2 Απρ 2010

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για να μπει "ζεστό χρήμα" στον ΟΑΕΕ

Κίνητρα για εξόφληση ληξιπρόθεσμων εισφορών με εκπτώσεις και δόσεις

Ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους για τις ασφαλιστικές εισφορές που οφείλουν χιλιάδες έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοκινητιστές στο ταμείο τους θέτει σε εφαρμογή ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Όπως αποφάσισε το διοικητικό του συμβούλιο, στη ρύθμιση αυτή υπάγονται οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ για πάσης φύσεως οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές μετά την εγγραφή τους στα μητρώα του Οργανισμού με την υποχρέωση υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
Αν μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση διαπιστωθούν οφειλές που δεν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτήν, θα πρέπει να εξοφληθούν εφάπαξ ως το τέλος του επόμενου μήνα από την έγγραφη ενημέρωση του ασφαλισμένου περί της οφειλής, διαφορετικά θα υπάρχει απώλεια δικαιώματος συνέχισης αυτής.
Στη ρύθμιση αυτή μπορούν να υπαχθούν και όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με άλλες διατάξεις με την προϋπόθεση ότι με αίτησή τους θα ζητήσουν τη διακοπή της προηγούμενης ρύθμισης και για το μέρος της οφειλής που δεν έχει εισπραχθεί, υπολογιζόμενο με τις τρέχουσες εισφορές, τα αντίστοιχα τέλη καθυστέρησης και τις λοιπές επιβαρύνσεις.
Στις περιπτώσεις αυτές οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές του υπολειπόμενου χρονικού διαστήματος θα υπολογιστούν με τις τρέχουσες τιμές και πρόσθετα τέλη κατά τα γνωστά. Για τον λόγο αυτόν οι ασφαλισμένοι θα πρέπει απαραιτήτως να ενημερώνονται αναλυτικά για το ύψος της υπολειπόμενης οφειλής τους, καθώς και για τους όρους της νέας ρύθμισης στην οποία θα ενταχθούν.
Είναι αυτονόητο ότι όσοι ασφαλισμένοι έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση και έχουν υποβάλει δικαιολογητικά δεν θα τα υποβάλουν ξανά.
Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αυτή δεν περιλαμβάνει εισφορές από αυτασφάλιση, αναγνώριση στρατιωτικής θητείας κτλ. Με τη διάταξη αυτή μπορούν να ρυθμιστούν κα οφειλές θανόντων ασφαλισμένων, διαφορές ΛΑΦΚΑ και οφειλές ασφαλισμένων που έχουν κηρυχθεί σε πτώχευση, αν δεν έχουν αποδώσει όλα τα αναγκαστικά μέτρα ή άλλα μέτρα που ισχύουν.
Στους τρόπους εξόφλησης των εισφορών προβλέπεται η εφάπαξ καταβολή με έκπτωση σε ποσοστό 40% επί των πρόσθετων τελών. Οι ασφαλισμένοι που θα επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών πρέπει να καταβάλουν το σύνολο της οφειλής τους ως τον επόμενο μήνα από την έκδοση της απόφασης ρύθμισης. Στην περίπτωση που στο χρονικό διάστημα από την έκδοση της απόφασης ως την εμπρόθεσμη καταβολή εκδοθεί και δίμηνο με τρέχουσες εισφορές, αυτό απαραιτήτως θα πρέπει να εξοφληθεί εμπρόθεσμα, διαφορετικά θα επέρχεται απώλεια της ρύθμισης.
Ακόμη προβλέπεται και η εξόφληση με διμηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις δεκαοκτώ.
Οι δόσεις θα είναι χωρίς προκαταβολή και με έκπτωση σε ποσοστό 20% επί των πρόσθετων τελών. Το ποσό της κάθε διμηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 400 ευρώ.
Ακόμη, η ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα της τμηματικής εξόφλησης ως τριάντα έξι (36) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) επί των πρόσθετων τελών χωρίς την καταβολή της προκαταβολής.
Η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ποσού των διακοσίων (200) ευρώ. Για να καθοριστεί το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης θα αφαιρείται από τη συνολική οφειλή το ποσοστό της έκπτωσης (20%) στα πρόσθετα τέλη. Αν ο ασφαλισμένος απολέσει ολοκληρωτικά το δικαίωμα της τμηματικής εξόφλησης των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών δύναται να υποβάλει νέα αίτηση για ρύθμιση έπειτα από έναν (1) χρόνο από την έκδοση της πρώτης απόφασης.
πηγή : Εφημερίδα "Το Βήμα", 2/4/2010