24 Απρ 2010

Και στραβός ο γιαλός και στραβά αρμενίζουμε

ΕΡΕΥΝΑ VPRC ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ

Τα πράγματα στη χώρα πάνε σε λάθος κατεύθυνση, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να αναδεικνύεται την ανεργία, ενώ κανένα κόμμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, η οποία διεξήχθη την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου με δείγμα 1.200 εργαζομένους και ανέργους, το 67% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ως χώρα βαδίζουμε σε λάθος δρόμο και μόνο το 20% σε σωστή κατεύθυνση.
Αυτή η εικόνα ίσως επηρεάζεται και από την προσωπική οικονομική κατάσταση των εργαζομένων. καθώς το 58% δηλώνει ότι η κατάσταση έχει χειροτερεύσει λίγο ή πολύ κατά τους τελευταίους 12 μήνες (μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο) και μόνο το 36% δηλώνει ότι παρέμεινε ίδια (6% δηλώσει πως έχει καλυτερεύσει). Συνακόλουθα και η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί (το 56% πιστεύει ότι έχει χειροτερεύσει πολύ και το 24% λίγο), ενώ ένα μικρό ποσοστό (14%) πιστεύει ότι η κατάσταση παρέμεινε ίδια.

Τρίτο, το χρέος

Ως προς τα προβλήματα που αντιμετωπιζουν μισθωτοί και άνεργοι, το δημόσιο χρέος πέφτει στην τρίτη θέση, με μόλις 13%, αν και η χώρα δύο μήνες μετά τη δημοσκόπηση (σ.σ. χθες Παρασκευή) προσέφυγε και επισήμως στον Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Ε. και ΔΝΤ) λόγω αδυναμίας δανεισμού του Δημοσίου (με τόσο υψηλά επιτόκια). Μετά την ανεργία, που αναδεικνύεται σε πρώτο πρόβλημα για τους μισθωτούς με ποσοστό 30%, ακολουθούν, στην κατάταξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι (αυθόρμητες απαντήσεις), οι χαμηλοί μισθοί με 26%. Μάλλον λογική κατάταξη για όσους έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας.

ΠΑΣΟΚ, αλλά με 19%

Ως προς το κόμμα που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων, πρώτο έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 19% και από εκεί και κάτω το χάος (3% η Ν.Δ., 2% το ΚΚΕ, από 1% ΣΥΝ και ΛΑΟΣ). Οι 2 στους 3 μάλιστα πιστεύουν ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση.
Και πιθανότατα από χθες, με την επίσημη ένταξη της χώρας στον «Μηχανισμό», η εικόνα των πολιτών για το πολιτικό προσωπικό να έχει επιδεινωθεί περαιτέρω.
Αναφορικά με τα μέτρα (σ.σ. πριν καν την ανακοίνωση των πιο σκληρών μέτρων, τα οποία ακολούθησαν τη δημοσκόπηση και ανακοινώθηκαν στις 3 Μαρτίου) οι ερωτηθέντες τα χαρακτηρίζουν άδικα (76%), ενώ 1 στους 5 (21%) τα αποδέχεται ως δίκαια. Για την αντιμετώπιση αυτών των αδικιών το 63% του δείγματος ζητεί μια πιο δυναμική στάση από τα συνδικάτα, αλλά μοιράζονται οι απαντήσεις μεταξύ όσων είναι διατεθειμένοι να μετάσχουν σε απεργίες (50%), ενώ το 48% δηλώνει «μη διατεθειμένο» να πάρει μέρος σε απεργίες.
του Χρήστου Μέγα, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 24/4/2010