24 Απρ 2010

Μείωση συντάξεων τώρα ζητεί το ΔΝΤ

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δέχεται έντονο «πρέσινγκ» από το Ταμείο και την Κομισιόν για επίσπευση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στα Ταμεία.

Μέτρα εδώ και τώρα στο ασφαλιστικό ζητούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που κάνουν ασφυκτικό «πρέσινγκ» στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Χθες εκπρόσωποι του Ταμείου είχαν συνάντηση με τον υπουργό Αν. Λοβέρδο και τον υφυπουργό Γ. Κουτρουμάνη με κεντρικό θέμα συζήτησης τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δέχεται έντονες πιέσεις για επίσπευση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και για δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στα ταμεία. Μία τέτοια εξέλιξη στην πράξη θα οδηγήσει σε «μαχαίρι» στις συντάξεις, αρχής γενομένης από τα ελλειμματικά ταμεία, ενώ «μάχη» δίνεται για το καυτό θέμα της αύξησης του ορίου ηλικίας από τα 65 στα 67 έτη.

Συγκεκριμένα, τέσσερα είναι τα ανοιχτά «μέτωπα» που καλείται να δώσει τη μάχη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας:

1 Η επιτάχυνση των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα. Η ηγεσία του υπουργείου δέχεται πιέσεις ώστε ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στα ταμεία να αρχίσει το 2013 και όχι το 2018 όπως έχει προτείνει στον διάλογο για το ασφαλιστικό.
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η αλλαγή στον υπολογισμό των συντάξεων οδηγεί σε μειώσεις, που φτάνουν μέχρι και το 30%. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ηλικία 65 ετών και με 35 έτη δουλειάς το ποσοστό αναπλήρωσης -βασική και αναλογική σύνταξη- δεν αναμένεται να ξεπερνά το 60% (σήμερα είναι 80% για τους παλαιούς ασφαλισμένους και 70% για τους νέους).
Συνολικά η κύρια και η επικουρική σύνταξη δεν πρόκειται να ξεπερνούν το 80% του συντάξιμου μισθού. Σημειώνεται πως με βάση τον νόμο Πετραλιά -που θα εφαρμοστεί- οι επικουρικές συντάξεις θα διαμορφωθούν στο 20%.

Συντελεστές και ΛΑΦΚΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας δέχεται πιέσεις και για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των συντελεστών, με βάση τους οποίους θα υπολογίζονται οι κύριες συντάξεις. Σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο, οι συντελεστές αυτοί θα ξεκινάνε από το 0.9% για τα 15 έτη δουλειάς και θα φτάνουν το 1.6% για τα 40 χρόνια.
Τέλος ειδική εισφορά -δηλαδή ένας νέος ΛΑΦΚΑ- θα επιβληθεί στις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ. Το μέτρο θα «τρέξει» άμεσα σε μια προσπάθεια να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ταμεία.

2 Η... επέκταση όλων των αλλαγών και στο δημόσιο τομέα. Τα πρώτα μέτρα θα αφορούν στις γυναίκες, στους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν και δεύτερη δουλειά, όσους αποχωρούν πρόωρα και τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται.

3 Η άμεση λήψη μέτρων στα ελλειμματικά ταμεία για να περιοριστεί η κρατική χρηματοδότηση. Δεδομένη είναι η άμεση μείωση των υψηλών συντάξεων -π.χ. από 3% έως 8% στα ποσά άνω των 1.500 ευρώ- στα ταμεία του ΟΤΕ και της ΔΕΗ. Επιπλέον, αναμένεται μείωση των συντελεστών στο 2% σε όλα τα ταμεία, λύση που θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα έως ότου εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Μια τέτοια εξέλιξη οδηγεί σε μείωση των συντάξεων στον Ο.Α.Ε.Ε. κατά μέσο όρο 10%.

4 Η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης από το 65ο έτος στο 67ο έτος. Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας απαντά πως θα αυξήσει τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης, ώστε μέχρι το 2015 να πάει από τα 61,5 στα 63,5 έτη.
Επιπλέον θα υπάρξει εφαρμογή των ρυθμίσεων του νόμου Πετραλιά, που αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων στο ΙΚΑ και στα ειδικά ταμεία μισθωτών. Τέλος μένει να ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το καυτό θέμα της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών στον δημόσιο τομέα (δεν έχει ακόμα «κλειδώσει» το μεταβατικό διάστημα).
της Κατερίνας Κοκκαλιάρη, από την εφημερίδα "Έθνος", 24/4/2010