7 Απρ 2010

Οι πολίτες αγωνιούν για το νέο Ασφαλιστικό

Χιλιάδες παρατηρήσεις κατά τη διαβούλεση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

«Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης να μη μειώνει τις συντάξεις σε όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλιση στο ΙΚΑ». «Εξίσωση σε όλα, όχι μόνο στα όρια συνταξιοδότησης, αλλά και στο ύψος των συντάξεων». «Οχι υψηλές συντάξεις στις ΔΕΚΟ και χαμηλές στο ΙΚΑ». «Οι πολύτεκνες μητέρες, με ασφάλιση ΙΚΑ, να δικαιούνται πλήρη σύνταξη». «Λέμε ναι στην ενοποίηση Ταμείων αλλά όχι με δυσμενέστερους όρους ασφάλισης». «Προσοχή στη διαδοχική ασφάλιση, περιμένουμε μια δίκαιη λύση, ούτε ένα ένσημο να μην πάει χαμένο».
Αυτές είναι ορισμένες από τις χιλιάδες παρατηρήσεις πολιτών στην ιστοσελίδα www.opengov.gr, όπου από την προηγούμενη εβδομάδα είναι αναρτημένες οι βασικές αρχές της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Οι σκέψεις των πολιτών καταδεικνύουν αφενός την πολυπλοκότητα του ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας και αφετέρου την αγωνία των ασφαλισμένων για όσα πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, τα οποία αναμένεται να ανατρέψουν τον προγραμματισμό ζωής για πολλούς συμπολίτες μας.
Τα όρια συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων, που διαφέρει από Ταμείο σε Ταμείο, αποτελούν το συχνότερο θέμα σχολιασμού από τους ασφαλισμένους, οι οποίοι διατυπώνουν την απορία τους για το γεγονός ότι υπάρχουν Ταμεία αλλά και παροχές πολλών ταχυτήτων. Ωστόσο επιμένουν ότι οι εξομοιώσεις θα πρέπει να γίνουν «προς τα επάνω» και να μην υπάρξουν περικοπές στις χαμηλές συντάξεις. Συμφωνούν ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στα Ταμεία, ενώ η πλειονότητα των ασφαλισμένων καυτηριάζει την «αδικία» που υπάρχει εις βάρος όσων ασφαλίζονται σε πολλά Ταμεία στη διάρκεια του εργασιακού βίου τους (διαδοχική ασφάλιση).
Χαρακτηριστικοί είναι οι σχολιασμοί ασφαλισμένων σε ορισμένες από τις «ιδέες μέτρων» που περιέχονται στους κυβερνητικούς άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης: «Καλή είναι η αύξηση ορίων ηλικίας για όλους. Ομως σε κάποιους κλάδους δεν υπάρχουν δουλειές ούτε για τους νέους, πόσω μάλλον για μεγαλύτερες ηλικίες» σημειώνει ένας οικοδόμος.
Καυστικός είναι κάποιος ασφαλισμένος σχετικά με το θέμα των συντάξεων «άγαμων θυγατέρων». «Είναι δυνατό με τα χάλια που έχει το κράτος να δίνει συντάξεις σε άγαμες θυγατέρες εφ΄ όρου ζωής, αρκεί να μην παντρευτούν; Ωραίο κίνητρο για την υπογεννητικότητα». Το πρόβλημα της εθελουσίας εξόδου και των πρόωρης συνταξιοδότησης θίγει κάποιος άλλος, σημειώνοντας: «Δεν μπορεί να έχουμε συνταξιούχους σαραντάρηδες (από την πρώην ΟΑ), με συντάξεις αρκετά υψηλές, οι οποίοι έχουν πληρώσει εισφορές μόνο για 20 έτη, ενώ θα απολαμβάνουν τη σύνταξη για τα επόμενα 40 έτη».
«Εάν δω ότι οι συντελεστές υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης που θα ισχύσουν από 1.1.2018 οδηγούν σε μικρότερη σύνταξη απ΄ ό,τι σήμεραγια όσους έχουν άνω των 30 ετών ασφάλιση στο ΙΚΑ, δεν πρόκειται να σας ξαναψηφίσω» απειλεί ένας «ψηφοφόρος του
ΠαΣοΚ ».
Πολλές απόψεις αναφέρονται στη διαδοχική ασφάλιση και είναι εξαιρετικά καυστικές. «Φροντίστε τους διαδοχικά ασφαλισμένους, δεν ζητάμε προνομιακή μεταχείριση, αλλά δίκαιη» σημειώνει ένας πολίτης. «Ταλαιπωρηθήκαμε αλλάζοντας θέσεις εργασίας, ας μην τιμωρηθούμε από πάνω και γι΄ αυτό».
Άλλος πολίτης αναφέρεται στα χρόνια της στρατιωτικής θητείας και ζητεί «να συνυπολογιστούν ως συντάξιμα. Οταν η πατρίδα μάς κάλεσε, δεν επικαλεστήκαμε ψυχολογικά προβλήματα όπως πολλοί επώνυμοι» σημειώνει.
«Με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, τι θα πάρουν όλοι αυτοί που ξόδεψαν χρόνια ολόκληρα σε SΤΑGΕ και σε προγράμματα απασχόλησης χωρίς εισφορές;» αναρωτιέται κάποιος άλλος.
Τη βασική και την ανταποδοτική σύνταξη σχολιάζει ένας ασφαλισμένος σημειώνοντας:
«Η πρότασή σας φαίνεται ότι θα καταλήξει σε ένα “συνταξιοδοτικό βοήθημα” για όσους αποχωρήσουν από την αγορά εργασίας μετά το 2018, που θα απαρτίζεται από μια “αβέβαιη βασική σύνταξη”, ένα “αβέβαιο και κουτσουρεμένο ανταποδοτικό βοήθημα” υπό την αίρεση βιωσιμότητας των ασφαλιστικών φορέων». Και προτείνει: «Η βασική σύνταξη να εξασφαλίζει εκείνο το μηνιαίο εισόδημα που θα επιτρέπει σε κάποιον αξιοπρεπή διαβίωση».
Τον διαχωρισμό των Ταμείων σύνταξης και υγείας σχολιάζει άλλος πολίτης ζητώντας να υπάρχει «ένα Ταμείο σύνταξης και ένα Ταμείο υγείαςγια όλους τους πολίτες». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η άποψη του ασφαλισμένου που ζητεί ίση μεταχείριση στην υγεία για όλους. «Πρωτοβάθμια υγεία ίδια για όλους τους Ελληνες ανεξάρτητα από ασφαλιστικό ταμείο.
Όχι κάποιοι στο ραντεβού και στην ουρά και άλλοι στην επιλογή γιατρού τότε που τον χρειάζονται.Συνδυάστε τα δύο συστήματα για όλους τους Ελληνες. Γιατρό τότε που τον έχεις ανάγκη και ίδια μεταχείριση στις ιατρικές εξετάσεις και στα φάρμακα».
Ρεπορτάζ του Κ. ΠΑΠΑΔΗ, από την εφημερίδα "Το Βήμα", 7/4/2010