18 Απρ 2010

Στο... απόσπασμα και η μονιμότητα στο Δημόσιο

Έτοιμη να υποδεχθεί το ΔΝΤ, η κυβέρνηση μέσω κορυφαίων στελεχών της εμφανίζεται να... ακονίζει τώρα το "μαχαίρι" και για τους μόνιμους υπαλλήλους του Δημοσίου, μετά τους συμβασιούχους. Ερμηνεύοντας το Σύνταγμα, Θ. Πάγκαλος και Γ. Παπακωνσταντίνου θέτουν εν αμφιβόλω τη μονιμότητα. Έτσι, μέσω της συγχώνευσης και κατάργησης των θέσεων ή των οργανισμών στους οποίους υπηρετούν, και με πρόσχημα την "τακτοποίηση" του Δημοσίου, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμη και μόνιμοι ή αορίστου χρόνου, θα απολυθούν.
Με διαφορά μερικών ωρών, σε συνεντεύξεις τους στο κρατικό κανάλι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να δικαιολογήσουν μελλοντικές απολύσεις "μόνιμων", έδωσαν την ερμηνεία τους για τη διάταξη του άρθρου 103 του Συντάγματος που προβλέπει ότι "οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν". Μάλιστα, ο κ. Πάγκαλος επιχείρησε αρκετές φορές στη συγκεκριμένη συνέντευξη να διευκρινίσει τι θα γίνει με τους μόνιμους, παρά τις συνεχείς διακοπές του λόγου του από διευκρινιστικές ερωτήσεις του δημοσιογραφικού πάνελ για τους συμβασιούχους.
Ο ίδιος επέμεινε, επανήλθε στο ζήτημα των μόνιμων και αφού παρέπεμψε στη σχετική διάταξη του άρθρου, τόνισε ότι "είναι δυνατόν να απολυθούν. Εγώ θα έλεγα, όσο είναι δυνατόν να μην απολυθούν, αλλά να χρησιμοποιηθούν επωφελώς". Μάλιστα θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να προλάβει αντιδράσεις, σπεύδοντας να παρατηρήσει ότι "έχουμε τόσο διαστρέψει την πολιτική μας σκέψη, την έχουμε τόσο πολύ διαφθείρει που διαβάζει κανείς το Σύνταγμα και προκαλεί πολιτικό σκάνδαλο".
Την επομένη, ο υπουργός Οικονομικών, με τη σειρά του ξεκαθάρισε, ότι "το Σύνταγμα είναι σαφές" και ότι "όταν παύουν να υπάρχουν οι θέσεις, τότε η θέση καταργείται και μαζί δεν είναι πια δημόσιος υπάλληλος κι αυτός ο οποίος είναι στη θέση".
Όμως, οι "προαναγγελίες" αυτές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης δεν είναι και τόσο πρόσφατες. Υπενθυμίζεται ότι ήδη μεσούσης της Μεγάλης Εβδομάδας είχε δηλώσει, πάλι με τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι "δεν αποκλείει τίποτα" σε όποιες υπηρεσίες είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των υπαλλήλων και άρα δεν παρουσιάζουν ανάγκη για υπαλλήλους που θα μπορούσαν να έρθουν από μετατάξεις. Όμως τη... βόμβα την έριξε πρώτη φορά στις 22 Φεβρουαρίου. Είχε δηλώσει τότε με πρωτοφανώς σκληρό τρόπο: "'Σφάζουμε' υπηρεσίες και ενδεχομένως και ανθρώπους. Η μονιμότητα στο Δημόσιο ισχύει όσο υπάρχουν θέσεις".
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι είναι σε θέση να συγχωνεύσει ή να καταργήσει περί τις 200 υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ότι για περίπου 50 από αυτές το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως. Προηγουμένως, υπολογίζεται ότι θα έχουν απομακρυνθεί περίπου 40-50.000 συμβασιούχοι. Όσον αφορά στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πει για "περιστολή" "μέχρι 30% όπου είναι δυνατόν". Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο απολύσεων και ο κ. Πεταλωτής, ο οποίος παρ' όλο που δήλωσε ότι "σαφώς και δεν εξετάζουμε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων", έσπευσε να προσθέσει ότι από εκεί και πέρα πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι το δημόσιο συμφέρον.
Άραγε είναι τυχαίο ότι το θέμα της μονιμότητας ανακινείται τώρα, μετά την πρόταση που, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε πρόσφατα το κλιμάκιο του ΔΝΤ στο οικονομικό επιτελείο, για απολύσεις και μόνιμων με καθεστώς αορίστου χρόνου, πέρα από τους συμβασιούχους έργου και μερικής απασχόλησης; Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι η συνεργασία ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν "είναι εδώ και μας παρακολουθεί" και ότι "αυτοί οι τρεις θα παρακολουθούν και θα έχουν σημαντικό λόγο για την περαιτέρω πορεία μας".
του Νίκου Λιονάκη, από την εφημερίδα "Η Αυγή", 18/4/2010