15 Απρ 2010

Ποιες συντάξεις μειώνονται και για ποιους

Μείωση συντάξεων φέρνει το προσχέδιο των ρυθμίσεων για το νέο ασφαλιστικό, που αναμένεται να συζητηθεί στο σημερινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Κορμός των αλλαγών που θα παρουσιαστούν από τον υπουργό Α. Λοβέρδο και τον υφυπουργό Γ. Κουτρoυμάνη, είναι:
* Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Το υπουργείο θα προτείνει να ισχύσει η αλλαγή σταδιακά, από το 2013 και μετά, ή (κατά το λιγότερο επώδυνο σενάριο) για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2018. Βάση υπολογισμού θα είναι οι αποδοχές της τελευταίας 10ετίας (π.χ. 2008-2017) και μέχρι το 2028 οι αποδοχές όλου του εργάσιμου βίου (π.χ. 35ετία 1993-2028). Η μείωση συντάξεων θα επηρεάσει κυρίως τους νέους μετά το 1993, ασφαλισμένους. Αν οι αλλαγές ξεκινήσουν από το 2013 θα επηρεαστούν κατά ένα μέρος και οι προ του 1993 ασφαλισμένοι. Η σύνταξη θα υπολογίζεται με 5 συντελεστές, από 0,9% επί των συντάξιμων αποδοχών για τα πρώτα 15 χρόνια ασφάλισης, έως 1,4%, για την 35ετία και 1,5%, ή 1,6% από το 36ο μέχρι το 40ο έτος ασφάλισης. Αυτή θα είναι η ανταποδοτική σύνταξη.
* Η κατάργηση των σημερινών κατώτατων ορίων συντάξεων και η αντικατάστασή τους από τη βασική -προνοιακή- σύνταξη. Το ακριβές ύψος της σύνταξης θα αποφασιστεί σήμερα.
Το υπουργείο μελετά να ξεκινά από τα 300 - 360 ευρώ. Κάθε επιλογή ποσού παράγει και διαφορετικό αποτέλεσμα (πλεόνασμα, αν η βασική ξεκινά από χαμηλά, έλλειμμα, αν είναι στα 360 ευρώ).
* Η ηλικία που θα χορηγείται η βασική σύνταξη. Και εδώ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, για το αν θα καταβάλλεται όταν θεμελιώνει ο ασφαλισμένος δικαίωμα αποχώρησης, ή στο 65ο έτος, ανεξάρτητα αν συνταξιοδοτείται νωρίτερα. Με τη βασική στο 65ο έτος το ασφαλιστικό κερδίζει πόρους, αλλά οι μελλοντικοί συνταξιούχοι, θα δεινοπαθήσουν, αφού για παράδειγμα θα βγαίνουν στο 63ο έχοντας ένα μέρος και όχι το σύνολο της σύνταξης.
Στο υπουργικό θα παρουσιαστεί και το σχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας αντρών - γυναικών στο Δημόσιο που επιφέρει αύξηση μέχρι 10 χρόνια στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων.

Το προσχέδιο του ασφαλιστικού περιλαμβάνει ακόμη τις παρακάτω διατάξεις:
1. Θέσπιση νέου κανονισμού εκτίμησης αναπηρίας για τους ασφαλισμένους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και τη λειτουργία ενοποιημένων κέντρων ιατρικών γνωματεύσεων, αναπηρίας από ΙΚΑ και ΕΣΥ.
2. Διαδοχική Ασφάλιση. Μπαίνει συντελεστής ανταπόδοσης 1,7% για την αύξηση των απολαβών. Θα ισχύσει από το 2011. Αρμόδιος για τη σύνταξη είναι ο τελευταίος φορέας.
3. Κουπόνι ασφάλισης για εποχικούς. Υπάγονται οικιακοί βοηθοί, κηπουροί, ιδιαίτερα μαθήματα, φύλαξη και μεταφορά παιδιών κ.ά. Οποιος απασχολεί εποχικό προσωπικό θα πληρώνει «μισθό» με κουπόνι, αφού πρώτα θα παρακρατείται αυτόματα η εισφορά κατά την αγορά του (τράπεζες, ΚΕΠ).
4. Μπαίνουν περιορισμοί στα προγράμματα εθελούσιας εξόδου και στο εξής δεν αναγνωρίζονται από τα ταμεία τα πλασματικά χρόνια ασφάλισης, για τη συνταξιοδότηση.
Η παροχή οικονομικών κινήτρων (μπόνους) από τον εργοδότη σε όσους έχουν συμπληρώσει τις προϋπόθέσεις συνταξιοδότησης θα πληρώνεται στο όνομα του εργαζόμενου αλλά μέσω Εφορίας!
5. Ξεκινά από το καλοκαίρι η λειτουργία ενιαίου κέντρου πληρωμής και ελέγχου των συντάξεων (ΗΔΙΚΑ) για την αποφυγή των παράνομων διπλοσυνταξιούχων.
6. Από το 2011 όσοι αποχωρούν πρόωρα από δημόσιο-ιδιωτικό τομέα, θα έχουν μείωση σύνταξης κατά 6% το χρόνο και μέχρι 30% για 5 χρόνια πρόωρης αποχώρησης.
7. Αναστέλλεται η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους που εργάζονται και είναι μέχρι 55 ετών. Μετά το 55ο μειώνεται το ποσό από ένα όριο και πάνω (πέραν των 800 ευρώ) κατά 50%-70%. Η διάταξη δεν θα ισχύσει για όσους πληρώνουν εισφορές.
Πριν από το νέο ασφαλιστικό η μείωση συντάξεων θα επιβληθεί με νόμο στις καταβαλλόμενες αποδοχές των 83.860 συνταξιούχων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, όπου προτείνονται περικοπές από 1,9% (για τις χαμηλές συντάξεις) έως και 25% (για ποσά άνω των 3.000 ευρώ)!
του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 15/4/2010