8 Απρ 2010

Στην τελική ευθεία το Ασφαλιστικό

Προσχέδιο (40 σελίδων) με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού, τίθεται σήμερα επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας.
Οι οριστικές ρυθμίσεις για τις αλλαγές μπαίνουν στην τελική ευθεία και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και σε κλιμάκιο ελεγκτών της Κομισιόν που καταφθάνει τη Δευτέρα για να κάνει το τρίμηνο "τσεκ άπ" στα οικονομικά του ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.
Στο προσχέδιο γίνεται έμμεση αναφορά για επίσπευση των αλλαγών, και εν προκειμένω ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, διατυπώνεται η άποψη-πρόταση αν οι αλλαγές θα πρέπει να ισχύσουν από το 2011, ή αργότερα... Το υπουργείο φαίνεται πως κάνει δεύτερες σκέψεις και μένει να ξεκαθαριστεί σήμερα στη σύσκεψη υπό τον Γ. Κουτρουμάνη, αν τελικά ο υπολογισμός των συντάξεων με βάση τις αποδοχές της τελευταίας 15ετίας θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2018 ή νωρίτερα. Η αύξηση των ορίων ηλικίας για τις γυναίκες στο Δημόσιο προτείνεται ξεκινήσει από το 2013.
Όμως και σε μια σειρά άλλων λιγότερο επώδυνων διατάξεων, φαίνεται να υπάρχει διαφοροποίηση, έναντι των αρχικών σχεδιασμών. Για παράδειγμα στο άρθρο που αφορά τα προγράμματα εθελούσιας πρόωρης αποχώρησης, εισάγεται διάταξη "διπλής ανάγνωσης".
Από τη μια προβλέπει την απαγόρευσή τους και από την άλλη ότι μπορούν να υλοποιούνται με "άδεια" αρμόδιας επιτροπής (αν πρόκειται για τις ΔΕΚΟ), και κατόπιν αναλογιστικής μελέτης από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.
Στο προσχέδιο, προτείνονται (με τη μορφή άρθρων) 10 τουλάχιστον ρυθμίσεις, όπως:
1. Η ένταξη και η έξοδος κλάδων και εργαζομένων από τα βαρέα και ανθυγιεινά, με υπουργική απόφαση, και κατόπιν σχετικής γνωμοδοτικής μελέτης.
2. Η απαγόρευση -με προϋποθέσεις εξαίρεσης- των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου.
3. Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσει νωρίτερα από το 2018.
4. Τροποποίηση της νομοθεσίας για τις αναπηρικές συντάξεις με αυστηρότερες προϋποθέσεις, ως προς τη γνωμάτευσή τους και τον αριθμό ημερομισθίων.
5. Μείωση των επικουρικών συντάξεων μέχρι του 20% των συντάξιμων αποδοχών, από το 2013 και ανάλογα με τις αντοχές των ταμείων, με αποδέσμευση του κράτους από κάθε εγγύηση ως προς την καταβολή τους (σ.σ.: ούτως ή άλλως τέτοια εγγύηση ουδέποτε παρέστη ανάγκη να παρασχεθεί).
6. Θέσπιση του "κουπονιού ασφάλισης" για τις οικιακές βοηθούς. Η αξία του κουπονιού και κατ' επέκταση τα "ένσημα" θα υπολογίζονται αναλογικά με βάση την 8ωρη απασχόληση.
7. Θεσπίζεται ο θεσμός των συμπράξεων ανάμεσα σε ταμεία και άλλους φορείς.
8. Καθιερώνεται νέος τρόπος για τον υπολογισμό των συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση που θα ισχύσει από το 2011.
9. Θεσπίζεται ενιαία αρχή για τις πληρωμές συντάξεων.
10. Αυξάνεται για όλα τα ταμεία (και του Δημοσίου) στο 6% η μείωση της σύνταξης κατ' έτος για πρόωρη αποχώρηση.
Εν τω μεταξύ είναι έτοιμη η τροπολογία (σ.σ.: θα εισαχθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο) για την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και των επαγγελματιών που ασκούν δραστηριότητα σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων.
του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 8/4/2010