1 Απρ 2010

Σκληρή λιτότητα σε δημόσιους οργανισμούς

ΜΑΧΑΙΡΙ στις δαπάνες των δημόσιων οργανισμών, όπως είναι οι ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία, επιδιώκει να βάλει ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος απευθύνει μέσω σχετικής εγκυκλίου αυστηρές συστάσεις προς τις διοικήσεις τους επισημαίνοντας ρητά ότι οι δαπάνες θα πρέπει να προγραμματίζονται βάσει εσόδων. Πρόκειται για κανόνες που φέρνουν τα πάνω κάτω στον τρόπο εκτέλεσης του προϋπολογισμού των δημόσιων οργανισμών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος κατά 4% φέτος.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε περίπτωση που τα έσοδα αποκλίνουν από τον προϋπολογισμό, οι διοικήσεις θα πρέπει να προσαρμόζουν αναλόγως τα έξοδα για να μη δημιουργούν ελλείμματα. Επιπλέον, η είσπραξη των εσόδων και η πληρωμή των δαπανών θα γίνεται με βάση τον προϋπολογισμό. Μάλιστα, το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι ανάληψη υποχρεώσεων καθ΄ υπέρβαση των εγκεκριμένων πιστώσεων δεν θα επιτρέπεται, ενώ τα ταμειακά υπόλοιπα του 2009 δεν θα αποτελούν έσοδα του προϋπολογισμού του επόμενου έτους αλλά θα διατίθενται κατά προτεραιότητα για την εξόφληση υποχρεώσεων προηγούμενων ετών.
Επιπλέον, όσον αφορά τις δαπάνες οι φορείς θα πρέπει να τις προγραμματίζουν με βάση τα έσοδα που πρόκειται να εισπράξουν κατά το 2010 και θα πρέπει να κινούνται εντός των εγγεγραμμένων και εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού, ενώ θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι εισπράξεις.

Για τις αμοιβές
Για τις αμοιβές των εργαζομένων σε επιχορηγούμενους φορείς αναφέρεται κατηγορηματικά ότι θα πρέπει να μην υπερβαίνουν αμοιβές παρόμοιου προσωπικού του εποπτεύοντος υπουργείου, με εξαίρεση τα ειδικά μισθολόγια (ερευνητών, εμπειρογνωμόνων). Μάλιστα, στις περιπτώσεις που τα εγκριθέντα κονδύλια για τη μισθοδοσία δεν επαρκούν, η διαφορά θα καλύπτεται από τα έσοδα του φορέα ή τα αποθεματικά του. Μαχαίρι μπαίνει και στις υπερωρίες, οι οποίες επιτρέπονται μόνο για εποχικές, έκτακτες και επείγουσες ανάγκες. Επιπλέον, συνιστάται περιορισμός στις μετακινήσεις των υπαλλήλων αλλά και στις λειτουργικές δαπάνες και τις προμήθειες.
της Μαρίας Βασιλείου, από την εφημερίδα "Τα Νέα", 1/4/2010