Ούτε μία φορά επί των ημερών της "πράσινης" διακυβέρνησης η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) δεν μπήκε στον κόπο να ελέγξει την ΕΥΠ για μη σύννομες διαδικασίες άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου.
Όπως ακούστηκε χθες στη Βουλή από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, η ΑΔΑΕ έχει να πραγματοποιήσει έλεγχο στην ΕΥΠ από τις 7 Ιανουαρίου του 2009. "Είναι υποχρέωσή της ο έλεγχος και μάλιστα, μπορεί αυτεπαγγέλτως να ελέγξει την ΕΥΠ οποιαδήποτε στιγμή", παρατήρησε ο κ. Παπουτσής, με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Ο υπουργός άσκησε δριμεία κριτική στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Ανδρέα Λαμπρινίδη για όσα είχε δηλώσει πρόσφατα ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για μηχανισμούς παρακολουθήσεων στα ΚΑΦΑΟ αλλά και για αδυναμία της Αρχής να κάνει ουσιαστικό έλεγχο στην ΕΥΠ. "Ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ αμέσως μετά τα όσα είπε στη Βουλή προσκλήθηκε από την ΕΥΠ για έλεγχο, αλλά η αντίδρασή του ήταν η απόλυτη σιωπή", τόνισε ο υπουργός, ενώ "κάρφωσε" τον κ. Λαμπρινόπουλο, γιατί -όπως είπε- όφειλε να γνωρίζει ότι τουλάχιστον την τελευταία 10ετία οι επισυνδέσεις γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι με ΚΑΦΑΟ. Αφού χαρακτήρισε ανεύθυνες τις καταγγελίες του κ. Λαμπρινόπουλου στην Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Παπουτσής υπογράμμισε ότι η Πολιτεία πρέπει να ελέγξει την ΑΔΑΕ γιατί δεν ασκεί τις αρμοδιότητές της, τόσο προς τις ιδιωτικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας όσο και προς την ΕΥΠ.
Να περάσει η ΕΥΠ υπό τον έλεγχο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πρότεινε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι από το 2009 έως το 2010 υπήρξε αύξηση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων κατά 70%.
Στη δευτερολογία του ο κ. Παπουτσής επισήμανε ότι η αύξηση του αριθμού των περιστατικών άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου έχει να κάνει με την αύξηση της εγκληματικότητας αλλά και τη δράση διεθνών εγκληματικών κυκλωμάτων που χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
Επίσης, διέψευσε ότι φέτος υπάρχει αύξηση των μυστικών κονδυλίων για τις απόρρητες δαπάνες της ΕΥΠ, οι οποίες σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ανήλθαν σε 3,3 εκατ. ευρώ, συν 2,7 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία του εξωτερικού. Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η αποκάλυψη του υπουργού ότι από το 2010 υπάρχει διαθέσιμο ένα ποσό της τάξεως των 1,2 εκατ. ευρώ που προβλέπεται για επιχείρηση της ΕΥΠ η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
πηγή : Εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 10/12/2011