30 Μαρ 2010

ΓΣΕΕ: Ασφαλιστικός φόρος υπέρ των επόμενων γενεών

Η ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Τη δέσμευση φορολογικών πόρων για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού των επόμενων γενεών προτάσσει η ΓΣΕΕ.
Στο πλαίσιο αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, η Γενική Συνομοσπονδία καταθέτει τη δική της πρόταση. Η άδικη και άνιση κατανομή του φορολογικού βάρους (πραγματική επιβάρυνση εργασίας από 34,5% το 2000, σε 35,1% το 2006 έναντι 36,4% στην Ε.Ε.-25) επιβάλλει τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού, που κατά τη ΓΣΕΕ πρέπει να εκπληρώνει τρεις στόχους:

1 Δίκαιο φορολογικό σύστημα, που βασίζεται στη σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων και όχι στην περικοπή των δημοσίων δαπανών που επικεντρώνονται οι συντηρητικές - νεοφιλελεύθερες πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας και οι οποίες θα οδηγήσουν την οικονομία στην επόμενη δημοσιονομική κρίση με τεράστιο κοινωνικό κόστος.

2 Μεταρρύθμιση του φορολογικού με διαμόρφωση συνθηκών οικονομικής μεγέθυνσης στοχεύοντας στην αύξηση της απασχόλησης.

3 Δέσμευση φορολογικών πόρων για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, ενός «Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών» που θα έχει επικουρικό χαρακτήρα. Ενα Ταμείο που θα είναι «κλειδωμένο» και θα ανοίξει μόνο όταν το ασφαλιστικό σύστημα βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

Τιμαριθμοποιημένη προοδευτική κλίμακα

Οι κυριότερες από τις προτάσεις της ΓΣΕΕ αφορούν: ενιαία τιμαριθμοποιημένη προοδευτική φορολογική κλίμακα για το σύνολο των εισοδημάτων.
Αφορολόγητο 12.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς την προσκόμιση αποδείξεων.
Εναλλακτικό ανώτατο αφορολόγητο όριο τετραμελούς οικογένειας 25.000 ευρώ βάσει της κλίμακας ισοδυναμίας του επιπέδου διαβίωσης που χρησιμοποιείται από την Eurostat και την Ε.Ε. (αύξηση αφορολογήτου κατά 6.000 ευρώ για κάθε ενήλικα χωρίς εισόδημα και 3.600 ευρώ για κάθε παιδί)
9 φορολογικά κλιμάκια με συντελεστές μέχρι και 50% για εισόδημα άνω των 66.000 ευρώ, κατάργηση φοροαπαλλαγών (πλην ειδικών κατηγοριών πολιτών) και αυτοτελούς φορολόγησης (πλην τόκων καταθέσεων και κοινωνικών επιδομάτων).
Τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη, αεροσκάφη, μετοχές, χρεόγραφα, επιχειρήσεις και εταιρικά μερίδια, σύσταση ή αύξηση κεφαλαίου επιχείρησης, δάνεια, κινητά μεγάλης αξίας) και δαπανών διαβίωσης (κύρια κατοικία άνω 200 τ.μ., εξοχική άνω 150 τ.μ., επισκευής και συντήρησης οχημάτων, τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας άνω 120 τ.μ., οικιακοί βοηθοί), φόρου υπεραξίας, κατάργηση ΚΒΣ και θεώρησης, χρήση ταμειακών μηχανών, λογιστικό σύστημα φορολόγησης, αντικατάσταση ΕΤΑΚ με ΦΜΑΠ κ.λπ.
της Ελένης Κωσταρέλου, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 30/3/2010