21 Μαρ 2010

Ανοίγουν το δρόμο για την απελευθέρωση απολύσεων

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΜΑΪΟΥ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ
ΣΧΕΔΙΟ απελευθέρωσης των απολύσεων μέσα στον Μάιο, με στόχο να «προσαρμοστεί» η χώρα στις συστάσεις των Βρυξελλών και του ΔΝΤ αλλά και να ικανοποιηθούν σχετικά αιτήματα τραπεζιτών και επιχειρηματιών, υποστηρίζουν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη.
Στο στόχαστρο μεταξύ άλλων βρίσκεται το πλαφόν του 2% στις απολύσεις.
Το πλαφόν αυτό ανανεώνεται επί δεκαετίες ανά εξάμηνο με μία απόφαση την οποία λαμβάνει μετά από εισήγηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί έως τα τέλη Μαΐου.
Το ζήτημα είναι αν θα αλλάξει το σημερινό όριο (απολύσεις στο 2% του προσωπικού τον μήνα, μέχρι 30 άτομα για επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 200 άτομα και 4 ατόμων για μικρότερες επιχειρήσεις) πάνω από το οποίο οι απολύσεις ορίζονται ως ομαδικές.
Μερίδα της κυβέρνησης παραμένει αντίθετη με την παραπάνω προοπτική, καθώς ήδη οι πιέσεις στην αγορά εργασίας είναι τεράστιες. Τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ για την ανεργία είναι τρομακτικά. Δείχνουν αύξηση των ανέργων τουλάχιστο κατά 150.000 άτομα το τέταρτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Ο επίσημος δείκτης εκτινάχθηκε στο 10,3%, ενώ ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, εκτίμησε προ ημερών ότι η ανεργία θα φουντώσει στο 12% τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ:

*Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε επισήμως κατά 31% από το 2008 (κατά 121.700 άτομα), ενώ σε ένα μόνο τρίμηνο οι άνεργοι έγιναν κατά 50.000 περισσότεροι.
*Αν στους παραπάνω αριθμούς προστεθούν όσοι «κρύφτηκαν» από τις επίσημες μετρήσεις, το πρόβλημα μεγαλώνει. Για παράδειγμα υπάρχει μια «περίεργη» αύξηση κατά 35.000 όσων δηλώνουν αγρότες, καθώς διαχρονικά η απασχόληση στον κλάδο έφθινε. Ερμηνεύεται από στελέχη της ΕΣΥΕ ως «κάλυψη» ανέργων με υποαπασχόληση. Αν προστεθούν και αυτοί, η αύξηση των ανέργων ξεπέρασε τις 150.000 άτομα στο τέλος του 2009. Στην πράξη είναι πολύ μεγαλύτερη, αν μετρηθούν όσοι εργάζονται λίγες ώρες την εβδομάδα, όσοι δουλεύουν αμισθί σε οικογενειακές επιχειρήσεις κ.λπ.

Παρ' όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει να υιοθετήσει κατά γράμμα μια σειρά από «συστάσεις» των υπουργών Οικονομίας, για τις οποίες μάλιστα οφείλει να δώσει αναλυτική αναφορά με πλήρες χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των παρεμβάσεων έως τις 15 Μαΐου. Σε αυτές περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας για την «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων.
Ενώ επισήμως η ηγεσία του υπουργείου αρνείται ότι σκέφτεται μείωση μισθών, αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι κάτι τέτοιο δεν έχει αποκλειστεί.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν επίσης ότι παρόμοιες πιέσεις ασκούνται και από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, όπου καθώς συνεχίζονται οι φήμες περί δυσκολιών που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες ιδιωτικές τράπεζες. Ετσι, αναζωπυρώνονται σχέδια συγχωνεύσεων, τα οποία ίσως οδηγούν σε μείωση προσωπικού.
της Δήμητρας Καδδά, από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", 21/3/2010