8 Μαρ 2010

Μεγάλες χαμένες οι γυναίκες

Αντιμέτωπες με την αύξηση των ορίων ηλικίας θα βρεθούν οι γυναίκες από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Πλήττονται 140.000 ασφαλισμένες στο Δημόσιο και στα σώματα Ασφαλείας.

Μεγάλες χαμένες από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα είναι οι γυναίκες, οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν την αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.

Η σημερινή Μέρα της Γυναίκας βρίσκει τις εργαζόμενες σε δυσμενή θέση, με δεδομένο πως έρχονται ανατροπές στο ασφαλιστικό τους καθεστώς.
Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν τις εργαζόμενες στο Δημόσιο και όσες μητέρες ανηλίκων ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, στα ειδικά Ταμεία μισθωτών, σε φορείς ελεύθερων επαγγελματιών και στα Ταμεία του Τύπου. Οι ανατροπές είτε προβλέπονται στον νόμο Πετραλιά (για τον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) είτε θα περάσουν με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών (για τον δημόσιο τομέα).
Αναλυτικά οι επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς των γυναικών έχουν ως εξής:

1 Δημόσιο και σώματα Ασφαλείας. Περίπου 140.000 ασφαλισμένες θα βρεθούν αντιμέτωπες με την αύξηση των ορίων ηλικίας από 5 έως και 17 χρόνια. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, μετά και την καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.
Η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης θα ξεκινήσει το 2013 -ώστε να μη θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα- και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και το 2020. Για το θέμα αυτό τον επόμενο μήνα αναμένεται να υπάρξει νομοσχέδιο από το υπουργείο Οικονομικών, όπου θα δίνεται και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών. Χαμένες από την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης στον δημόσιο τομέα θα είναι κυρίως οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες ξεκίνησαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα δουν τα όρια συνταξιοδότησης να αυξάνονται ακόμη κι αν υποβάλουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη.
Είναι χαρακτηριστικό πως μητέρα ανηλίκου, που ασφαλίστηκε πριν από το 1993, σήμερα συνταξιοδοτείται με 25ετία σε ηλικία 50 ετών. Ωστόσο, αν περάσει η εξίσωση των ορίων ηλικίας, η «έξοδος» θα γίνεται στο 65ο έτος.
Οι αλλαγές αγγίζουν και τις «νεότερες» ασφαλισμένες, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993. Στην περίπτωση αυτή η αύξηση του ορίου ηλικίας αφορά όσες γυναίκες βγουν στη σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή έχουν πάνω από τρία παιδιά.
Για παράδειγμα, μητέρα ανηλίκου σήμερα αποχωρεί από την εργασία της με 20 έτη σε ηλικία 55 ετών. Μετά τις αλλαγές η «έξοδος» με πλήρη σύνταξη θα γίνεται με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας (κάτι που συνεπάγεται δέκα χρόνια επιπλέον δουλειάς).
Αντιθέτως, δεν κινδυνεύουν όσες γυναίκες ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την 1η Iανουαρίου 1993 και δεν θα πάρουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν ήδη ενιαία όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών τόσο στο Δημόσιο όσο και στα άλλα Ταμεία.

2 ΙΚΑ. Από τα 50 στα 55 έτη θα αυξηθεί σταδιακά το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των μητέρων ανηλίκων από το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας. Στην περίπτωση αυτή οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για μειωμένη σύνταξη παραμένουν 5.500.
Η σχετική διάταξη -που προβλεπόταν στον νόμο Πετραλιά- επρόκειτο να εφαρμοστεί φέτος, αλλά «πάγωσε» για έναν χρόνο από το υπουργείο Εργασίας. Πιθανότατα η διάταξη θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2011, καθώς φαίνεται πως υποχωρεί το αισιόδοξο «σενάριο» για μετάθεση των αλλαγών για το 2013.
Οι αλλαγές αγγίζουν όσες γυναίκες ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 1992 και θέλουν να βγουν στη σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων. Σημειώνεται πως η αύξηση του ορίου ηλικίας θα είναι δώδεκα μήνες τον χρόνο.
Πέρυσι ανάλογη ρύθμιση εφαρμόστηκε για τις μητέρες ανηλίκων που ασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.
Για τη συγκεκριμένη ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης από τα 50 στα 55 έτη.

3 Ειδικά Ταμεία μισθωτών, φορείς αυτοαπασχολουμένων (Ταμείο νομικών και ΤΑΝΠΥ) και Ταμεία Τύπου. Από το 2013 ξεκινά η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τις μητέρες ανηλίκων με βάση τον νόμο Πετραλιά.
Συγκεκριμένα στα ειδικά Ταμεία μισθωτών η «έξοδος» με τα 25 έτη σταδιακά θα πάει από τα 50 στα 55 έτη (η αύξηση θα είναι δώδεκα μήνες τον χρόνο). Αντιστοίχως η ηλικία συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων στο Ταμείο νομικών και στο ΤΑΝΠΥ θα αυξηθεί κατά πέντε έτη και σταδιακά θα πάει στα 55.
Αλλαγές υπάρχουν στα ταμεία Τύπου, όπου για παράδειγμα στο ΤΣΕΥΠ το όριο ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων θα πάει στα 55 για τη συνταξιοδότηση με 20ετία.
της Κατερίνας Κοκκαλιάρη, από την εφημερίδα "Έθνος", 8/3/2010