17 Μαρ 2010

Ψαλίδι στις διπλές και ανώτατες συντάξεις. Ενιαίοι κανόνες για όλους

Παραδόθηκε στον υπουργό Εργασίας το πόρισμα της επιτροπής ειδικών για το ασφαλιστικό
Στον φακό των ελέγχων τίθενται από το υπουργείο Εργασίας οι περίπου 300.000 ασφαλισμένοι που λαμβάνουν διπλές συντάξεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποιοι παραβιάζουν τη νομοθεσία, δεν δηλώνουν τη δεύτερη σύνταξη ή υπερβαίνουν παρατύπως το πλαφόν των 2.850 ευρώ που ισχύει για τα Ταμεία των μισθωτών, βάσει των διατάξεων του ν. 2084/92.
Χθες στο περιθώριο της τελευταίας συνεδρίασης που πραγματοποίησε η επιτροπή των ειδικών για το ασφαλιστικό, έγινε σαφές ότι η ηγεσία του υπουργείου, κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης ενιαίων κανόνων συνταξιοδότησης, προτίθεται να παρέμβει στα ανώτατα όρια των συντάξεων ύψους 3.800 ευρώ που προκύπτουν από τις κατασταστικές διατάξεις των Ταμείων.
Επίσης, οι κ. Λοβέρδος και Κουτρουμάνης φαίνεται ότι συμφωνούν να ισχύσει η νέα αρχιτεκτονική του συστήματος από το 2018 και για όλους όσοι αρχίσουν να συνταξιοδοτουνται τότε και όχι νωρίτερα. Ωστόσο, η έναρξη ισχύος του νέου συστήματος τελεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία θα αποσταλεί η προτεινόμενη ρύθμιση πριν από την κατάθεσή της στη Βουλή περί τα μέσα Απριλίου.
Ασαφή παραμένουν τόσο ο χρόνος έναρξης της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δύο φύλων στο Δημόσιο όσο και το εάν θα γίνει σταδιακά η επέκταση των ορίων για τις γυναίκες, μολονότι η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να μη θιγούν ασφαλισμένες που συνταξιοδοτούνται πριν από το 2013.
Χθες ο υπουργός Εργασίας απέκλεισε, επί του παρόντος, τη θεσμοθέτηση νέου ΛΑΦΚΑ, για συντάξεις πάνω από ένα όριο (σύμφωνα με πρόταση που κατέθεσε στην επιτροπή ο αναλογιστής κ. Μαργιός), εκτός και αν δεν αποδώσουν τα μέτρα για τη μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών. Πάντως, στην ενημέρωση του κ. Λοβέρδου προς τις Βρυξέλλες για την εξέλιξη των εσόδων στα ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, προκύπτουν μάλλον ενθαρρυντικά στοιχεία. Επί παραδείγματι, στο ΙΚΑ τον Φεβρουάριο οι εισφορές αυξήθηκαν κατά 2,27% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2009.
Η αντίστοιχη αύξηση για τον ΟΑΕΕ είναι της τάξης του 23,43% και στον ΟΓΑ, για μεν την υποχρεωτική ασφάλιση η αύξηση των εισφορών ανέρχεται στο 11,20%, για δε τον κλάδο κύριας σύνταξης στο 20,76%. Ομως, τον ίδιο μήνα οι εισφορές στον κλάδο υγείας του ΟΓΑ μειώθηκαν κατά 59,27%.

Διαχωρισμός

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου εάν δεν λαμβάνονταν τα έκτακτα μέτρα, το 2010 θα έπρεπε όλες οι συντάξεις να μειωθούν κατά 10% έως 12% και κατά 5% το 2011.
Πάντως, όπως προκύπτει και από το (προσωρινό) πόρισμα της επιτροπής των ειδικών που έχει από χθες στα χέρια του ο υπουργός Εργασίας, η νέα αρχιτεκτονική του συστήματος, με τον διαχωρισμό του προνοιακού από το καθεαυτό τμήμα της ανταποδοτικής σύνταξης θα οδηγήσει μοιραία σε μείωση της σύνταξης μεσοπρόθεσμα. Βεβαίως η επιτροπή δεν κατέληξε σε ένα συγκεκριμένο σχήμα της βασικής και αναλογικής σύνταξης, αλλά ασπάστηκε απολύτως την πρόταση για διαχωρισμό του προνοιακού από το ανταποδοτικό κομμάτι, ώστε να αυξηθούν τα περιθώρια των ατομικών επιλογών στην ηλικία εξόδου από την εργασία και να καταστεί ελαστική η ηλικία συνταξιοδότησης. «Ο καθένας θα έχει την ευκαιρία να επιλέξει μόνος του την ακριβή στιγμή της αποχώρησής του» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο αναλυτικό κείμενο. Επίσης, στο πολυσέλιδο πόρισμα προτείνονται «ουσιαστικές, ενιαίες ρυθμίσεις και κανόνες που θα οδηγούν αναπόφευκτα στη δημιουργίας ενός Ταμείου», καθώς και η δημιουργία ενιαίου Ταμείου Υγείας, η σύσταση διαρκούς συμβουλίου συντάξεων κατά τα πρότυπα του γαλλικού Conseil d'orientatiodes retraites με κοινοβουλευτική και επιστημονική σύνθεση και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών «σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στα οικοδομοτεχνικά έργα, όπου το ποσοστό ανέρχεται στο 85% των αποδοχών των εργαζομένων».
Ακόμη προτείνεται η θεσμοθέτηση ιδιώνυμου ποινικού αδικήματος εισφοροδιαφυγής που θα συνδέεται με το σύνολο της οφειλής και η δημιουργία αποθεματικού το οποίο θα χρηματοδοτείται από ποικίλες πηγές (συμπεριλαμβανομένης και μιας παραλλαγής του φόρου Tobin, δηλαδή της ειδικής έκτακτης ειφοράς επί του συνόλου των συναλλαγών που πραγματοποιοπούννται μέσω των πάσης φύσεως πιστωτικών ιδρυμάτων).
Ο υπουργός ευχαρίστησε θερμά τα μέλη της επιτροπής (η οποία για πρώτη φορά λειτούργησε νηφάλια ως ένας ανοικτός δημόσιος διάλογος, σε συνθήκες διαφάνειας, με ανταλλαγή εισηγήσεων, με αποτύπωση των βασικών θεωρητικών ρευμάτων σκέψης για ένα ζήτημα που είναι κυρίως κοινωνικό, όπως τόνισε ο καθηγητής κ. Θ. Σακελλαρόπουλος, εντός ασφυκτικών χρονικών πλαισίων. «Το ασφαλιστικό, στις γενικές του γραμμές, θα τεθεί ως θέμα τις επόμενες ημέρες στο Υπουργικό Συμβούλιο και αμέσως μετά στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος προβλέποντας πως μέχρι τα μέσα Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση των ρυθμίσεων.
της Χριστίνας Κοψίνη, από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", 17/3/2010