16 Μαρ 2010

Πιέζει ο ΟΟΣΑ για μέτρα - σοκ

Κατάργηση του κατώτερου μισθού των νεοπροσληφθέντων και αύξηση στα 67 του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ζήτησε ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερη ευελιξία, η απάντηση του υπουργού Εργασίας

Μέτρα-σοκ, όπως είναι η κατάργηση του κατώτερου μισθού για τους νεοπροσληφθέντες και η αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στο 67ο έτος, πρότεινε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχέλ Γκουρία.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο, αναφέρθηκε και στην ανάγκη μεγαλύτερης ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων (π.χ. στο ποσοστό των απολύσεων).
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος τάχθηκε κατά τέτοιου τύπου μέτρων, επισημαίνοντας στον Αν. Γκουρία πως δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερη ευελιξία.
Ο υπουργός Εργασίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης επεσήμανε μεταξύ άλλων πως:
Δεν θα υπάρξει αύξηση του ορίου ηλικίας μετά το 65ο έτος της ηλικίας. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα, προκειμένου η μέση ηλικία συνταξιοδότησης να πάει από τα 61,4 έτη στα 63,4. Οι σχετικές ρυθμίσεις θα συμπεριληφθούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που τον Απρίλιο θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για κατάργηση του κατώτερου μισθού, ο οποίος είναι ήδη σε χαμηλά επίπεδα (στα 740 ευρώ). Μάλιστα και ο μέσος μισθός στη χώρα μας δεν ξεπερνά τα 1.660 ευρώ, ποσό που είναι χαμηλό για τα κοινοτικά δεδομένα.
Η ελληνική αγορά εργασίας είναι ήδη ευέλικτη και δεν υπάρχουν περιθώρια για ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση. Είναι χαρακτηριστικό πως το 75% των επιχειρήσεων είναι οικογενειακές και επομένως υπάρχει αρκετή ευελιξία. Επιπλέον, οι τελευταίοι έλεγχοι που έκαναν οι υπηρεσίας του υπουργείου έδειξαν πως το 25% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι.
Σημειώνεται πως σήμερα ολοκληρώνει το έργο της η επιτροπή ειδικών για το Ασφαλιστικό, που θα παραδώσει πόρισμα με τις προτάσεις της στον Αν. Λοβέρδο. Μεταξύ άλλων προτείνεται ο διαχωρισμός των συντάξεων σε «προνοιακές» και «αναλογικές», η επιβολή ειδικής εισφοράς στις ψηλές συντάξεις για τη χρηματοδότηση των ελλειμματικών Ταμείων, η επιβολή του πλαφόν του ΙΚΑ στις συντάξεις (δηλαδή 2.440 ευρώ, ενώ σήμερα μπορεί να φτάνει τα 2.850 ευρώ), οι ενοποιήσεις Ταμείων και ο περιορισμός των δαπανών κυρίως στους κλάδους Υγείας.
Για το θέμα της χρηματοδότησης των Ταμείων δεν υπάρχει συμφωνία των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων, ωστόσο κατά πλειονότητα συμφωνούν στη μη επιβολή πόρου υπέρ του «κουμπαρά». Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων μέσα από μία νέα εταιρεία διαχείρισης του συνόλου των αποθεματικών, η οποία θα εποπτεύεται από την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
της Κατερίνας Κοκκαλιάρη, από την εφημερίδα "Έθνος", 16/3/2010