18 Μαρ 2010

Έστησαν βιομηχανία «παραγωγής αναπήρων»

Έρχεται ριζική αναδιάρθρωση του θεσμού των αναπηρικών συντάξεων
Καταπέλτης για το σκάνδαλο με τις αναπηρικές συντάξεις- μαϊμού είναι το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό, ενώ το υπουργείο Εργασίας προχωρεί σε ριζική αναδιάρθρωση του θεσμού στο επικείμενο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Είναι κοινό μυστικό ότι χιλιάδες «ανάπηροι» όχι μόνο εργάζονται, λαμβάνοντας μαζί και τη σύνταξη αναπηρίας, αλλά και δουλεύουν σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. σε οικοδομές), ενώ παλαιότερα είχαν εντοπιστεί και «ανάπηροι» ποδοσφαιριστές! Πρόσφατο είναι και το περιστατικό, όπου ελεγκτές του ΟΓΑ «συνέλαβαν» σε περιοχή της Λακωνίας τυφλό... ταξιτζή. Βέβαια, ο οδηγός του ταξί που κάθε άλλο παρά προβλήματα όρασης αντιμετώπιζε, λάμβανε από τον ΟΓΑ επίδομα τυφλότητας.

Όπως τονίζει η επιτροπή σοφών στο πόρισμά της:

1 Οι υγειονομικές επιτροπές αποδείχθηκαν ευάλωτες στις διάφορες πιέσεις, με αποτέλεσμα να χορηγούν συντάξεις σε ασφαλισμένους που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα αναπηρίας. Χάρη στο ελαστικό πλαίσιο της λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών ευδοκίμησε η πολιτική συναλλαγή που υπονόμευσε το σύστημα απονομής των συντάξεων αναπηρίας.
Οι πελατειακές και προσωπικές σχέσεις μετέτρεψαν τις συντάξεις αναπηρίας σε πολιτικό και προσωπικό αντάλλαγμα. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας, εξακολουθούν να απασχολούνται ανασφάλιστοι.

2 Οι μεγάλες διαφοροποιήσεις των ποσοστών αναπηρικών συντάξεων σε κάποιους νομούς (Περιφερειακό ΙΚΑ Αθηνών ποσοστό 8,58%, Περιφερειακό ΙΚΑ Λαμίας 18%, Περιφερειακό ΙΚΑ Καρδίτσας 19,34%, Περιφερειακό ΙΚΑ Κομοτηνής 25,58% κ.λπ.), που δεν δικαιολογούνται από το είδος των σε αυτούς ασκουμένων οικονομικών ή βιομηχανικών και λοιπών δραστηριοτήτων, αποδεικνύουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις το σύστημα καθορισμού και λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών δεν ανταποκρίνεται στους στόχους του συστήματος.

Στο ίδιο πόρισμα τονίζεται ότι το ισχύον καθεστώς ασφάλισης αναπηρίας δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει, με την παρατήρηση ότι «είναι ένα παθητικό σύστημα “παραγωγής” αναπήρων, οι οποίοι σε αρκετές των περιπτώσεων προσποιούνται ή υπερτονίζουν την πάθησή τους». Μάλιστα, σημειώνεται ότι «όσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση στην αγορά εργασίας τόσο θα παρουσιάζεται όλο και μεγαλύτερη στροφή στις συντάξεις αναπηρίας».
Όπως τονίζει σε σχετική εισήγησή του (περιορισμός των δαπανών από τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων) ο καθηγητής Νομικής ΑΠΘ και πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό κ. Άγγελος Στεργίου:

● Ο μεγάλος αριθμός των συνταξιούχων αναπηρίας συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα αιτία της κρίσης της κοινωνικής ασφάλισης.
● Το φαινόμενο της διόγκωσης δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση των νέων αιτήσεων αλλά και στη μείωση των περιπτώσεων άρσης της αναπηρίας.
● Ένας σημαντικός παράγοντας που οδήγησε σε διόγκωση του αριθμού των αναπήρων ήταν η αδυναμία πρόσβασης στις συντάξεις γήρατος. Πάντως, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, δεν υπήρξε ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου. Η σημερινή κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι:
● Θα θεσπίσει ενιαίο, για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, καθεστώς αναπηρικών συντάξεων.
● Θα δημιουργηθούν ενιαίοι κανονισμοί και μηχανισμοί για την εκτίμηση του ποσοστού αναπηρίας.
● Θα διαμορφωθούν πολιτικές αποκατάστασης και επανένταξης των προσωρινά αναπήρων στην αγορά εργασίας.
● Τα άτομα με βαριές και οριστικές αναπηρίες, δεν θα επανεξετάζονται από τις υγειονομικές επιτροπές.

Δεν κινδυνεύουν όσοι συνταξιοδοτούνται μέχρι το 2013

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ, με αφορμή το κλίμα φυγής στη σύνταξη, εμφανίστηκαν χθες σε κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Λοβέρδος.
Οι δύο υπουργοί διαβεβαιώνουν πως «η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει το καθεστώς συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας, τρόπο υπολογισμού συντάξεων) τουλάχιστον για όσους έχουν θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2013».
Η κοινή αυτή δήλωση έγινε σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το κύμα φυγής στη σύνταξη εν όψει του νέου Ασφαλιστικού. Μόνο στο Δημόσιο, υπό το κράτος του πανικού και με δεδομένες τις περικοπές δώρων και επιδομάτων, οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση έχουν αυξηθεί κατά 25% τους τελευταίους δύο μήνες.
Στην κοινή δήλωση των αρμόδιων υπουργών αναφέρεται: «Επειδή ορισμένοι συνεχίζουν να δημιουργούν, παρά τις δικές μας σαφείς δεσμεύσεις, σύγχυση και ανησυχία στους εργαζομένους σε σχέση με τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, επανερχόμαστε, θέλουμε να πιστεύουμε για τελευταία φορά, και διευκρινίζουμε: κανένα νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό δεν προωθείται εν κρυπτώ και μάλιστα με άμεση εφαρμογή. Κανένας εργαζόμενος δεν έχει λόγο να αποχωρήσει για συνταξιοδότηση φοβούμενος ανατροπή των δικαιωμάτων του. Η κυβέρνηση, όπως έχουμε κατ΄ επανάληψη αναφέρει, δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας, τρόπο υπολογισμού συντάξεων), τουλάχιστον για όσους έχουν θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2013. Ψεύδονται, λοιπόν, και δρουν προβοκατόρικα όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο και καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας στους εργαζομένους».
Ρεπορτάζ του Ηλία Γεωργάκη, από την εφημερίδα "Τα Νέα", 18/3/2010