8 Μαρ 2010

Μαχαίρι στα βαρέα

«Ψαλίδι» στη λίστα των δημοσίων υπαλλήλων που υπάγονται στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών (ΒΑΕ) και συνταξιοδοτούνται από πέντε έως εφτά χρόνια νωρίτερα ετοιμάζει η κυβέρνηση υποκύπτοντας στις πιέσεις των διεθνών οικονομικών κέντρων για δραστικότερο περιορισμό των κρατικών δαπανών.
Παράλληλα εκτός από το «κόψιμο» δεκάδων ειδικοτήτων που θεωρούνται σήμερα ως επικίνδυνες ή επιβλαβείς για την υγεία εξετάζει και την αύξηση στα 20 χρόνια από 15 που είναι σήμερα της πραγματικής προϋπηρεσίας στα ΒΑΕ προκειμένου κάποιος να συνταξιοδοτηθεί με τις προβλεπόμενες ευνοϊκές προϋποθέσεις.
Οι αλλαγές αυτές θα πλήξουν κυρίως τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στους τομείς Υγείας και των ΔΕΚΟ. Στο πλαίσιο αυτό θα αναθεωρηθεί εκ βάθρων ο νόμος 3368/2008 σύμφωνα με τον οποίο εντάχθηκαν στο συγκεκριμένο θεσμό πάνω από 30.000 υπάλληλοι των δήμων της χώρας.
Από το μικροσκόπιο της Επιτροπής Κρίσης Βαρέων και Ανθυγιεινών Εργασιών στην οποία καθοριστικό λόγο δεν θα έχουν πλέον τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών αλλά αυτό των Οικονομικών θα περάσουν οι εξής ειδικότητες των ΟΤΑ:
* Οι απασχολούμενοι στη συγκομιδή και αποκομιδή, μεταφορά, διαλογή, επιστασία και καταστροφή απορριμμάτων.
* Οι εργαζόμενοι σε συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων καθαριότητας και με το πλύσιμο αυτών.
* Οι οδοκαθαριστές.
* Οι εργάτες των δημοτικών αφοδευτηρίων.
* Οι χειριστές μηχανικών σαρώθρων.
* Οι εργάτες ταφής - εκταφής νεκρών.
* Οι καθαριστές οστών.
* Οι υπάλληλοι των διευθύνσεων οδοποιίας ασφαλτόστρωσης.
* Οι τοποθετήσεις μαρμάρων και πλακών.
* Οι κατεργαστές και κόπτες μαρμάρων.
* Οι σφαγείς και εκδορείς ζώων και πτηνών.
* Οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι των διευθύνσεων ηλεκτρολογικού των δήμων.
«Ξεσκόνισμα» θα γίνει και στο χώρο της υγείας όπου «μαχαίρι» θα πέσει σε πολλές από τις παρακάτω ειδικότητες:
* Νοσοκόμοι, παρασκευαστές και βοηθοί αυτών, αποκλειστικά εργαζόμενοι σε χώρους χειρουργείων, Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
* Νοσοκόμοι, παρασκευαστές και βοηθοί που δεν ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία τραπεζοκόμοι ασθενών, φύλακες, θαλαμηπόλοι ψυχιατρικών νοσοκομείων, συντηρητές πειραματόζωων, συσκευαστές ορών και εμβολίων, καθαρίστριες και μαίες.
* Προσωπικό αποκλειστικό απασχολούμενο σε ακτινολογικούς θαλάμους καθώς και οι εμφανιστές.
Στο στόχαστρο θα βρεθούν και όσοι υπάλληλοι του υπουργείου υποδομών είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ και ανήκουν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες εργαζομένων:
- Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
- Αερολιμενικοί.
- Μηχανικοί - Ναυπηγοί.
- Τεχνικοί και Εργοδηγοί.
- Οδηγοί - Πυροσβέστες
- Υπομηχανικοί - Ψυκτικοί.
- Σιδηρουργοί - Οξυγονοκολλητές
- Χρώστες αυτοκινήτων.
- Κτίστες.
- Ελαιοχρωματιστές.
Από τους απασχολούμενους στο υπουργείο Πολιτισμού μεγάλη συζήτηση προβλέπεται να γίνει:
- Για τους συντηρητές έργων τέχνης με χημικά σε κλειστούς χώρους.
- Εργοτεχνίτες απασχολούμενους σε οικοδομικές εργασίες και κατασκευές ικριωμάτων σε μεγάλα ύψη.
- Καθαρίστριες για εργασίες με χρήση καυστικών και απολυμαντικών σε κλειστούς χώρους.
- Καλλιτεχνικούς συντηρητές απασχολούμενους σε κλειστούς χώρους και επαφή με επικίνδυνες χημικές ουσίες.
- Φυσικούς γεωλόγους που κάνουν αυτοψίες και αρχαιολογικές ανασκαφές σε σπήλαιο με υγρασία, μύκητες και καταδύσεις σε υποθαλάσσια σπήλαια και υπόγειους ποταμούς κ.λπ.
Παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταφέρει και δεύτερο χτύπημα στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων καθώς προτίθεται να επανεξετάσει όλα τα επιδόματα που συνδέονται με τις συνθήκες εργασίας (ανθυγιεινό, πληροφορικής, διαχειριστικών λαθών κ.λπ.). Η σχετική πρόταση που έχει κατατεθεί και με την οποία συμφωνεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι ξεκάθαρη: «Τα ειδικά επιδόματα που συνδέονται με τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα και θα πρέπει να επαναοριοθετηθούν και σε κάποιες περιπτώσεις να καταργηθούν. Για παράδειγμα το επίδομα πληροφορικής που υποτίθεται ότι καταβάλλεται σε ειδικευμένους υπαλλήλους που υπηρετούν σε νομοθετημένες υπηρεσίες, διευθύνσεις τμήματα ή κέντρα πληροφορικής και κυμαίνεται μεταξύ 44 και 88, εισπράττεται σήμερα από σχεδόν όλους τους εργαζομένους που διαθέτουν αναγνωρισμένο πτυχίο γνώσης ηλεκτρονικού υπολογιστή ανεξαρτήτως υπηρεσίας».
Το ίδιο ισχύει και για τα επιδόματα ανθυγιεινής, επικίνδυνης και ειδικών συνθηκών Εργασίας. Το κείμενο καταλήγει ότι «τα επιδόματα αυτά που θεσμοθετήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 904/78 και προβλέπονταν μόνο για τους επόπτες δημόσιας υγείας τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων, τους κτηνίατρους, τους απασχολούμενους στα πρώην Λιμενικά Ταμεία και τους Οργανισμούς Λιμένος, τελικά εισπράττονται από άσχετους με τις παραπάνω υπηρεσίες».
Θετική είναι και η εισήγηση για κατάργηση του πριμ διαχειριστικών λαθών που ανέρχεται σε περίπου 60 ευρώ το μήνα και των επιδομάτων επίσκεψης σχολικών συμβούλων Ειδικής Αγωγής, τροφής προσωπικού νοσοκομείων, θεραπευτηρίων και ΕΚΑΒ.
Στο τραπέζι θα τεθεί σύντομα και ο επανακαθορισμός των λεγομένων προβληματικών περιοχών ώστε να πάψουν οι υπάλληλοι που υπηρετούν π.χ. στο Νομό Πρεβέζης να το εισπράττουν.
Για το λόγο αυτό θα ζητηθεί με εγκύκλιο από τους περιφερειάρχες να επαναπροσδιορίσουν τις παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές με βάση τις πραγματικές ανάγκες με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Το βέβαιο είναι ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο γίνονται τα «μαύρα πρόβατα» της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, αφού χάνουν κεκτημένα δεκαετιών, ενώ ενοχοποιούνται για όλα τα δεινά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό σ’ αυτόν τον τόπο.
Αν και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ότι περνάμε ως χώρα δύσκολους καιρούς αισθάνονται ότι μαζί με τους συνταξιούχους αποτελούν τα «εξιλαστήρια θύματα» της οικονομικής κρίσης εμφανιζόμενοι στα «μάτια» της κοινής γνώμης, δήθεν ως προύχοντες ώστε να δικαιολογηθούν τα άδικα μέτρα που θα παρθούν σε βάρος τους!
του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος της Κυριακής", 7/3/2010