16 Μαρ 2010

Βόμβα ΣΕΒ για εργασιακό - συμβάσεις

Βόμβα στο παρά πέντε της ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου στη Βουλή, που βάζει πρόσθετους όρους στην εργασιακή ευελιξία (3ήμερα, διαθεσιμότητες, και ωράριο λάστιχο) έριξε χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ προς το υπουργείο Εργασίας ότι θα έρθουν τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα με περιορισμό των προσλήψεων και αύξηση της ανεργίας!
Η παρέμβασή του έχει αποδέκτη και τη ΓΣΕΕ, καθώς εμμέσως πλην σαφώς η εργοδοτική πλευρά διαμηνύει ότι οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση θα επαναληφθούν από μηδενική βάση.
Με επιστολή του προς τον Α. Λοβέρδο ο ΣΕΒ, ζητά να αντικατασταθούν οι προωθούμενες ρυθμίσεις και να συμπεριληφθούν εκείνες που προβλέπονται από οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που στην ουσία οδηγούν σε άρση των εμποδίων για τις απολύσεις.
Στην επιστολή του ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι «το νομοσχέδιο ως έχει, θα αποτελέσει εργασιακό μπούμερανγκ: και την ανεργία θα αυξήσει και την παράνομη εργασία θα ενθαρρύνει.
Σε αυτήν την περίοδο βαθιάς κρίσης, το νομοσχέδιο περιορίζει τις επιλογές των ίδιων των εργαζομένων ως προς τον τρόπο δουλειάς τους, υπονομεύει τη λειτουργία σημαντικών κλάδων της οικονομίας και αυξάνει το κόστος εργασίας. Θα επιτείνει έτσι το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας χωρίς να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της αγοράς εργασίας –δηλαδή, την ανεργία και την απασχόληση. Ταυτόχρονα, οδηγεί, για μία ακόμη φορά, τη χώρα μας στον δρόμο της μη εφαρμογής των Κοινοτικών Οδηγιών, διαιωνίζοντας έτσι ένα θεσμικό πλαίσιο για την εργασία, που κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τις εξελίξεις στο σύνολο της Ε.Ε. Στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας, οι ευέλικτες μορφές εργασίας –όπως η μερική, η εκ περιτροπής και η προσωρινή απασχόληση– ισχύουν εδώ και δεκαετίες (και ειδικά στο πλαίσιο της σημερινής κρίσης υιοθετούνται ακόμα περισσότερο στην Ε.Ε.) γιατί έχει αποδειχθεί ότι καθιστούν εφικτή την άνθιση οικονομικών δραστηριοτήτων που δεν θα υπήρχαν αλλιώς, εξυπηρετούν τις ανάγκες χιλιάδων εργαζομένων, που τις επιλέγουν και συνεισφέρουν έτσι στην αύξηση της συνολικής απασχόλησης στις ευρωπαϊκές οικονομίες».

Τι ζητεί ο ΟΟΣΑ
* Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Στη συνάντηση που είχε ο κ. Αλ. Γκούρια χθες το απόγευμα με τον κ. Λοβέρδο, παρέδωσε τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας για την ελληνική αγορά εργασίας στην οποία προτείνονται μεταξύ άλλων, η κατάργηση του κατώτατου μισθού που καθορίζεται με την Εθνική Σύμβαση Εργασίας.
του Κ. Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 16/3/2010