18 Φεβ 2010

9 μέτρα - φρένο στην ευέλικτη εργασία

Αλλαγές στο παρά πένΠλάγιατε από το υπουργείο
Με πακέτο εννέα μέτρων, ενταγμένο σε νομοσχέδιο που θα πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή στο επόμενο διάστημα, το υπουργείο Εργασίας θα επιδιώξει να βάλει φρένο στην ασυδοσία που επικρατεί στην αγορά εργασίας προστατεύοντας όσους εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Στο παρά πέντε το υπουργείο προχώρησε σε δύο αλλαγές, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο νόμου. Έτσι αυξάνεται από τους τρεις στους έξι μήνες το διάστημα μέσα στο οποίο θα μπορεί ένας εργαζόμενος να απασχολείται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι) αποκλειστικά στον ίδιο εργοδότη χωρίς να τεκμαίρεται ότι έχει εξαρτημένη σχέση εργασίας, ενώ περιορίζεται στο 50%, από 100%, το ποσοστό προσαύξησης της αμοιβής για όσους θα απασχολούνται το Σάββατο, κατά παράβαση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας για το πενθήμερο.



Τι προβλέπει το τελικό νομοσχέδιο
Το τελικό νομοσχέδιο για τους εργαζομένους με ευέλικτες μορφές απασχόλησης προβλέπει:

● ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ: η συμφωνία για παροχή υπηρεσιών, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, τεκμαίρεται ότι υποκρύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, εφόσον η εργασία παρέχεται αυτοπροσώπως, αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη, για 6 συνεχείς μήνες.
● ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΑ: η εργασία που παρέχεται την έκτη ημέρα με παραβίαση του πενθημέρου, εκτός από τις άλλες κυρώσεις, θα αμείβεται με προσαυξημένο κατά 50% ημερομίσθιο (δηλαδή ως παράνομη υπερωρία).
● ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Κάθε συμφωνία για παροχή εργασίας υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης υποβάλλεται εντός 8 ημερών στην Επιθεώρηση Εργασίας, διαφορετικά θα θεωρείται ότι καλύπτει σχέση εργασίας με πλήρη απασχόληση. Επίσης, αν υπάρχει ωράριο μικρότερο από το κανονικό, η εργασία θα παρέχεται συνεχώς και μία φορά την ημέρα.
Ο απασχολούμενος κάτω των τεσσάρων ωρών θα λαμβάνει αποδοχές προσαυξημένες κατά 7,5% και για παροχή εργασίας πέραν της συμφωνημένης, προσαύξηση 10%.
● ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ: Σε περίπτωση περιορισμού της δραστηριότητας, ο εργοδότης μπορεί, αντί να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας, να επιβάλει εκ περιτροπής απασχόληση έως και 6 μήνες κατά τη διάρκεια του έτους.
● ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: Στις συμβάσεις που θα συναφθούν ή θα ανανεωθούν μετά την ψήφιση του νέου νόμου, η ενοικίαση εργαζομένων θα γίνεται με τους ίδιους όρους εργασίας (αμοιβές, ωράρια, ασφάλιση στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ κ.ά.) που ισχύουν για το προσωπικό του έμμεσου εργοδότη και σε καμία περίπτωση με αμοιβές κατώτερες από εκείνες της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η ενοικίαση θα έχει διάρκεια 12 μηνών- μαζί με τις ανανεώσεις- και 18 μηνών σε περίπτωση αναπλήρωσης μισθωτού, διαφορετικά η σύμβαση θα μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.
● ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ: δεν θα μπορεί να υπερβεί τους τρεις μήνες ετησίως και θα αποφασίζεται υποχρεωτικά ύστερα από διαβούλευση και έγκριση του υπουργού Εργασίας, αν πρόκειται για ΔΕΚΟ.
● ΤΗΛΕ-ΕΡΓΑΣΙΑ: καθιερώνεται περίοδος προσαρμογής τριών μηνών, μετά την παρέλευση των οποίων και εντός 15ημέρων ο εργοδότης ή ο εργαζόμενος μπορεί να ζητήσει την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς (κανονικής εργασίας).
● ΑΔΕΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥ: θα επιτρέπεται η κατάτμηση της άδειας σε περισσότερες από δύο περιόδους ύστερα από αίτημα του μισθωτού.
● ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: για να εφαρμοστούν ελαστικά ωράρια εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, πρέπει να υπάρχει συμφωνία των συνδικάτων (τον λόγο θα έχουν τα κλαδικά σωματεία ή οι ομοσπονδίες σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 5 άτομα).

Πρωταθλητές στην παράνομη ευελιξία
Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι χαμηλοί μισθοί και η ανεργία οδηγούν όλο και περισσότερους σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης (ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο), καθώς και σε αναζήτηση δεύτερης ή και τρίτης δουλειάς. Η ελληνική αγορά εργασίας παρουσιάζει τον υψηλότερο βαθμό παράνομης ευελιξίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του ΣΕΠΕ (επιθεωρητές εργασίας), το ποσοστό ανασφάλιστων που απασχολούνται στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 20%- 22% (7 στους 10 είναι Έλληνες). Παράλληλα παρατηρείται εκτεταμένη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλο το φάσμα της εργατικής νομοθεσίας (ύψος μισθού, καταβολή δεδουλευμένων, ωράρια, πληρωμή υπερωριών, χορήγηση αδειών, υγιεινή ασφάλεια κ.λπ.).
του Ηλία Γεωργάκη, από την εφημερίδα "Τα Νέα", 18/2/2010