17 Φεβ 2010

Συν 10 χρόνια στις δημ. υπαλλήλους αν δεν φτιαχτεί ανεξάρτητο Ταμείο

ΣΙΓΟΥΡΗ Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΜΕ ΜΙΑ 5ΕΤΙΑ
Σε ένα γερό μπρα-ντε-φερ μεταξύ της ΑΔΕΔΥ και του υπουργείου Εργασίας εξελίσσεται η υπόθεση της εξίσωσης των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο.
Το κυβερνητικό σχέδιο, όπως το επεξεργάζονται οι Α. Λοβέρδος και Γ. Κουτρουμάνης, προβλέπει ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας για περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα (ΝΠΔΔ) και τα Σώματα Ασφαλείας θα ξεκινήσει την 1/1/2013. Το ερώτημα όμως είναι, μέχρι πού θα φτάσει αυτή η αύξηση. Θα είναι 5 έτη και η ηλικία εξόδου θα ανέλθει στο 55ο έτος ή θα διατρέξει όλη την κλίμακα και θα καταλήξει στο (ανδρικό) 60ό έτος;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από το εάν η λύση-προσαρμογή στην απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) συνδυαστεί με τη δημιουργία νέου ταμείου, στο οποίο θα ενταχθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι -και σε εσχάτη περίπτωση υπαχθούν σε ταμείο που ήδη λειτουργεί (π.χ. ΙΚΑ)- ή θα παραμείνουν στην «αγκαλιά» του Δημοσίου.
Με αυτή την κίνηση, τη διαμόρφωση δηλαδή ανεξάρτητου ταμείου κύριας σύνταξης, υπολογίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι θα υπερβεί το πρόβλημα της «επαγγελματικής ασφάλισης». Αυτό έκρινε το ΔΕΚ ότι ισχύει στο Δημόσιο γιατί, λόγω πλημμελούς υπεράσπισης του θέματος από την προηγούμενη κυβέρνηση, αποφάσισε ότι στις περιπτώσεις που τη σύνταξη τη δίνει ο εργοδότης, εν προκειμένω το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν πρέπει να ισχύουν διαφορετικά ηλικιακά όρια.
Άρα οι γυναίκες με ανήλικο και 25ετία θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 60 έτη αντί τα 50 σήμερα. Αλλά, εάν συγκροτηθεί ανεξάρτητο ασφαλιστικό ταμείο (Δημοσίου Δικαίου) η αύξηση των ηλικιακών ορίων θα περιοριστεί μέχρι το 55ο έτος.

Δημιουργία ανεξάρτητου Ταμείου

Ήδη ο κ. Κουτρουμάνης έχει προτείνει τη δημιουργία ανεξάρτητου Ταμείου, θέμα που κατ' αρχήν αποδέχεται ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος. Ομως η συνδικαλιστική ηγεσία θέτει ως προϋπόθεση την εξομοίωση των ορίων συνταξιοδότησης μεταξύ των παλαιών και των νέων (μετά το 1992) ασφαλισμένων. Ετσι ώστε οι νέοι να μη βγαίνουν στα 65, αλλά με 35ετία και χωρίς όριο ηλικίας. Και αυτός ο όρος απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να επεξεργάζεται το σχέδιο παραμονής στην ασφάλιση του Δημοσίου (και άρα την αύξηση των γυναικείων ορίων ηλικίας έως και 10 ή 15 έτη).
Κατά τα λοιπά, αυτή η αναπροσαρμογή στα όρια θα γίνει μόνο με δύο προϋποθέσεις, δηλαδή να έχει η εργαζόμενη 25 έτη ασφάλισης και ταυτόχρονα ανήλικο παιδί ανεξαρτήτως ηλικίας. Με τις δύο αυτές προϋποθέσεις θεμελιώνει ασφαλιστικό δικαίωμα και εξέρχεται στο 60ό έτος (ή το 55ο εάν ενταχθούν σε ταμείο του κοινωνικοασφαλιστικού τομέα) αρχής γενομένης από το 2013.
Παράλληλα, ο κ. Κουτρουμάνης εξετάζει την πρόταση να τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία και για τις εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα. Και αυτό καθώς η προϋπόθεση για έξοδο στα 55, όσον αφορά την ασφάλιση στο ΙΚΑ, απαιτεί ταυτόχρονο τριπλό συνδυασμό (25ετή ασφάλιση, ανήλικο τέκνο και ηλικία 50 ετών) με βάση τον νόμο 3655/08 (Πετραλιά).
του Χρήστου Μέγα, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 17/2/2010