24 Ιαν 2010

Ποιοι χάνουν και πόσα από τις περικοπές των επιδομάτων

Διπλό σοκ περιμένει τους 420.000 μόνιμους υπαλλήλους του Δημοσίου, με τις αποφάσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο μισθολογικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς. Πάνω από 50 «ειδικά και κλαδικά» επιδόματα μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη, με περικοπές από 5% ώς και 30%, ενώ επιλέγεται το πιο σκληρό σενάριο για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, με μικρή περίοδο προσαρμογής (ώς 3 χρόνια από φέτος) και μεγάλη μείωση συντάξεων (4%-5% κατ’ έτος) ώστε να «αναγκαστούν» να παραμείνουν στην εργασία τους, διαφορετικά η πρόωρη αποχώρησή τους θα τους αποφέρει σύνταξη - φιλοδώρημα.
Οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Εργασίας Α. Λοβέρδος έστειλαν επιστολή στην ΑΔΕΔΥ την περασμένη Πέμπτη και αναμένεται συνάντηση ενδεχομένως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, και πάντως πριν από την 24ωρη απεργία της 10ης Φεβρουαρίου.
Στα ειδικά επιδόματα που καταβάλλονται ξεχωριστά από το βασικό μισθό, θα γίνει πραγματική σφαγή. Κι αυτό καθώς σήμερα, ουδείς γνωρίζει (ούτε το Γενικό Λογιστήριο) πόσα είναι στο σύνολό τους, αλλά και ποιοι κλάδοι τα εισπράττουν. Η καταμέτρησή τους αποτελεί γρίφο και ο μοναδικός και πιο ασφαλής δρόμος για να καταγραφούν ώστε να περικοπούν, είναι το κάθε υπουργείο και οργανισμός να τα κοινοποιήσει με ευθύνη του εκάστοτε υπουργού. Οι δημόσιοι υπάλληλοι κρύβουν τα επιδόματα που εισπράττουν και απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι ακόμη και η ΑΔΕΔΥ που ζήτησε από τις 70 Ομοσπονδίες μέλη της να της στείλουν αναλυτικά, μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, τα επιδόματα που καταβάλλονται σε κάθε κλάδο, έλαβε απαντήσεις μόλις από τις 4.
Ωστόσο, από στοιχεία που εξασφάλισε και δημοσιεύει σήμερα ο «Α.Τ.» (τα οποία έχουν οι αρμόδιες συνδικαλιστικές οργανώσεις), φαίνεται ο λόγος που τηρείται -για χρόνια τώρα- άκρα μυστικότητα για τη λίστα των ειδικών επιδομάτων. Στην «πολυκατοικίᨻ του Δημοσίου υπάρχουν:
• Τα λεγόμενα «ρετιρέ» με υπαλλήλους που εισπράττουν μηνιαίο επίδομα έως 1.500 ευρώ (όσο ένας μισθός) ή και παραπάνω.
• Οι «μεσαίοι όροφοι» με υπαλλήλους που παίρνουν από 500 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα, μόνο από τα επιδόματα.
• Τα «ισόγεια διαμερίσματα» με… ενοίκους τους υπαλλήλους που παίρνουν επιδόματα μέχρι 500 ευρώ το μήνα.
Στα «ρετιρέ», βρίσκονται περίπου 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Ενδεικτικά, οι εφοριακοί (με το γνωστό ΔΙΒΕΤ), οι τελωνειακοί, προϊστάμενοι, διευθυντές, και γενικοί διευθυντές του Γενικού Λογιστηρίου, υπάλληλοι στο Eurocontrol της ΥΠΑ κ.ά.
Στους «μεσαίους ορόφους», υπάρχουν επίσης άλλοι 60.000 με 70.000 υπάλληλοι (υπουργείων όπως Δικαιοσύνης, ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών, κ.λπ.) και στο ισόγειο «στριμώχνονται» περίπου 270.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ανάμεσά τους, εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό στον τομέα της υγείας κ.λπ.
Η παραπάνω καταγραφή είναι ενδεικτική. Η πραγματική είναι αυτή που θα αναδείξει στην επιφάνεια το «καθεστώς των επιδομάτων», αφού πολλά θεσπίστηκαν κατά το παρελθόν, με καθαρά συντεχνιακή λογική.
Σχεδόν 8 δισ. ευρώ το χρόνο έχει εκτιμηθεί ότι είναι το κόστος των επιδομάτων που καταβάλλονται σε δημοσίους υπαλλήλους, δήλωσε στον «Α.Τ.» ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, και πρόσθεσε ότι άλλα 8 δισ. ευρώ είναι η δαπάνη για τους μισθούς.
Η περικοπή των επιδομάτων θα κυμανθεί σε ποσοστά έως και 30%, για όσους έχουν από τα επιδόματα και μόνο έναν επιπλέον μισθό, ενώ σε άλλες κατηγορίες, η μείωση θα είναι μικρότερη ώστε ο μέσος όρος των περικοπών να είναι στο 10% όπως προβλέπει ο Προϋπολογισμός.
Η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών θα συνοδευτεί από μεγάλη περικοπή σύνταξης (4% ή και 5%) και μόλις 3ετή περίοδο χάριτος, ώστε όσοι επηρεαστούν από τις αλλαγές να μην μπορούν να αποχωρήσουν και να παραμείνουν αναγκαστικά στην υπηρεσία τους, αφού σε διαφορετική περίπτωση η σύνταξή τους θα είναι… φιλοδώρημα.
Η ρύθμιση μάλιστα για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προβλέπει τρία «σενάρια» και οριστικοποιήθηκε την Παρασκευή από την αρμόδια Επιτροπή. Η ΑΔΕΔΥ βέβαια, «καίγεται» περισσότερο για το καθεστώς ασφάλισης στο Δημόσιο και όχι τόσο για τα όρια ηλικίας, μια που σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κρίθηκε ότι το Ασφαλιστικό του Δημοσίου έχει το χαρακτήρα του επαγγελματικού ταμείου όπου είναι γνωστό πως δεν έχουν εγγυημένες -στο 100%- παροχές, μόνο εγγυημένες εισφορές.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Α.Τ.», το σχέδιο προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών από το 2013 ή και νωρίτερα. Αφορά όλες τις εργαζόμενες που έχουν προσληφθεί στο διάστημα από 1-1-1983 μέχρι 31-12-1992 και κυρίως εκείνες που μπήκαν στο Δημόσιο μετά το 1997 και δεν συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ώς το 2013.
Σε κάθε περίπτωση τα έτη ασφάλισης όπως το απαιτούμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης προτείνεται να αυξηθούν άμεσα από 5 έως και 10 χρόνια, ενώ για τις μητέρες θα υπάρξουν αντισταθμίσεις όταν υπάρχει ανήλικο παιδί, με μια ενδεχομένως ευνοϊκότερη αντιμετώπιση. Για παράδειγμα, το δικαίωμα αποχώρησης νωρίτερα από το 65ο έτος να παρέχεται και στους άντρες.
Η αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης προτείνεται μάλιστα να γίνει άμεσα, δηλαδή από την 1-1-2013 να φορτωθούν με μιας από 5 έως 10 χρόνια στις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους, που δεν θα έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα (25ετία, 20ετία κατά περίπτωση) για να συνταξιοδοτηθούν. Αντίθετα, δεν θα επηρεαστούν όσες μέχρι 31-12-2012 θεμελιώνουν δικαίωμα αποχώρησης, που σημαίνει ότι θα μπορούν να συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους, ανεξάρτητα από τις αλλαγές.
Η ρύθμιση θα συνοδεύεται και από δραστική περικοπή σύνταξης, καθώς προτείνεται να θεσπιστεί μεγαλύτερο ποσοστό (4% ή 5%) μείωσης της σύνταξης για κάθε χρόνο που θα υπολείπεται από το νέο και μεγαλύτερο όριο ηλικίας. Στην ουσία, η ρύθμιση που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα «αναγκάσει» να παραμείνουν στο Δημόσιο όσες εργαζόμενες σκόπευαν να φύγουν, για να γλιτώσουν ή να επηρεαστούν λιγότερο από τις αλλαγές, και αυτό θα γίνει με την αύξηση της ποινής πρόωρης συνταξιοδότησης.
Σε άτυπο επίπεδο μάλιστα, λέγεται πως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την Κομισιόν και για το χρόνο που θα ξεκινήσουν οι αλλαγές (2013), αλλά και για τις επιμέρους ρυθμίσεις (μείωση σύνταξης για πρόωρη αποχώρηση).
Φαίνεται πως σε σύγκριση με άλλα κράτη και εξαιτίας της τραγικής οικονομικής θέσης της χώρας, οι Βρυξέλλες μάς… «παρότρυναν» (υπέδειξαν) να εφαρμόσουμε την πιο σκληρή λύση σε σύγκριση με άλλα κράτη που εξασφάλισαν μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο (10ετή στην Αγγλία, μεγαλύτερη στην Αυστρία κ.ά.).
του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 24/1/2010