23 Ιαν 2010

Σε θέση μάχης οι δημ. υπάλληλοι για τις περικοπές επιδομάτων

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΚΥΜΑΤΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ
Σε δίκοπο μαχαίρι εξελίσσεται για την κυβέρνηση το κόψιμο που ετοιμάζει, και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010, σε επιδόματα και αποδοχές των περίπου 510.000 δημοσίων υπαλλήλων, που οδηγούν σε απώλειες εισοδήματος μέχρι 500 ευρώ τον μήνα.
Δεν ξεκαθάρισαν οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Φίλ. Σαχινίδης το ύψος των περικοπών, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τα 500 ευρώ
Τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν στην οδό Νίκης από το μέτωπο των δημοσίων υπαλλήλων δεν θεωρούνται ικανοποιητικά από τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρώτη μαζική κινητοποίηση στις 10 Φεβρουαρίου. Πληροφορίες τούς φέρουν να απειλούν με δικαστικές προσφυγές στην περίπτωση που «ισχύσουν δύο μέτρα και δύο σταθμά θίγοντας κεκτημένα δικαιώματα».
Υπό τον φόβο ενός τέτοιου κύματος προσφυγών, που θα έχει αποτελέσματα ανάλογα του 2000 (αντισυνταγματική περικοπή οικογενειακού επιδόματος), το οικονομικό επιτελείο άρχισε -σύμφωνα με πληροφορίες- να επανεξετάζει το θέμα και ειδικά τις περικοπές των επιδομάτων.
Αρμόδιος παράγων σημείωνε, πάντως, ότι, ακόμα κι αν η κυβέρνηση κάνει περικοπές στο αρχικό της σχέδιο, στο στόχαστρο θα παραμείνουν τα υψηλά εισοδήματα που απολαμβάνουν ορισμένοι κλάδοι (εφοριακοί, τελωνειακοί, οι υπάλληλοι της Βουλής κ.ά.), ενώ δεν τίθεται θέμα συζήτησης για τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, που θα πάνε έτσι ή αλλιώς στην κλίμακα.

Και εσωκομματικές

Στο υπουργείο Οικονομικών η μια σύσκεψη διαδέχεται την άλλη και οι συναντήσεις δεν έχουν τελειωμό υπό το κύμα των αντιδράσεων τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και εντός του κόμματος.
Χθες, οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών του υπουργείου (ΟΣΥΟ, ΠΟΕ-ΔΟΥ, ΟΤΥΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο) συναντήθηκαν με τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη, που τους ανακοίνωσαν κόψιμο επιδομάτων χωρίς προσδιορισμό ποσών, πάγωμα αποδοχών άνω 2.000 ευρώ χωρίς προσδιορισμό αν είναι μικτά ή καθαρά και κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης, ενώ δήλωσαν άγνοια για σχέδια αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Οι εργαζόμενοι δέχονται περικοπές «εφόσον ισχύσουν για όλους». Τη Δευτέρα, πάντως, συνέρχονται οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών για την περαιτέρω στάση τους.

Εναλλακτικές λύσεις

Τα αρνητικά μηνύματα που λαμβάνουν οι επιτελείς του υπουργείου τους οδηγούν στην εξέταση εναλλακτικών σεναρίων, που θα τους εξασφαλίσουν αντίστοιχες περικοπές δαπανών ή δαπανών που δεν «άγγιξαν» καθόλου κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού και ως τέτοιες καταγράφονται δαπάνες για υπερωρίες ή μετακινήσεις. Το οικονομικό επιτελείο έχει ανοιχτά 5 μέτωπα έναντι των εργαζομένων:
1 Αναδρομική περικοπή από 1ης Ιανουαρίου 2010 των επιδομάτων, που θα «κρατήσει» στα δημόσια ταμεία κάπου 650 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό σχέδιο που παραδόθηκε στον κ. Παπακωνσταντίνου ξεκινάει από περικοπή 5% για επιδόματα μέχρι 300 ευρώ τον μήνα, αυξάνει στο 8% για επιδόματα άνω των 300 και μέχρι 800 ευρώ και καταλήγει στο 15% για επιδόματα άνω των 800 ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμόδιων υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι περικοπές αυτές ισοδυναμούν με μείωση βασικού μισθού 15 ευρώ στην πρώτη περίπτωση, 64 ευρώ στη δεύτερη ή ακόμα και πάνω από 200 ευρώ στην τρίτη περίπτωση. Επί παραδείγματι, υπάλληλος με μηνιαίο επίδομα 1.500 ευρώ, αν του το περικόψουν κατά 15%, θα χάσει 225 ευρώ τον μήνα.

700 εκατ. από «αυτοτέλεια»

2 Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, που αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη απώλεια για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα του αποφέρει έσοδα 700 εκατ. ευρώ μετά τη φορολόγησή τους βάσει της κλίμακας, δεδομένου ότι μιλάμε για επιδόματα που μπορεί να φτάνουν μέχρι 1.600 ευρώ καθαρά τον μήνα.

3 Κατάργηση κονδυλίου για έξοδα κίνησης. Αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για τους εργαζόμενους, καθώς οι αποδοχές αυτές φτάνουν στα 200 με 220 ευρώ τον μήνα.

4 Η πενιχρή εισοδηματική πολιτική της τάξης του 1,5% για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους ένα χρόνο μετά τις μηδενικές αυξήσεις, ενώ για περίπου 400.000 συνταξιούχους το ποσοστό αύξησης εκτιμάται στο 1,7%. Αυξήσεις που θα δοθούν μόνο σε όσους λαμβάνουν συνολικές καθαρές αποδοχές (συμπεριλαμβάνονται και επιδόματα) μέχρι 2.000 ευρώ, καθώς για υψηλότερα εισοδήματα δεν θα υπάρξει καμία αύξηση.

5 Μαχαίρι μπαίνει σε υπερωρίες και αμοιβές από συμμετοχές στα διοικητικά συμβούλια. Πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλό ποσό αν σκεφτεί κανείς ότι στις περιπτώσεις των ΔΕΚΟ τέτοιες συμμετοχές σε συμβούλια αποφέρουν από 80 έως 400 ευρώ από κάθε συνεδρίαση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και στα 700 ευρώ. Το περίεργο είναι, πάντως, ότι η περικοπή του συνολικού κονδυλίου είναι μόλις 62 εκατ. ευρώ, καθώς το κονδύλι του προϋπολογισμού περιορίζεται κατά 62 εκατ., στα 449 εκατ. από 511 ευρώ πέρυσι.
της Ελένης Κωσταρέλου, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 23/1/2010