21 Απρ 2018

Βόμβα Σωτηρόπουλου: αντισυνταγματική η παράταση θητείας

Δύο ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη ότι η θητεία της παρούσας δημοτικής περιόδου παρατείνεται μέχρι τη 13η Οκτωβρίου 2019 με ανάρτησή του στο facebook ο Βασίλης Σωτηρόπουλος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρηση στην Αττική δηλώνει ότι η παράταση αυτή είναι Αντισυνταγματική. 
Συγκεκριμένα ο κ. Σωτηρόπουλος αναφέρει:
Η παράταση της θητείας των τοπικών αρχών με νομοθετική ρύθμιση θα είναι αντίθετη στο άρθρο 102 του Συντάγματος που ορίζει ότι οι ΟΤΑ εκλέγονται με ψηφοφορία από τον λαό και προφανώς για ορισμένη χρονικά θητεία. Η παράταση αυτής της θητείας για έξι μήνες από τον κοινό νομοθέτη συνιστά νόσφιση εξουσίας: αντί να έρθει ο λαός να αναδείξει τα νέα όργανα των ΟΤΑ, ο νομοθέτης υποκλέπτει και περιορίζει το συνταγματικό δικαίωμα των ψηφοφόρων που είναι οι μόνοι αρμόδιοι να ορίσουν την διοίκηση των ΟΤΑ και στον χρόνο που ήδη γνώριζαν όταν ψήφισαν το 2014.
Η αντισυνταγματική παράταση της θητείας θα σημαίνει και αντισυνταγματικές αποφάσεις των αιρετών οι οποίες θα καταπέσουν δικαστικά.
Ως Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρηση εκλεγμένος από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής δεν πρόκειται να συμβάλλω σε αυτή την εκτροπή.


Ο κ. Σωτηρόπουλος έχει αποδείξει στα δικαστήρια ότι χειρίζεται αριστοτεχνικά και είναι βαθύς γνώστης του Διοικητικού και Συνταγματικού Δικαίου και χαίρει εκτίμησης και στον δικαστικό χώρο καθώς έχει κάνει σειρά δημοσιεύσεων για διάφορα θέματα και η άποψή του έχει ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τους δικαστές.

Η παρέμβαση Σωτηρόπουλου εκτός του ότι ανατρέπει τα δεδομένα ανοίγει και έναν δρόμο προβληματισμού για την ίδια την κυβέρνηση και ίσως δρομολογηθούν εξελίξεις.