24 Απρ 2018

Προκήρυξη 3Κ/2018: Νέες διαστάσεις με δικαστική δικαίωση συμβασιούχων

Νέα απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών δικαιώνει τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των Νομικών Προσώπων των Δήμων, κρίνοντας ότι αυτοί προσφέρουν ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας από τη στιγμή που τα Νομικά Πρόσωπα εισπράττουν αντίτιμο από τους δημότες για τη χρήση των δομών τους.

Μετά την υπ’ αριθμ. 1549/2018 απόφασή του, με την οποία κρίθηκε ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του ΝΠΔΔ του Δήμου Ν. Ηρακλείου παρέχουν ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας, όπως αποκαλύπτει, σήμερα, αποκλειστικά το epoli.gr το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με τη νεώτερη υπ’ αριθμ. 2544/2018 απόφασή του επανέλαβε αυτή την κρίση, θεωρώντας ότι οι παρεχόμενες στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΑΠΗ και στο Ωδείο του Δήμου Γλυφάδας υπηρεσίες καθαριότητας είναι ανταποδοτικές καθότι το αρμόδιο γι’ αυτές τις δομές ΝΠΔΔ του Δήμου εισπράττει αντίτιμο.
Με τη νεώτερη, όμως, αυτή απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών προχώρησε, όχι ένα, αλλά δύο βήματα παραπέρα, καθόσον αφενός μεν έκρινε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΝΠΔΔ του Δήμου Γλυφάδας, αφετέρου δε επιδίκασε υπέρ των εργαζομένων ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχεί στα δεδουλευμένα τους για το χρονικό διάστημα από την πρόσληψή τους με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας έως την καταγγελία των συμβάσεών τους, που έλαβε χώρα εξ αφορμής του εγγράφου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με το οποίο χαρακτηριζόταν οι υπηρεσίες τους ως μη ανταποδοτικές.
Ο Δικηγόρος των εργαζομένων, Λάμπρος Ντουματσάς, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει και τους συμβασιούχους του ΝΠΔΔ του Ν. Ηρακλείου, δήλωσε στo epoli.gr: «Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμ. 2544/2018 απόφασή του διέταξε το αυτονόητο, αυτό που, όμως, δεν μπορούσε να δει μέχρι στιγμής η Υπηρεσία Επιτρόπου. Διέταξε δηλαδή τον εργοδότη να καταβάλει στον εργαζόμενο το αντίτιμο της εργασίας του, όπως πρέπει να γίνεται σε κάθε εργασιακή σχέση. Διέγνωσε επίσης αυτό που εμείς βλέπαμε και τόσο καιρό επαναλαμβάναμε μονότονα. Ότι δηλαδή κάθε υπηρεσία για την οποία εισπράττεται αντίτιμο είναι ανταποδοτική. Ότι κακώς δεν προκηρύχθηκαν θέσεις εργαζομένων στα ΝΠΔΔ των Δήμων με την προκήρυξη 3Κ/2018. Ότι κακώς δεν προσμετρήθηκε η εμπειρία των εργαζομένων στα ΝΠΔΔ ως ειδική εμπειρία για τη συμμετοχή των υποψηφίων στην προκήρυξη 3Κ/2018. Επιπλέον, η υπ’ αριθμ. 2544/2018 απόφαση διαπίστωσε κάτι, το οποίο μας χαροποιεί ιδιαίτερα και το οποίο ευελπιστούμε ότι μπορεί να οδηγήσει στην τελική ηθική και εργασιακή δικαίωση των εντολέων μου. Διαπίστωσε ότι άπαντες εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΝΠΔΔ, όπου υπηρετούσαν, τις οποίες αυτό δεν μπορούσε να καλύψει με μόνιμο προσωπικό. Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω την καθοριστική συμβολή, για την θετική εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης, του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Γλυφάδας και ειδικότερα του Προέδρου του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, ο οποίος κατέθεσε και ως μάρτυρας στο ακροατήριο υπέρ των εργαζομένων».