Ο Ευάγγελος Γαβριελάτος είναι ο "πρώτος των πρώτων" ανάμεσα στους υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με πρακτικό του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του 2013. Σημαντικές σπουδές, διδακτορικό στην Γαλλία και πάνω από 30 χρόνια στην υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων. Όμως, με απόφαση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο έμπειρος Διευθυντής Κτιριακών Έργων υποβιβάστηκε στα τέλη του 2016 σε... προϊστάμενο Τμήματος της πολεοδομίας, ενώ ο νόμος απαγορεύει την μετακίνηση διευθυντή σε θέση τμηματάρχη. Είχε προηγηθεί διένεξη με τον Αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Γ. Αποστολόπουλο, επειδή ο Γαβριελάτος είχε διαφορετικές απόψεις για την νομιμότητα κάποιων τεχνικών εργασιών με αποτέλεσμα μάλιστα ο υπάλληλος να παραπεμφθεί πειθαρχικά και να απαλλαγεί από κάθε ευθύνη. Μετά όμως την απαλλαγή του ήρθε η απόφαση Καμίνη να υποβιβαστεί σε ... τμηματάρχη.
Τελικά όμως, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με την απόφαση 3125/2017 που καθαρογράφηκε χτες, ακύρωσε την απόφαση Καμίνη. Το Δικαστήριο έλαβε υπόψη ότι ο Γαβριελάτος ήταν ο πρώτος ανάμεσα στους 73 υποψηφίους για θέση διευθυντή και έκρινε ότι ο υποβιβασμός του σε θέση προϊσταμένου τμήματος ήταν αντίθετη στον νόμο, επειδή συνιστά μετακίνηση προϊσταμένου σε κατώτερη οργανική μονάδα από αυτή στην οποία βρισκόταν. Το άρθρο 72 παρ. 4 του Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων αναφέρει ότι η μετακίνηση προϊσταμένων επιτρέπεται μόνο σε οργανικές μονάδες αντίστοιχου επιπέδου αυτής από την οποία προέρχεται ο προϊστάμενος. Ο Δήμος Αθηναίων ισχυρίστηκε στο Δικαστήριο ότι δεν έγινε "μετακίνηση" αλλά απλά τοποθέτηση του κ. Γαβριελάτου στο Τμήμα αυτό, μετά την κύρωση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων. Το Δικαστήριο δεν δέχτηκε αυτό το επιχείρημα, κρίνοντας ότι η "τοποθέτηση" συνιστά μετακίνηση. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η δικαστική ερμηνεία, ιδιαίτερα χρήσιμη για να αποφεύγονται τέτοιου είδους καταστρατηγήσεις της απαγόρευσης μετακίνησης προϊσταμένων σε κατώτερες οργανικές μονάδες.
Ο δικηγόρος του υπαλλήλου, Βασίλης Σωτηρόπουλος, πρώην Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στον Δήμο Αθηναίων προχώρησε στην εξής ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:
"Η αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας που τελέστηκε στον Δήμο Αθηναίων. Το Διοικητικό Εφετείο ακύρωσε την απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων, με την οποία ο «πρώτος μεταξύ 73 υποψηφίων για την κάλυψη θέσεων προϊσταμένων Διευθύνσεων του Δήμου Αθηναίων» υπάλληλος του Δήμου υποβιβάστηκε από διευθυντής σε προϊστάμενος τμήματος.
Το δικαστήριο έκρινε ότι αυτή η μετακίνηση του υπαλλήλου σε κατώτερη μονάδα ήταν μη νόμιμη και μη αιτιολογημένη, αντίθετη στο άρθρο 72 παρ. 4 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων. Για πρώτη φορά μάλιστα στη νομολογία κρίθηκε ότι η «τοποθέτηση» υπαλλήλου -μετά την αλλαγή Οργανισμού- συνιστά «μετακίνηση», η οποία δεν επιτρέπεται να γίνεται σε κατώτερη οργανική μονάδα, ακριβώς για να αποτρέπονται οι αυθαιρεσίες των δημάρχων και η προώθηση «ημετέρων».
Η δικαστική απόφαση εφαρμόζει στην ουσία την αρχή της αξιοκρατίας και αποκαθιστά την τιμή του «πρώτου των πρώτων» υπαλλήλου του Δήμου Αθηναίων απέναντι σε μια αυθαίρετη υποτίμηση των προσόντων και της εμπειρίας του.
Μετά την λήξη της θητείας μου στον Δήμο Αθηναίων (2014), για ευνόητους λόγους δεν ανέλαβα καμία υπόθεση που αφορούσε τοπική αυτοδιοίκηση. Μοναδική εξαίρεση ήταν η υπόθεση του Ευάγγελου Γαβριελάτου, του άριστου αυτού υπαλλήλου που ενώ ήταν ο πρώτος των πρώτων σε βαθμολογία από τους διευθυντές του Δήμου, εν μία νυκτί υποβιβάστηκε σε ... τμηματάρχη! Με όλα όσα σήμαινε αυτός ο υποβιβασμός για την αξιοκρατία, την ίση μεταχείριση, την αριστεία, την ανάγκη για μια δημόσια διοίκηση που υπηρετούν οι πιο καταρτισμένοι υπάλληλοι κι όχι απλά οι πιο αρεστοί ή «ανώδυνοι». Ήταν τόσο κατάφωρη η αδικία που εκ μέρους του δήμου δεν παρέστησαν στο Διοικητικό Εφετείο οι δικηγόροι της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ποσό 2.480€ ευρώ για να αναθέσει την υπόθεση σε δικηγόρο που φέρει το επώνυμο πρώην αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας για να υπερασπιστεί την παράνομη απόφαση του Δημάρχου. Η δική μου αμοιβή ήταν η ελάχιστα αναφερόμενη βάσει των γραμματίων που εκδίδει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, δηλαδή σχεδόν τα μισά. Εννοείται ότι μετά την δικαίωση του υπαλλήλου, ο Δήμος Αθηναίων καταδικάστηκε στα δικαστικά έξοδα (484€) και θα αναζητηθεί η διαφορά του επιδόματος ευθύνης που στερήθηκε ο υπάλληλος από την ακυρωθείσα δημαρχιακή πράξη.
Η απόφαση αφιερώνεται σε όλες και όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα που ενώ δίνουν καθημερινά την ψυχή τους στην εξυπηρέτηση των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος, αντιμετωπίζονται εργαλειακά από ηγεσίες που δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα."
Η απόφαση μπορεί να προσβληθεί από τον Δήμο Αθηναίων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Την απόφαση μπορείτε να κατεβάσετε εδώ