3 Οκτ 2017

Π.Δ. για Παιδικούς Σταθμούς Δήμων: ΜΟΝΟ με “γενναία” χρηματοδότηση η εφαρμογή...

Λιγότερα παιδιά σε Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και οικονομική ζημία για τους Δήμους, μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος για την αδειοδότηση και λειτουργία των πρώην κρατικών δομών παιδικής φροντίδας, εάν το πρόγραμμα αναβάθμισής τους δεν στηριχθεί από γενναία χρηματοδότηση και δεν δημιουργηθούν καινούργιοι Δημοτικοί Παιδικοί Δταθμοί. Αυτό επισημαίνουν στο epoli.gr, Δήμαρχοι με γνώση του αντικειμένου. Το ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί αύριο στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και αφορά περισσότερους από 1.000 πρώην κρατικούς παιδικούς σταθμούς.

Οι Δήμαρχοι εκφράζουν ικανοποίηση για το γεγονός ότι, μετά από πολλών χρόνων αναβολή, έρχεται το Προεδρικό Διάταγμα, που καθορίζει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, που λειτουργούν εντός Νομικών Προσώπων των Δήμων ή Υπηρεσίας τους. Ωστόσο, “βάζουν αστερίσκους” σε σειρά ζητημάτων, αρχής γενομένης από την ανάγκη “γενναίας”, όπως λένε, χρηματοδότησης για την ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό των πρώην κρατικών δομών παιδικής φροντίδας. “Οι Δήμοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν σε πόσο υψηλές χρηματοδοτικές απαιτήσεις”, υποστηρίζουν οι αιρετοί.
“Μιλάμε για την ανάγκη ανακατασκευής πρώην κρατικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, που χρονολογούνται ακόμη και από την δεκαετία του 1960, ώστε να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές, ώστε να είναι ίδιας κατηγορίας με τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς”, τονίζουν στο epoli.gr υπογραμμίζοντας ότι, “για να συμβεί αυτό πρέπει το Κράτος, που μας τους μεταβίβασε, να δώσει την αναγκαία χρηματοδότηση”.
Κόστος... έως και 300.000 Ευρώ
Αιρετοί της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκτιμούν ότι, το κόστος ανακατασκευής, ανά δομή, μπορεί να κυμανθεί από 100.000 Ευρώ έως και 300.000. “Εξαρτάται από το μέγεθος της παρέμβασης,, που αφορά στην κτηριοδομή και τους περιβάλλοντες χώρους”, τονίζουν. “Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί ολική ανακατασκευή”, προσθέτουν.
Οι παρεμβάσεις αφορούν τη λειτουργικότητα των υποδομών των παιδικών σταθμών (αίθουσες, μαγειρεία, τουαλέτες κ.λπ.), προσβασιμότητα για ΑμεΑ, πυρασφάλεια. “Οι πρώην κρατικοί παιδικοί σταθμοί δεν είχαν σχεδιαστεί για να υπάρχει προσβασιμότητα των ΑμεΑ με ράμπες και ειδικές τουαλέτες”, εξηγούν οι αιρετοί.
Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν, “οι παρεμβάσεις για ενεργητική και παθητική πυροπροστασία και πυρασφάλεια είναι ιδιαίτερα ακριβή υπόθεση”, αφού περιλαμβάνουν αγορά και τοποθέτηση μηχανολογικού πυροσβεστικού εξοπλισμού, ειδικών δεξαμενών με αυτόματες αντλίες και ανιχνευτές καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς. 
Επαρκεί η πενταετία, εφ’ όσον...
“Εάν δεν εξασφαλιστεί από το Κράτος η αναγκαία χρηματοδότηση, πολλοί πρώην κρατικοί παιδικοί σταθμοί θα αναγκαστούν να κλείσουν”, τονίζουν στο epoli.gr Δήμαρχοι, εκτιμώντας ότι, “σε αυτή την περίπτωση το χρονικό περιθώριο πενταετίας για την ανακατασκευή των δομών είναι σχετικά ικανοποιητικό”.
Δέσμευση Σκουρλέτη
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, σε πρόσφατη αναφορά του στο ζήτημα, δεσμεύτηκε ότι, “το υπουργείο προκειμένου να υποστηρίξει τους Δήμους εντός της σχετικής διαδικασίας, εξασφάλισε τα χρηματικά ποσά για τους ήδη λειτουργούντες Δημοτικούς Βρεφικούς, Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, προκειμένου να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για τη συμμόρφωση, σύμφωνα με το νέο Προεδρικό Διάταγμα”. Ωστόσο, οι αιρετοί αναμένεται στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ να ζητήσουν από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών σαφέστερο προσδιορισμό των ποσών, που διατίθενται.
Ανάγκη για νέες δομές
Οι αιρετοί θέτουν ένα ακόμη ζήτημα. Υποστηρίζουν ότι, “έστω και αν εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση και οι πρώην κρατικοί παιδικοί σταθμοί ανακατασκευαστούν, δεν θα μπορούν να φιλοξενήσουν τον ίδιο αριθμό παιδιών, όπως σήμερα”. “Οι νέες προδιαγραφές απαιτούν μεγαλύτερες αίθουσες και μικρότερη αναλογία μαθητών προς εκπαιδευτικό”, τονίζουν οι αιρετοί, υπογραμμίζοντας ότι, “αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της δυναμικότητας των υφιστάμενων δομών και άρα λιγότερα παιδιά ανά αίθουσα”. “Άρα, αυτό που απαιτείται, είναι η ίδρυση νέων δομών παιδικής φροντίδας”, λένε.
Να υπενθυμίσουμε ότι, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θ. Φωτίου, έχει δεσμευτεί για την ίδρυση Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, προκειμένου να στηριχθούν οι γονείς με χαμηλά εισοδήματα. Αυτή η πολιτική είναι θεσπισμένη και αφορά στα αντίμετρα, τα οποία όμως για να εφαρμοστούν, προϋπόθεση είναι η επίτευξη είσπραξης εσόδων, πέραν των προβλεπόμενων στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 και 2020.