3 Αυγ 2017

Κ.Ε.Δ.Ε.: Επιστολή του Προέδρου προς τον Υπ.Εσωτερικών για τα ανοιχτά προβλήματα της Τ.Α. που δεν επιλύθηκαν με το Πολυνομοσχέδιο

Γ. Πατούλης: Ο Ν.4483/2017 δε λύνει στρατηγικής σημασίας θέματα – Χρειάζεται ουσιαστική Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης
Στην αναγκαιότητα να υπάρξουν επιπλέον νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα, τα οποία δε λύνονται τελικά με το πολυνομοσχέδιο ν. 4483/2017, αναφέρεται στην επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι «υπάρχουν στρατηγικής σημασίας θέματα της Αυτοδιοίκησης που απαιτούν άμεση λύση και δεν ρυθμίστηκαν με το Πολυνομοσχέδιο».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι είναι κατώτερο των προσδοκιών μας, σε σχέση με τα δύο σχεδόν χρόνια που πέρασαν για να προωθηθεί στη Βουλή. Ασφαλώς και υπάρχουν πολλά θετικά σημεία. Κυρίως σε ζητήματα που αφορούν στο προσωπικό των ΟΤΑ. Όμως είναι αρνητικό ότι δεν μπόρεσε  τελικά το Υπουργείο να προχωρήσει με περισσότερο τολμηρά βήματα στην επίλυση προβλημάτων που επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία των Δήμων, αναβάλλοντας τις τελικές λύσεις για το μέλλον, όταν θα τεθεί το ζήτημα της αλλαγής του Καλλικράτη. Στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις, όχι μόνο για να επιλυθούν χρόνια  προβλήματα, αλλά και για να δημιουργηθούν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις ανάπτυξης του τόπου. Η Μεταρρύθμιση θα πρέπει να βασίζεται σε κεντρικούς άξονες που θα έχουν ως στόχο τους την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων. Είναι ανάγκη να υπάρξει σαφής προσδιορισμός των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Διοίκησης, του Πρώτου και του Δεύτερου Βαθμού Αυτοδιοίκησης».
Ο Γ. Πατούλης επισημαίνει πως «στρατηγικής σημασίας ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των Δήμων και τίθενται από τα αρμόδια όργανα της Αυτοδιοίκησης επιτακτικά όλα τα τελευταία χρόνια, δεν αντιμετωπίζονται με το Πολυνομοσχέδιο ν.4483/2017».
Μάλιστα ως ενδεικτικό παράδειγμα  «μίζερης αντιμετώπισης» αναφέρει εκείνο που αφορά στη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που επαναφέρει μεν την αποζημίωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου για τις συνεδριάσεις του οργάνου, αλλά εξαιρεί του Δημοτικούς Συμβούλους της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, καθώς και εκείνους των οποίων η κατοικία απέχει από την έδρα του Δήμου λιγότερο από 10 χιλιόμετρα!
Ένα άλλο παράδειγμα αφορά στις πολύτεκνες μητέρες. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρει στην επιστολή του ότι προκαλεί «έκπληξη το γεγονός της μη ένταξης στο νομοσχέδιο πρόβλεψης για τις πολύτεκνες οικογένειες. Παρά το ότι κατατέθηκε πρόταση,  μετά από την σύμφωνη γνώμη και μάλιστα ομόφωνα του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, για εφάπαξ ποσό από τους δήμους σε πολύτεκνες μητέρες, τελικά δεν συμπεριλήφθηκε διάταξη στο νομοσχέδιο. «Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να υπάρξει σχετική πρόβλεψη και μάλιστα να λογίζονται ως πολύτεκνες και οι μητέρες που αποκτούν τρία τέκνα», σημειώνει χαρακτηριστικά.  
Ο Γ. Πατούλης στην επιστολή του αναφέρει αναλυτικά μια σειρά από οικονομικά, θεσμικά και εργασιακά ζητήματα τα οποία δεν επιλύθηκαν. Για το λόγο αυτό ζητεί να υπάρξουν με την πρώτη ευκαιρία σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και καταλήγει:
«Η Αυτοδιοίκηση και η χώρα δεν έχουν την πολυτέλεια να χαθεί άλλος χρόνος. Η όποια επιπλέον καθυστέρηση έχει κόστος στη λειτουργία των Δήμων. Στην ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών. Υπονομεύει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας, στην οποία η συμβολή της Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστική».