7 Αυγ 2017

Ο… Αυγείας του 21ου αιώνα

της Λένας Καραλή
Όταν το 1988 άρχισε να κατοικείται ο συνοικισμός της Αγίας Άννας στην Αμαλιάδα, οι υπηρεσίες του Δήμου φρόντισαν να διαμορφώσουν τον περιβάλλοντα χώρο με πράσινο – δέντρα και γκαζόν, με γήπεδο τένις κι όλα όσα χρειάζονταν για να γίνει η ζωή των κατοίκων όμορφη και λειτουργική.

Από τότε έως σήμερα έχουν περάσει 29 χρόνια κι η εικόνα της περιοχής έχει αλλάξει δραματικά. Δήμαρχοι έχουν περάσει, όμως κάθε αλλαγή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επέφερε και χειροτέρευση στην εικόνα του συνοικισμού.
Η κατάσταση, όμως, που επικρατεί τα τελευταία χρόνια -επί δημαρχίας του κυρίου Χριστοδουλόπουλου– είναι άνευ προηγουμένου! Μια περιοχή παραδομένη στους διερχόμενους επαγγελματίες εμπόρους, που κάτω από τη σκιά των δέντρων εξασφαλίζουν δροσερό και δωρεάν παρκινγκ, φεύγοντας όμως αφήνουν κάθε είδους ακαθαρσία.
Μια περιοχή παραδομένη σε συγκεκριμένη μειονότητα, η οποία επιβάλει με το “έτσι θέλω” και χωρίς κανένα έλεγχο και σεβασμό προς τους υπόλοιπους, τα δικά της ήθη και έθιμα. Η συνύπαρξη προϋποθέτει αμοιβαίο σεβασμό.
Μια περιοχή παραδομένη στα σκουπίδια, με εννέα (9) κάδους τοποθετημένους στον δρόμο που ενώνει την Αρχαία Ήλιδα με την πόλη της Αμαλιάδας, απέναντι από την ενορία της Αγίας Άννας. Κάδους που εξυπηρετούν αρκετούς συνοικισμούς, δημιουργώντας μια ιδιότυπη… χωματερή, απέναντι από μια πανέμορφη εκκλησία…
Σκουπίδια μέσα και έξω από τους κάδους, διάσπαρτα στον δρόμο. Ακόμα και τα αδέσποτα που χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο σέρνονται στην άκρη του δρόμου, χωρίς κανείς να σκέφτεται τι θα επακολουθήσει μέσα στο κατακαλόκαιρο.
Αλήθεια, οι κάτοικοι αυτής της περιοχής είναι δεύτερης κατηγορίας, κύριε δήμαρχε; Οι οχλήσεις κατά διαστήματα είναι πολλές, είτε τηλεφωνικά είτε με την παρουσία των κατοίκων στο δημαρχείο. Η απάντηση παραμένει ίδια… “Θα μεταφέρουμε τα παραπονά σας στους υπεύθυνους“. Το αποτέλεσμα… κανένα. Αδιαφορία, αδράνεια, εγκατάλειψη. Ή δεν μεταφέρονται τα παράπονα, ή δεν υπάρχουν “υπεύθυνοι” στον Δήμο.
Σύμφωνα με τη Μυθολογία, η Κόπρος του Αυγεία ήταν η κοπριά που είχε συγκεντρωθεί στους τεράστιους στάβλους του βασιλιά της ΉλιδοςΑυγεία, με τα 3.000 βόδια, οι οποίοι στάβλοι δεν είχαν καθαρισθεί επί πολλά (αναφέρεται έως και 30) χρόνια.
Κύριε Χριστοδουλόπουλε, στη σύγχρονη εποχή στον δήμο Ήλιδας θα περιμένουμε να περάσουν τριάντα χρόνια για να καθαριστεί, ή θα πρέπει να αναζητήσουμε έναν Ηρακλή; Σε κάθε περίπτωση, εσείς θα περάσετε στην ιστορία ως… Αυγείας του 21ου αιώνα.