29 Ιουν 2017

Ειρηνοδικείο Κατερίνης: Να πληρωθούν άμεσα οι συμβασιούχοι, μέχρι την τελική δικαστική κρίση

Το Ειρηνοδικείο Κατερίνης, με την με την απόφαση 106/2017 απόφασή του και έπειτα από ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν 25 συμβασιούχοι της υπηρεσίας καθαριότητας, υποχρέωσε το Δήμο Δίου  Ολύμπου να τους καταβάλει το σύνολο των ήδη καθυστερούμενων δεδουλευμένων αποδοχών τους, καθώς και να συνεχίσει να τους καταβάλλει τις νόμιμες αποδοχές τους μέχρι να προκύψει οριστική απόφαση του δικαστηρίου.

Από το Ειρηνοδικείο Κατερίνης έγινε δεκτό ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι απασχολούνται στην υπηρεσία του δήμου με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου στην υπηρεσία καθαριότητας αυτού (σ..σ.: η αρχική πρόσληψή τους διενεργήθηκε με διαδικασίες ΑΣΕΠ και έπειτα από νομοθετικές ρυθμίσεις διάρκεια της απασχόλησής του παρατάθηκε).
Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο δέχθηκε ότι με το άρθρο 16 του ν. 4429/2016 παρατάθηκε η διάρκεια απασχόλησής τους έως την 31.12.2017, όμως, ύστερα από άρνηση της επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Πιερίας, η οποία «δεν ενέκρινε το σχετικό ένταλμα πληρωμής» τους και «παρέπεμψε το ζήτημα της έγκρισής του στην κεντρική υπηρεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Αυτό, όμως, είχε ως αποτέλεσμα να μην καταβληθεί η μισθοδοσία τους για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του έτους 2017 έως και τον Μάρτιο, οπότε και προσέφυγαν με την υποβολή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την προσωρινή επιδίκαση των αποδοχών τους.
Σύμφωνα, όμως, με το διατακτικό της συγκεκριμένης απόφασης υποχρεώνεται ο Δήμος Δίου – Ολύμπου να καταβάλλει τόσο τις δεδουλευμένες αποδοχές στους συγκεκριμένους εργαζομένους όσο και τις αποδοχές τους έως την έκδοση απόφασης επί της αγωγής τους. Με την παραπάνω απόφαση, οι συμβασιούχοι θα συνεχίσουν να εργάζονται και να λαμβάνουν τις αποδοχές τους και τους αναγνωρίζεται η εγκυρότητα των συμβάσεών τους και η νομιμότητα των παρατάσεων των συμβάσεων αυτών μέχρι την 31/12/2017.