27 Ιουν 2017

Προτάσεις ΥΠΕΣ –ΠΟΕ-ΟΤΑ: Ποιες είναι οι δύο βασικές διαφορές –Πώς γεφυρώνονται

Εντύπωση έχει προκαλέσει η ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και της ΠΟΕ-ΟΤΑ και το πλήρες αδιέξοδο μετά τη σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών, που είχε προεξοφλήσει ο Π. Σκουρλέτης τονίζοντας σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις που προηγήθηκαν ότι η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι «εκτός τόπου και χρόνου».

Κι αυτό γιατί, όπως τονίζουν στην aftodioikisi.gr νομικοί, «οι δύο προτάσεις δεν έχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους και με καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές θα μπορούσαν να βρουν τη χρυσή τομή».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αλλά και με βάση την ανάλυση των δύο προτάσεων από την aftodioikisi.gr οι βασικές διαφορές είναι:
  • Η πρόταση του ΥΠΕΣ αφήνει στους δήμους την απόφαση για των αριθμό των μόνιμων προσλήψεων (σ.σ. μέχρι σήμερα 2.500), ενώ εκείνη της ΠΟΕ-ΟΤΑ αναγκάζει του δήμους να προσλάβουν ίσο αριθμό μόνιμων με όσους συμβασιούχους υπηρετούν σήμερα (σ.σ. 6.183 σύμφωνα με το υπουργείο, πάνω από 10.000, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ). Ωστόσο, αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με την άσκηση πίεσης από πλευράς ΥΠΕΣ και ΠΟΕ-ΟΤΑ στους δημάρχους να προχωρήσουν άμεσα σε αύξηση των αιτημάτων τους. Άλλωστε, κατά την σημερινή του τοποθέτηση στο ΔΣ της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Γ. Πατούλης εξεφρασε την άποψη ότι “θέσεις που θα ζητηθούν τελικά από τους δήμους θα είναι πολύ περισσότερες από 2.500”.
  • Η πρόταση του ΥΠΕΣ προβλέπει ανοιχτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, με την κυβέρνηση να αφηνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξημένης μοριοδότησης των «παρατασιούχων» αλλά και του ορίου ηλικίας των 45 ετών που θέτει το ΑΣΕΠ σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς. Ενώ αυτή της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τα κριτήρια που θέτει (εμπειρία, τυπικά προσόντα, όριο ηλικίας) περιγράφει στην ουσία κλειστό διαγωνισμό. Όπως τονίζουν, οι ίδιοι νομικοί, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δέχεται το όριο ηλικιας, μπορεί όντως να υπάρξει αυξημένη μοριοδότηση ώστε να διασφαλιστούν οι σημερινοί εργαζόμενοι, χωρίς όμως να τίθεται θέμα συνταγματικότητας.