8 Ιουν 2017

Δημόσιο: Πάει προς… δύο «ταχύτητες» η κινητικότητα

Άρρηκτα συνδεδεμένη ως διαδικασία με την επικαιροποίηση των οργανογραμμάτων, η εκκίνηση στην κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, όπως σας έχει ενημερώσει η aftodioikisi.gr, έχει μετατεθεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Αιτία ήταν η καθυστέρηση στην επαναξιολόγηση των οργανογραμμάτων των δημόσιων φορέων. Αντί να έχουν αποσταλεί τα προσχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων ως τις 15 του περασμένου Φεβρουαρίου, τα υπουργεία ανταποκρίθηκαν καθυστερημένα και μόλις στα μέσα του Μαΐου, οπότε εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης και εστάλησαν προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, «έκλεισε» η εκκρεμότητα.

Η επικαιροποίηση των οργανογραμμάτων προηγείται της κινητικότητας καθώς απαιτείται, πριν εφαρμοστεί το νέο σύστημα μετατάξεων, να αποτυπώνονται στους οργανισμούς των δημοσίων υπηρεσιών τα περιγράμματα εργασίας όλων των δημοσίων υπαλλήλων (δηλαδή τις θέσεις από και προς τις οποίες θα γίνουν οι μετακινήσεις).

Το… προαπαιτούμενο, λοιπόν, για την κινητικότητα, που είναι αυτή η περιγραφή, έκλεισε για το μεγάλο ποσοστό και όχι για το σύνολο του δημοσίου.

«Απειθαρχία», σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα σε αυτόν των νομικών προσώπων (κυρίως), αλλά και στους ΟΤΑ. Εκεί, από ένα μέρος των συγκεκριμένων οργανισμών, ακόμα δεν υπάρχει ανταπόκριση στην αποστολή των οργανογραμμάτων, με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης να έχει ορίσει νέα καταληκτική προθεσμία ως το τέλος του Ιουλίου.

Όπως έχει προκύψει από το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr, οποίοι φορείς δεν έχουν επικαιροποιήσει τα οργανογράμματα τους έως τις 31 Ιουλίου, θα ενταχθούν στο νέο σύστημα κινητικότητας με τα σημερινά και στην πορεία, καθώς η διαδικασία αλλαγής των οργανογραμμάτων είναι δυναμική και όχι στατική, εφόσον δημιουργήσουν νέους Οργανισμούς, θα συμμετέχουν με αυτούς.

Αλλά και πάλι η διαδικασία απαιτεί νέο χρόνο, μέχρι τα προσχέδια των Προεδρικών Διαταγμένα με τα (επικαιροποιημένα ή έστω προς νέα έγκριση) οργανογράμματα, θα πρέπει και πάλι να αποσταλούν πρώτα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης και μετά προς έγκριση στο ΣτΕ.

Λαμβανομένης υπόψιν της περιόδου του καλοκαιριού, αλλά και το χρονοβόρο της διαδικασίας, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι στις περιπτώσεις που θα αποστείλουν τα προσχέδια στο νέο «κύμα» δεν επαρκεί ο χρόνος έως την εκκίνηση της κινητικότητας τον Σεπτέμβριο.

Έτσι, πολλοί εκτιμούν ότι είναι πιθανό οι συγκεκριμένοι φορείς να ενταχθούν στο σύστημα κινητικότητας σε επόμενο χρονικό στάδιο, σαν μια «δεύτερη ταχύτητα», με την πρώτη φάση να έχει ξεκινήσει κανονικά και με μαζικότητα εντός Σεπτεμβρίου.

Σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά και όσο διάστημα τα νομικά πρόσωπα και οι ΟΤΑ δεν έχουν «ξεμπερδέψει» με τη διαδικασία των οργανογραμμάτων, οι φορείς με αυτήν την εκκρεμότητα δεν θα έχουν δυνατότητα κάλυψης των κενών τους μέσω κινητικότητας (ούτε και μέσω προσλήψεων), αν και το προσωπικό τους θα μπορεί να μετακινείται προς άλλες δημόσιες υπηρεσίες.