Όπως όπως τα μάζεψε αργά τη Δευτέρα η Κυβέρνηση
Τον Ασκό του Αιόλου άνοιξαν για χιλιάδες εργαζόμενους στην υγεία τα προβλεπόμενα για το Ενιαίο Μισθολόγιο, τα οποία συμπεριελήφθησαν στο επίμαχο σχετικό νομοσχέδιο που κατετέθη στο Σάββατο στη Βουλή και περιλαμβάνει προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης υπο-δόσης του 1 δισ. ευρώ από τους δανειστές μας.
Νοσηλευτές και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ με ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για μία"επαίσχυντη" διάταξη, η οποία έρχεται κατ΄εντολή της Τρόικας, ενώ αντιδρώντας στο "ψαλίδισμα" μισθών και συντάξεων που υπαγορεύεται μέσα από τις διατάξεις του νομοθετήματος ανακοίνωσαν πως σήμερα, Τρίτη, θα προχωρήσουν και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας, στην Αριστοτέλους(10 πμ).
Πιο συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) επισημαίνει πως το νομοσχέδιο ήρθε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική διαβούλευση με τους θιγόμενους κοινωνικούς εταίρους- περιλαμβάνει μέτρα φωτιά που πλήττουν σημαντικά νοσηλευτές και λοιπούς εργαζομένους στην υγεία.
Αιχμή του δόρατος απετέλεσε η μείωση του επιδόματος ευθύνης των Προϊσταμένων των τμημάτων, της Ιατρικής και της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας των Νοσοκομείων στα 150 ευρώ (από 250 ευρώ), μία διάταξη η οποία ωστόσο αργά χθες το βράδυ τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας "μάζεψαν", ανακοινώνοντας πως τελικά το επίδομα θα παραμείνει στα 250 ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή - η οποία βρέθηκε στον πυρήνα της διαμαρτυρίας των νοσηλευτών- θα μπορούσε για κάποιον βέβαια να χαρακτηριστεί ως "αναγκαίο κακό", δεδομένων των κακών δημοσιονομικών της χώρας. Το πρόβλημα ωστόσο έγκειτο στο γεγονός ότι ενώ το εν λόγω επίδομα για όλους ανεξαιρέτως τους Προϊσταμένους Τμημάτων ορίζεται στο νομοσχέδιο στο ποσό των 290 ευρώ (δηλαδή αυξάνεται κατά 50 ευρώ), μειωνόταν μόνο για τους Προϊσταμένους Τμημάτων των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών των Νοσοκομείων και μάλιστα κατά 40%. Και αυτό, την ίδια ώρα που λίγες μόνο γραμμές παραπάνω στη διάταξη για το Ενιαίο Μισθολόγιο αναφέρεται πως Προϊστάµενοι Διευθύνσεων και Προϊστάµενοι των πολιτικών γραφείων των µελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών θα λαμβάνουν 450 ευρώ επίδομα ευθύνης...
Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει επίσης πως με το νομοσχέδιο έρχεται δραστική μείωση των βασικών μισθών, μείωση του συντάξιμο μισθού, πετσόκομα σε υπερωρίες, νυχτερινά και αργείες (αφενός επειδή υπόκεινται σε ποσοστιαία μείωση και αφετέρου επειδή μειώνεται το ωρομίσθιο), ενώ τίθεται σε αμφισβήτηση και το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και παγώνει η μισθολογική εξέλιξη στα κλιμάκια έως 31/12/2017.
Επίσης, περικόπτεται το Επίδομα Παραμεθόριων Περιοχών σε εργαζόμενους πολλών Νοσοκομείων καθ’ ότι επανακαθορίζονται οι δικαιούχοι. Και συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο νομοθέτημα, θα δίνεται: "Στους υπαλλήλους που υπηρετούν σε περιοχές της Θράκης, των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, των Δωδε- κανήσων και σε απόσταση µέχρι 20 χιλιόµετρα από τα σύνορα στους νοµούς Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς και Φλώρινας, χορηγείται επίδοµα Παραµεθό- ριων Περιοχών, οριζόµενο σε 100 ευρώ µηνιαίως".
Τί λένε ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ και ΕΝΕ
Η Ομοσπονδία, με βάση τα παραπάνω και προκειμένου να πετύχει ανάκληση της επίμαχης διάταξης που περιλαμβάνει μείωση του επιδόματος ευθύνης, κάλεσε χθες όλους τους Νοσηλευτές σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα Τρίτη 15/12, έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 10 το πρωί.
Με δεδομένο δε ότι μέχρι και τις 11 περίπου το βράδυ θεωρούνταν δεδομένο ότι το νομοσχέδιο θα καταταθεί ως έχει η ΠΑΣΥΝΟ είχε ξεκαθαρίζεται ότι οι νοσηλευτές δεν θα ανεχτούν τέτοιου είδους απαξιωτικές συμπεριφορές, που προσβάλλουν την αξιοπρέπειά τους, μειώνουν την αξία της προσφοράς τους και θίγουν το κύρος του νοσηλευτικού επαγγέλματος.
Από την πλευρά τους τα μέλη της ΕΝΕ σε σχετική ανακοίνωσή τους διερωτόνταν "αυτή είναι, άραγε, η αναγνώριση που επεφύλασσε η Ελληνική (και για πρώτη φορά αριστερά) Πολιτεία έναντι του μόχθου των Ελλήνων νοσηλευτών, που καλούνται σε καθημερινή βάση να κρατούν ανοιχτά και όρθια τα δημόσια νοσοκομεία, εργαζόμενοι κάτω από εξοντωτικές συνθήκες απασχόλησης σε υποστελεχωμένα τμήματα". Ο Πρόεδρος της ΕΝΕ κ. Δημήτρης Σκουτέλης, δε, τόνισε πως η ψήφιση μιας τέτοιας διάταξης θα εισήγαγε "για πρώτη φορά διάταξη σε νομοσχέδιο, που καθιερώνει δυσμενή μισθολογική αντιμετώπιση των νοσηλευτών".