φωτο αρχείου |
Πολλά σωματεία καταγγέλλουν τη ΓΕΝΟΠ ότι βάζει μπροστά το προσωπικό για να... γεμίσει τα ταμεία της
Σάλο, όχι μόνο μεταξύ των καταναλωτών, που όλο ακούνε για κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΗ και για ελαφρύνσεις στο κόστος του ρεύματος, αλλά ακόμα δεν έχουν δει… τίποτε, αλλά και μεταξύ των εργαζομένων στην Επιχείρηση προκάλεσε η υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης της ΓΕΝΟΠ με τη διοίκηση, που μεταξύ των άλλων προβλέπει και καταβολή «τροφείων» 6 ευρώ ημερησίως σε όλο το προσωπικό!
Οι καταναλωτές, που ζουν την τραγωδία της κρίσης εδώ και πέντε χρόνια και έχουν δεχθεί… κατακέφαλα τις απανωτές αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, είναι ανάστατοι και τονίζουν πως δεν είναι δυνατόν οι συνδικαλιστές να κοιτάζουν μόνο την… πάρτη τους και να αδιαφορούν για τον κόσμο που υποφέρει. Κάποιοι, μάλιστα, έλεγαν ότι είναι πρόκληση εκείνοι που κόβουν το ρεύμα του κοσμάκη, που δεν έχει να πληρώσει, να φροντίζουν να… αυγατίζουν τα εισοδήματά τους.
Η σύμβαση που υπέγραψε όμως η ΓΕΝΟΠ, πέρα από τις αυξήσεις, περιέχει κι άλλες… χαριστικές διατάξεις που οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν τις έχουν… δει ούτε στον ύπνο τους! Όπως π.χ. η αύξηση κατά τέσσερις μέρες τον χρόνο της άδειας στους εργαζόμενους στα κέντρα εξυπηρέτησης πελατών, η καταβολή επιδόματος βάρδιας σε συνδικαλιστές όλων των βαθμίδων χωρίς τη φυσική τους παρουσία και την καθιέρωση επιδόματος ευδόκιμης παραμονής που θα καταβάλλεται υποχρεωτικά.
Όλα αυτά προκάλεσαν την αντίδραση πολλών συνδικαλιστικών σωματείων της ΔΕΗ, που κατήγγειλαν τη ΓΕΝΟΠ ότι υπέγραψε συλλογική σύμβαση με τη διοίκηση «εν κρυπτώ», μόνο και μόνο για να «τακτοποιήσει» δικές της εκκρεμότητες, αδιαφορώντας για τη λαϊκή κατακραυγή. Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ένωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού ΔΕΗ-ΚΗΕ, ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού, η Ένωση Προσωπικού ΑΗΣ Κερατέας-Λαυρίου, ο Πανελλαδικός Σύλλογος Καταμετρητών-Εισπρακτόρων ΔΕΗ και ο ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη», η ΓΕΝΟΠ απέκλεισε από τις διαπραγματεύσεις τα πρωτοβάθμια σωματεία και υπέγραψε τη νέα ΣΣΕ μόνο με 13 από τα 24 σωματεία που είναι μέλη της! Όσον αφορά το «τροφείο» των 6 ευρώ την ημέρα, όπως αναφέρουν, δεν δόθηκε για να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι, αλλά για να χρηματοδοτηθεί η ΓΕΝΟΠ, αφού τα δύο ευρώ μηνιαίως θα πηγαίνουν στο ταμείο της, αν και πρόσφατα η εισφορά των μελών προς τα σωματεία υπέρ της ΓΕΝΟΠ, από 0,53 ευρώ που ήταν, αυξήθηκε σε 1,65 ευρώ! Αυτό έγινε, όπως καταγγέλλουν τα παραπάνω σωματεία για να ξεπληρώσει η ΓΕΝΟΠ το δάνειο των 500.000 ευρώ που είχε πάρει από τη ΔΕΗ και για το οποίο είχε ασκηθεί δίωξη τόσο εναντίον των συνδικαλιστών όσο και εναντίον του πρώην διοικητή Αρθούρου Ζερβού, που το υπέγραψαν. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Ζερβός παραιτήθηκε την περασμένη βδομάδα, μετά και τη νέα δίωξη που του ασκήθηκε, επειδή αύξησε σκανδαλωδώς τους μισθούς σε μεγαλοστελέχη της Επιχείρησης. Επίσης, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές των πέντε σωματείων που προαναφέραμε, το ποσό που θα συγκεντρωθεί από τα «τροφεία» στα ταμεία της ΓΕΝΟΠ θα δοθεί για να τακτοποιήσει η ομοσπονδία κι άλλες εκκρεμότητες που έχει με την Εφορία, προμηθευτές, κ.λπ.
Ουσιαστικά, δηλαδή, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, το «τροφείο» δόθηκε στους εργαζόμενους για να πέσει στα… κεφάλια τους η οργή του κόσμου και να μείνει… αλώβητη η ΓΕΝΟΠ, που μόνο θα… εισπράττει για να καλύψει τα ανοίγματά της!
Τι λέει η κυβέρνηση
Από την πλευρά τους, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει την προηγούμενη και δεν θα παρέμβει σε συλλογικές διαπραγματεύσεις. Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της ΓΕΝΟΠ με τη διοίκηση της ΔΕΗ, οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν ότι άρχισε τον Σεπτέμβρη του 2014 και ολοκληρώθηκε πριν τις εκλογές. Οπότε η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση. Επιπροσθέτως, υπενθύμιζαν ότι η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ που υπέγραψε τη σύμβαση έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Κατέληγαν, δε, τονίζοντας ότι το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, επεξεργάζεται σχέδιο για τη μείωση των τιμολογίων του ρεύματος, κάτι που θα έλθει ως συνέχεια στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για την πρόσβαση των νοικοκυριών που έχουν εμφανή οικονομική αδυναμία στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Εφημερίδα "Το Παρόν", 8/3/2015