Σε νέες προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία από τον Μάιο 2015 θα προχωρήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο.
Τα παραπάνω τόνισε σε συνέντευξη στο Πρακτορείο Ειδήσεων «Ην-Ων» ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης ο οποίος υπογράμμισε: «Θα επανέλθουν οι 200 απολυμένοι εργαζόμενοι των ασφαλιστικών ταμείων ενώ θα γίνουν νέες προσλήψεις από τον Μάιο 2015. Παράλληλα δεν θα γίνουν οι προγραμματισμένες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.
Η πρώτη ήταν να γίνει την 1η Μαρτίου 2015 ύψους 8% και η δεύτερη την 1η Ιουλίου 2015 ύψους 7%. Δηλαδή οι δικαιούχοι θα έχαναν από την τσέπη τους 388 εκατ. ευρώ. Επίσης θα αποκατασταθεί με νομοθετική ρύθμιση η μείωση της σύνταξης με τεχνικό τρόπο. Ειδικότερα είχε αποφασισθεί να διασφαλίζεται η σύνταξη των 360 ευρώ από το κράτος. Έτσι όσοι είχαν σύνταξη πάνω από 360 ευρώ θα ήταν στην ευχέρεια των ασφαλιστικών ταμείων η υπόλοιπη σύνταξη ανάλογα με τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων».
Τα επόμενα σημαντικά μέτρα που θα προχωρήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός είναι: «Επαναφέρουμε την νομοθεσία για θεώρηση βιβλιαρίων με τα 50 ένσημα αντί των 100 που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αποποινικοποιούνται οι οφειλές των επιχειρηματιών στο ασφαλιστικό τους ταμείο ΟΑΕΕ και πρόκειται για δικές τους εισφορές. Δηλαδή καταργείται ο χουντικός νόμος 86/1967. Από την άλλη θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες η ρύθμιση των 100 δόσεων για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων. Από τις ρυθμίσεις αναμένεται να εισπραχθούν φέτος 1,46 δις. ευρώ ενώ θα δοθούν στους υπέργηρους και στους ομογενείς η σύνταξη του ΟΓΑ των 360 ευρώ η οποία είχε διακοπεί από 1 Ιανουαρίου 2013».
Ολοκληρώνοντας επισήμανε: «επαναφέρουμε την 13η σύνταξη για το ύψος των συντάξεων μέχρι 700 ευρώ τον μήνα».
Για να μπορούν όμως να στηριχθούν οικονομικά τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να έχουν βιωσιμότητα ο Αναπληρωτής Υπουργός είπε ότι «θα προχωρήσουμε στην δημιουργία του Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης όπου θα υπάρχουν έσοδα από δύο πηγές. Δηλαδή από τον φυσικό ορυκτό πλούτο (μεταλλευτικά δικαιώματα κ.α) και από την μεταφορά δημόσιας κινητής και ακίνητης περιουσίας και έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας».
http://www.aftodioikisi.gr/, 7/3/2015