Αυτό καταγγέλλουν, με ανακοίνωσή τους, το Σωματείο Εργαζομένων και οι γιατροί του νοσοκομείου, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν έκτακτη γενική συνέλευση την Τετάρτη 11 Μάρτη, «λόγω του πλήρους λειτουργικού αδιέξοδου και της επικινδυνότητας του νοσοκομείου». Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την καταγγελία – ανακοίνωσή τους, πως ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου μειώθηκε κατά 61,2% μέσα σε 6 χρόνια, αφού από 120 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010 έπεσε σε... 51 εκατ. ευρώ το 2014.
«Το Νοσοκομείο Αττικό είναι στα όρια της κατάρρευσης. Η ανθρωπιστική κρίση υπάρχει και εδώ», σημειώνουν και υπογραμμίζουν, στην κοινή ανακοίνωσή τους εργαζόμενοι και γιατροί: «Τα πολλαπλά προβλήματα που εντοπίζονται σε όλα σχεδόν τα τμήματα του νοσοκομείου θεωρούμε ότι είναι συνέπεια τριών βασικών και αλληλένδετων παραγόντων».
Οι παράγοντες της εξαθλίωσης και απαξίωσης του «Αττικόν»
Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες; Τους αναλύουν οι ίδιοι:
1) Μεγάλη και χρόνια έλλειψη προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες.
2) Τεράστια καθημερινή προσέλευσης ασθενών σε τακτική και επείγουσα βάση, «που οδηγεί στην αθλιότητα των ράντζων και των φορείων στους διαδρόμους, την υπερφόρτωση του χειρουργείου, των μονάδων και των εργαστηρίων». Τα αίτια αυτής της κατάστασης είναι:
α) η έλλειψη άλλου νοσοκομείου που να συνεφημερεύει με το «Αττικόν» στην τεράστια πληθυσμιακά περιφέρεια της Δυτικής Αθήνας,
β) το κλείσιμο του Νοσοκομείου Λοιμωδών από την προηγούμενη κυβέρνηση, και
γ) η υπολειτουργία και η κατάργηση υπηρεσιών και μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας και του ΠΕΔΥ.
3) Οικονομική δυσπραγία του νοσοκομείο – θηλιά στη χρηματοδότησή του όλα τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστικά, Σωματείο Εργαζομένων και γιατροί αναφέρουν τα ποσά:
α) Το 2010 (προ μνημονίου) ο δημόσιος προϋπολογισμός διέθεσε για το «Αττικόν» περίπου 120 εκατ. ευρώ.
β) Το 2014 ήταν μόλις 57 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος υποχώρησαν και άλλο, στα 51 εκατ. ευρώ.
γ) Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι «τα αποθεματικά του νοσοκομείου και τα πρόσθετα ποσά που είχαν θεσμοθετηθεί για την κάλυψη ειδικών αναγκών (π.χ., λογαριασμός ΕΛΚΕ για τις ΜΕΘ) έχουν λεηλατηθεί ή καλύπτουν “άλλες τρύπες”».
Έτσι, με αυτά τα χρήματα, δεν καλύπτονται οι προμηθευτές, μεγάλοι και μικροί, που με τη σειρά τους εκβιάζουν (Philips, General Electric κ.λπ.) και προχωρούν σε «παύση συντήρησης», υπογραμμίζουν και ζητούν «άμεση ενίσχυση του “Αττικόν” από τον προϋπολογισμό (διπλασιασμό για φέτος) για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες του».
Να σημειωθεί πως την ημέρα της γενικής συνέλευσης στο «Αττικόν», στις 11 Μαρτίου, από τις ώρες 7-11 πμ θα ανασταλεί κάθε τακτική λειτουργία του νοσοκομείου (τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τακτικά χειρουργεία, τακτικές εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, διοικητικές και τεχνικές εργασίες, φαρμακείο, εργαστήρια).
Εργαζόμενοι και γιατροί καλούν τους πολίτες να δείξουν κατανόηση και να στηρίξουν τον αγώνα τους. «Τα προβλήματά μας είναι και δικά τους. Στη συνέλευση, πρέπει να ακουστεί και η δική τους φωνή», επισημαίνουν.