8 Μαρ 2015

Μονιμότητα για 40.000 υπαλλήλους

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Σχέδιο για την κατάργηση της σχέσης εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου (ΙΔΑΧ) στο Δημόσιο και τη μετατροπή της σε συμβάσεις τακτικού (μόνιμου) προσωπικού επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους».

Η πρόταση που αφορά τουλάχιστον 40.000 υπαλλήλους έχει κατατεθεί από τον αρμόδιο αν. υπουργό Γ. Κατρούγκαλο στην ΑΔΕΔΥ κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και βρίσκει σύμφωνους τους συνδικαλιστές, καθώς ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της Συνομοσπονδίας των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, νομοθετική πρόβλεψη θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.
Η μετατροπή των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε σχέση εργασίας μόνιμου προσωπικού σχεδιάζεται προκειμένου να απελευθερωθεί το καθεστώς της κινητικότητας και να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Μέχρι σήμερα υπήρχαν αγκυλώσεις και εμπόδια για τη μετακίνηση του προσωπικού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, καθώς το νομικό πλαίσιο που διέπει την εργασία τους διαφέρει από αυτό του μόνιμου προσωπικού. Παράλληλα η καθιέρωση μιας ενιαίας σχέσης εργασίας σε όλο το Δημόσιο σε συνδυασμό με δημιουργία οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού θωρακίζει τους εργαζομένους από απολύσεις, ενώ τους εντάσσει ισότιμα στο καθεστώς κινητικότητας. Οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου που θα αποκτήσουν εργασιακή σχέση μόνιμου προσωπικού θα μπορούν να διατηρήσουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και να παραμείνουν στον ασφαλιστικό φορέα που κατέβαλλαν εισφορές, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν το ΙΚΑ.
Η διαθεσιμότητα
Η πρόταση αφορά τουλάχιστον 40.000 υπαλλήλους και έχει κατατεθεί από τον αρμόδιο αν. υπουργό Γ. Κατρούγκαλο στην ΑΔΕΔΥ κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και β
Η πρόταση αφορά τουλάχιστον 40.000 υπαλλήλους και έχει κατατεθεί από τον αρμόδιο αν. υπουργό Γ. Κατρούγκαλο στην ΑΔΕΔΥ κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και βρίσκει σύμφωνους τους συνδικαλιστές
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν κατά την προηγούμενη τετραετία διατηρούσαν σχέση εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, καθώς το θεσμικό πλαίσιο επέτρεπε την απομάκρυνσή τους με την κατάργηση της οργανικής θέσης. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι απολυμένοι ή όσοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από τους σχολικούς φύλακες, τους δημοτικούς αστυνομικούς και τις καθαρίστριες. Η πλειονότητα των υπαλλήλων αορίστου χρόνου προέρχονται από μονιμοποιήσεις συμβασιούχων και γι' αυτόν τον λόγο δεν κατατάχτηκαν σε θέσεις μόνιμου προσωπικού. Οι «μονιμοποιήσεις των υπαλλήλων αορίστου χρόνου αφορούν περίπου 40.000 υπαλλήλους οι οποίοι απασχολούνται στον στενό δημόσιο τομέα και στα ΝΠΔΔ, ενώ δεν θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς όσοι υπηρετούν σε ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής, στον στενό δημόσιο τομέα απασχολούνται σήμερα 25.174 υπάλληλοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, ενώ στους ΟΤΑ εργάζονται 22.286 υπάλληλοι ΙΔΑΧ, εκ των οποίων υπολογίζονται περί τις 15.000 δημοτικούς υπαλλήλους σε δήμους, περιφέρειες και ΝΠΔΔ των ΟΤΑ.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ
Οι αλλαγές που έρχονται στο κράτος

Τις αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό που προετοιμάζει η κυβέρνηση παρουσίασε χθες ο αν. υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Κατρούγκαλος στα στελέχη της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ θέτοντας ουσιαστικά σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων τις μελλοντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο των αλλαγών που ετοιμάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου περιλαμβάνεται η επαναπρόσληψη των απολυθέντων και εργαζομένων που είναι σε διαθεσιμότητα εκ των οποίων οι 1.500 περίπου σχολικοί φύλακες θα επιστρέψουν στις θέσεις τους στα σχολεία εκτός όσων έχουν μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες, οι 120 δημοτικοί αστυνόμοι που δεν έχουν ενταχθεί στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. θα τοποθετηθούν στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ θα επιστρέψουν στις θέσεις τους και οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ. Παράλληλα τα τριμελή πειθαρχικά συμβούλια θα γίνουν πενταμελή με τη συμμετοχή δύο εργαζομένων, ενώ στο πρώτο νομοσχέδιο θα καταργηθεί η δυνατότητα πολιτικής επιστράτευσης των υπαλλήλων ως μέσο αντιμετώπισης απεργιών και θα περιοριστεί η εφαρμογή της στα συνταγματικά όρια.
Επαναφορά
Ο κ. Κατρούγκαλος προανήγγειλε και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο και την επέκταση της εφαρμογής του Κώδικα Διοικητικών Διαδικασιών και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Παράλληλα ο αρμόδιος υπουργός προανήγγειλε αλλαγές στο ΑΣΕΠ και στις διαδικασίες πρόσληψης προκειμένου να επισπευσθούν οι τοποθετήσεις των επιτυχόντων σε παλαιότερους διαγωνισμούς που είναι αδιόριστοι. Τέλος ανακοίνωσε ότι οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου θα αποκτήσουν συμβάσεις δημοσίου δικαίου διατηρώντας το δικαίωμα να επιλέξουν ασφαλιστικό φορέα.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Του Θ. Μπαλασόπουλου Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ
Τέλος στον διαχωρισμό

Η εξαγγελία του αν. υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη μετατροπή των εργαζομένων με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου σε τακτικό προσωπικό είναι σε θετική κατεύθυνση στον βαθμό που βάζει τέλος στον διαχωρισμό των εργαζομένων. Η δημιουργία μιας ενιαίας - μόνιμης σχέσης εργασίας στο Δημόσιο αποτελεί πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος που πρέπει να συνοδευτεί από τη δημιουργία μόνιμων οργανικών θέσεων. Αν αναλογιστούμε ότι τα χρόνια την προηγούμενη τετραετία τα πρώτα θύματα των απολύσεων και της διαθεσιμότητας ήταν οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ, τότε η πρωτοβουλία της κυβέρνησης προστατεύει τη μονιμότητα στο Δημόσιο.
Εφημερίδα "Έθνος", 7/3/2015