11 Δεκ 2014

Δήμος Χαλανδρίου: Συζήτηση εφ΄όλης της… σχολικής ύλης στο Δ.Σ. της 8-12-2014

Η συζήτηση των θεμάτων Παιδείας και των προβλημάτων των σχολείων του Χαλανδρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014, οδήγησε στην κατά πλειοψηφία έκδοση απόφασης για συμπαράσταση στα αιτήματα της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Χαλανδρίου...
για συμμετοχή στην εκπαιδευτική κινητοποίηση της Πέμπτης 11 Δεκεμβρίου 2014 στο υπουργείο Παιδείας (Κάλεσμα Ενώσεων Γονέων) και για τη δέσμευση της δημοτικής αρχής να συνεργαστεί με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της σχολικής κοινότητας, είτε μέσω ενεργειών του ίδιου του Δήμου, είτε μέσω πιέσεων-διεκδικήσεων τόσο προς το αρμόδιο υπουργείο, όσο και στις αντίστοιχες διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
Στην απόφαση ψήφισε «λευκό» η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση, καθώς ο εκπρόσωπός της, δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Αναστασιάδης, θεώρησε ως «ασαφείς» τις δεσμεύσεις της διοίκησης.
«Βροχή τα προβλήματα» από τον πρόεδρο της Ένωσης Γονέων
Γιάννης ΜιχαλάςΗ συζήτηση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του προέδρου της Ένωσης Γονέων Μαθητών,Γιάννη Μιχαλά, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στην απόφαση να μεταφερθεί στους δήμους η ευθύνη για τα δημόσια σχολεία, δηλώνοντας εξαρχής αντίθετος με το συγκεκριμένο μοντέλο, καθώς «αφήνει τη λειτουργία των σχολικών μονάδων στη βούληση της εκάστοτε δημοτικής αρχής».Παράλληλα, τόνισε ότι αυτή η μεταφορά, χωρίς τους απαραίτητους πόρους, έχει οδηγήσει σε ασφυκτική κατάσταση τα δημόσια σχολεία, τα οποία ήδη «φορτώνονται» με επιπλέον μαθητές που, πριν την οικονομική κρίση, φοιτούσαν σε ιδιωτικά σχολεία.
Εν συνεχεία, ο κ. Γ. Μιχαλάς αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα δημόσια σχολεία γενικότερα, αλλά και σε εκείνα που ταλανίζουν τις σχολικές μονάδες της πόλης ειδικότερα.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, που συνεπάγεται μεγάλη επιβάρυνση για τους γονείς, στη μειωμένη εκπροσώπηση γονιών στις Α/βάθμια και Β/βάθμια Σχολικές Επιτροπές, στα τεράστια χρέη των Επιτροπών αυτών προς τις ΔΕΚΟ, στα πολλαπλά -«τραγικά» τα χαρακτήρισε- προβλήματα με τις κτηριακές υποδομές και τη συντήρηση των σχολείων, στην ανάγκη ύπαρξης ομάδας μόνιμων τεχνιτών που θα επεμβαίνουν άμεσα στην αποκατάσταση ζημιών και στην παράλληλη δημιουργία μητρώου επισκευών σε κάθε σχολείο, στη δημιουργία υποδομών που να επιτρέπουν την πρόσβαση ΑμεΑ στα σχολεία, στην αποκατάσταση των ζημιών σε αθλητικές και άλλες εγκαταστάσεις, στη συνολική καταγραφή της κατάστασης των σχολικών κτηρίων από πλευράς προδιαγραφών και στατικότητας, στην καθαριότητα των προαυλίων και των εξωτερικών χώρων, στη φύλαξη κι ασφάλεια των σχολείων, στην ανάγκη ύπαρξης σχολικών τροχονόμων (ιδιαίτερα στα Δημοτικά), στη στήριξη των αδύναμων οικονομικά οικογενειών για εκδόσεις ιατρικών βεβαιώσεων, αλλά και πραγματοποίησης εμβολιασμών, στην αντιμετώπιση της παιδικής πείνας στα σχολεία, στην επέκταση του επιτυχημένου θεσμού της θερινής δημιουργικής απασχόλησης, στην κάλυψη από τον Δήμο πρόσθετων αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων των Συλλόγων, στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών σεμιναρίων, στη δημιουργία παιδικών βιβλιοθηκών, στην έκτακτη ενίσχυση για την αγορά ξενόγλωσσων βιβλίων, στην ανάγκη νέων χωροθετήσεων για σχολεία, στη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, στη μείωση, έως μηδενισμού, των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και στην αποτροπή συγχωνεύσεων και κλεισίματος σχολείων στην πόλη.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Ένωσης ανέφερε ότι οι μνημονιακές πολιτικές επηρεάζουν «όχι μόνο την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου» και ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να συμπαρασταθεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας που θα πραγματοποιήσουν την προσεχή Πέμπτη (11/12) οι Ενώσεις Γονέων Βόρειου Τομέα.
Θεόδωρος Αλεξίου: «Κλίμα μιζέριας κι εγκατάλειψης στη δημόσια εκπαίδευση»
Θεόδωρος ΑλεξίουΑμέσως μετά τον πρόεδρο της Ένωσης Γονέων, τον λόγο έλαβε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Θεόδωρος Αλεξίου, ο οποίος, πρώτα απ΄ όλα ζήτησε από τους παρευρισκόμενους δημοτικούς συμβούλους να μην έχουν στο μυαλό τους τα σχολεία που οι ίδιοι φοίτησαν πριν από πολλά χρόνια, γιατί οι σημερινές εκπαιδευτικές ανάγκες θέλουν σχολικά τμήματα το πολύ με 15 μαθητές, γιατί διαφορετικά, όπως είπε, «οδηγούμαστε σε πάρκινγκ παιδιών».
Εν συνεχεία, ο αντιδήμαρχος υποστήριξε ότι «τα προβλήματα έχουν ονοματεπώνυμο κι έρχοναι από πολύ παλιά», κάνοντας αναφορά στις «αντι-μεταρρυθμίσεις» στα σχολεία από «τις εποχέςΘάτσερ και Ρέιγκαν» και στα «ιερά κείμενα» του ΔΝΤ. Ο κ. Θ. Αλεξίου έκανε αναφορά στις δραματικές μειώσεις πόρων για την παιδεία, στις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολείων, στη διάλυση των σχολικών οργανισμών, στη μετάθεση των ευθυνών για τα σχολεία στους δήμους, χωρίς τους απαραίτητους πόρους, στην υποβάθμιση του έργου και των αμοιβών των εκπαιδευτικών και στη γενικότερη «μιζέρια κι εγκατάλειψη» που επικρατεί στον εκπαιδευτικό χώρο.
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η δημοτική αρχή είναι αναγκασμένη να κινηθεί στο υφιστάμενο πλαίσιο, προσπαθώντας να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα. Ήδη, όπως ανέφερε, η διοίκηση προσπαθεί να σχηματίσει μία συνολική εικόνα για την κατάσταση των σχολικών μονάδων του Χαλανδρίου, έχοντας μιλήσει με Συλλόγους Γονένων, με εκπαιδευτικούς και έχοντας δρομολογήσει συναντήσεις με τα 15μελή των μαθητών. Επίσης, έχει προβεί σε άμεσες παρεμβάσεις σε όσα σχολεία απαιτήθηκε, ενώ προχώρησε και στον εξορθολογισμό του μηχανισμού ελέγχου και παρακολούθησης των σχολικών προβλημάτων. Τόνισε, ακόμη, ότι στον επόμενο προϋπολογισμό υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των κονδυλίων για τις ανάγκες των σχολείων και των Σχολικών Επιτροπών.
Πάντως, ο αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε ότι τα περισσότερα από τα αναφερόμενα προβλήματα δεν είναι τοπικά, αλλά αφορούν στο σύνολο της χώρας και είναι το αποτέλεσμα της «αντιλαϊκής πολιτικής» που ακολουθεί η κυβέρνηση και η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από την κινητοποίηση της σχολικής κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θ. Αλεξίου δήλωσε απολύτως σύμφωνος με την προσεχή κινητοποίηση των Ενώσεων Γονέων Βόρειου Τομέα στο υπουργείο Παιδείας.
Νίκος Πανταζής: «Δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε το κράτος»
Νίκος ΠανταζήςΕκ μέρους της παράταξης Μπορούμε όλοι μαζί για το Χαλάνδρι, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Πανταζής υποστήριξε ότι όντως είναι απελπιστική η κατάσταση στην Παιδεία, η οποία ακολουθεί τη γενικότερη πορεία της χώρας στην παρούσα οικονομική κρίση. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων της Ένωσης Γονέων αφορούν στο υπουργείο Παιδείας και όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο, θεωρώντας ότι από πλευράς Δήμου αυτά που θα μπορούσαν να διεκδικηθούν είναι η αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων και η αντιμετώπιση των κτιριακών προβλημάτων.
Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων σχολείων, ο κ. Ν. Πανταζής τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο 17ο Δημοτικό στο Πάτημα, το οποίο -όπως είπε χαρακτηριστικά- «θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο». Επίσης, θεώρησε ότι είναι αρκετά δύσκολη η γεωγραφική ανακατανομή των σχολείων, ενώ αναφέρθηκε και στη μη διαδημοτική συνεργασία, η οποία επιτείνει τα προβλήματα μετακινήσεων των μαθητών.
Ο κ. Ν. Πανταζής δήλωσε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κράτος στη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών αναγκών, παρά μόνο σε έκτακτες ανάγκες και «πάντως όχι για την αγορά βιβλίων», όπως ανέφερε.
Τέλος, έθιξε το θέμα ότι ο Δήμος Χαλανδρίου έχει επωμιστεί το αποκλειστικό βάρος της Τεχνικής Εκπαίδευσης της Ανατ. Αττικής και θα πρέπει να πιέσει ώστε αυτό να αλλάξει.
Γιώργος Θωμάς: «Κρίσιμη η στάση των δήμων για τα δημόσια σχολεία»
Γιώργος ΘωμάςΟ επικεφαλής της παράταξης Χαλάνδρι η Πόλη μας ανέφερε ως κυρίαρχο ζήτημα το θέμα της υποχρηματοδότησης της Παιδείας, η οποία -όπως ισχυρίστηκε- «δυστυχώς θα διαρκέσει αρκετά». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε αναπροσαρμογή των πολιτικών αντιμετώπισης των σχολικών προβλημάτων, έτσι ώστε να ενισχυθεί το δημόσιο σχολείο και να μην υποχρεωθεί να καταφύγει στην ιδιωτική πρωτοβουλία για την κάλυψη των αναγκών του. Όπως πρόσθεσε, στο σημείο αυτό είναι κρίσιμη η στάση που θα κρατήσουν οι δήμοι, η οποία θα πρέπει να αποτυπώνεται και στους προϋπολογισμούς τους.
Όπως τόνισε ο κ. Γιώργος Θωμάς, τα σχολεία πάσχουν από άμεσες επεμβάσεις συντήρησης και θα πρέπει να συσταθεί τεχνική ομάδα άμεσης επέμβασης. Επίσης, πρότεινε να γίνει αξιοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον», μέσα από το οποίο μπορούν να αντληθούν κονδύλια για την πραγματοποίηση εργασιών σε σχολεία.
Τέλος, ο κ. Γ. Θωμάς διαφώνησε με τη θέση του προέδρου της Ένωσης Γονέων για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τα σχολεία στου δήμους, αφού -όπως είπε- σε αυτούς άνηκαν στο παρελθόν και σωστά επανήλθαν σε αυτούς, αλλά συμφώνησε ότι θα έπρεπε η μεταφορά αυτή να είχε συνοδευτεί με τους αντίστοιχους πόρους.
Πέτρος Αναστασιάδης: «Να πάμε ένα βήμα παρακάτω»
Πέτρος ΑναστασιάδηςΜε τη φράση «αυτό που συζητάμε δεν έπεσε από τον ουρανό» ξεκίνησε την τοποθέτησή του, εκ μέρους της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση, ο δημοτικός σύμβουλοςΠέτρος Αναστασιάδης, για να συμφωνήσει με τον αντιδήμαρχο Παιδείας ότι τα προβλήματα δεν δημιουργήθηκαν τώρα, επί μνημονίων, αλλά έρχονται από πολύ μακριά.
Όπως τόνισε το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης είναι συνέπεια του «Καλλικράτη» και των εφαρμοζόμενων πολιτικών, που μας καλούν «να διαχειριστούμε τη μιζέρια». Αντί αυτού, ο ίδιος πρότεινε την ανοιχτή σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές, καλώντας τη διοίκηση και το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου να κινητοποιήσουν την κοινωνία και να προετοιμάσουν τον κόσμο για δυναμικές αντιδράσεις.
Την ίδια στιγμή, ζήτησε από τη διοίκηση να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να επιδείξει πυγμή προς την κυβέρνηση, προτείνοντάς της, ως παράδειγμα, να αρνηθεί να πληρώσει τα χρέη των Σχολικών Επιτροπών προς τις ΔΕΚΟ. «Τι θα κάνουν, δηλαδή, θα κόψουν το ρεύμα σε όλα τα σχολεία;»,αναρωτήθηκε, για να προσθέσει ότι και οι γονείς θα πρέπει να διεκδικήσουν αυτά που τους αναλογούν και για τα οποία έχουν πληρώσει μέσω της φορολογίας τους.
Στη δευτερολογία του, ο κ. Π. Αναστασιάδης ζήτησε πιεστικά από τη δημοτική αρχή να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στα προβλήματα που έθεσε η Ένωση Γονέων, και εν συνεχεία, θεωρώντας ότι δεν τις έλαβε, δήλωσε ότι θα ψηφίσει «λευκό» στο συγκεκριμένο θέμα.
Κωνσταντίνος Γερολυμάτος: «Είμαι αναγκασμένος να διαχειρίζομαι τη μιζέρια»
Κωνσταντίνος ΓερολυμάτοςΕν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας – Προσχολικής Αγωγής – Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής, ο οποίος, απαντώντας ουσιαστικά στον κ. Π. Αναστασιάδη, δήλωσε ότι «έχω το θλιβερό προνόμιο να διαχειρίζομαι τη μιζέρια». Ο κ.Κωνσταντίνος Γερολυμάτος εξήγησε τα«τραγικά» προβλήματα που παρουσιάζει η«κουτσή» αυτεπιστασία του Δήμου, η οποία διαθέτει μόλις έναν οικοδόμο, εργάζεται με δανεικά εργαλεία, ενώ δεν υπάρχει ούτε οδηγός για να οδηγήσει τα συνεργεία στον χώρο επισκευών. Όπως είπε είναι «ευχής έργον» και για τον ίδιο να συσταθεί μία ομάδα άμεσης τεχνικής επέμβασης, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα ανευρεθεί ο κατάλληλος χώρος για τη στέγασή της και θα βρεθεί οδηγός για τις ανάγκες μετακίνησής της και βέβαια, αφού εξασφαλιστεί το προσωπικό της. Παρ΄ όλα αυτά, όπως είπε, τα προβλήματα συντήρησης είναι τόσο πολλά που ακόμη και η αυτεπιστεσία δεν θα μπορέσει να τα αντιμετωπίσει συνολικά, οπότε θα υπάρξει ανάγκη ανάθεσης σε εργολάβους.
Επίσης, ο αντιδήμαρχος ομολόγησε ότι είναι αναγκασμένος να κοιτά «την πλάτη των πραγμάτων»,αφού πρέπει να ασχολείται με μία απίστευτη γραφειοκρατία προκειμένου να αποχτήσει συνολική τεχνική εικόνα για τα σχολεία της πόλης, καθώς και για να προωθήσει την επίλυση οποιουδήποτε ζητήματος.
Ο κ. Κ. Γερολυμάτος τόνισε ότι, στην παρούσα φάση, εφόσον δεν μπορεί να αυξηθεί η ποσότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθεί η ποιότητα και αποτελεσματικότητά τους. Επίσης, πληροφόρησε το Σώμα ότι ο Δήμος έχει απενταχθεί από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και πλέον θα πρέπει να περιμένει κάποιο άλλο ανάλογο πρόγραμμα για την εξεύρεση πόρων.
Τέλος, ο αντιδήμαρχος ζήτησε να υπάρχει στενή συνεργασία των υπηρεσιών με τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τουλάχιστον τα προβλήματα που εγκυμονούν κινδύνους για τα παιδιά.
Γιώργος Κουράσης: «Να γνωρίζουμε τα όρια και τις δυνατότητες του Δήμου»
Γιώργος ΚουράσηςΟ επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε λόγο για τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα και τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από συνεχείς συζητήσεις.
Όπως είπε ο κ. Γιώργος Κουράσης, κάθε χρόνο οι εργολαβίες του Δήμου προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν πολλά από τα ζητήματα που προέκυπταν με τα σχολεία του Χαλανδρίου, αλλά είναι τόσες πολλές οι ανάγκες που αυτό ποτέ δεν μπορούσε να καταστεί εφικτό. Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τον αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας, είπε ότι «ο κ. Γερολυμάτος τώρα αντιλαμβάνεται το πρόβλημα της αυτεπιστασίας»,συμπληρώνοντας ότι είναι ωφέλιμες τέτοιου είδους συζητήσεις για να γνωρίζουμε «τα όρια και τις δυνατότητες του Δήμου μας», αρκεί αυτές «να γίνονται σε πνεύμα συνεργασίας και όχι για να επιρρίπτουμε ευθύνες ο ένας στον άλλον».
Για το θέμα των χρεών προς τις ΔΕΚΟ, ο κ. Γ. Κουράσης είπε ότι υπάρχει πίστωση από την ΕΥΔΑΠ προς τον Δήμο, μέσω της οποίας μπορούν να αποπληρωθούν οι υπόλοιπες υποχρεώσεις, ενώ σε ό,τι αφορά την απένταξη του Δήμου από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» τόνισε ότι αυτό έγινε εξαιτίας καθυστέρησης από πλευράς ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας).
Τέλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ενημέρωσε ότι στον τρέχοντα προϋπολογισμό υπάρχει κονδύλι για τον έλεγχο στατικότητας σε 4 έως 5 σχολεία.
Άγγελος Νταβίας: «Μην ασχολείστε με γραφειοκρατικά προβλήματα»
Άγγελος Νταβίας«Εσείς είστε ευχαριστημένοι με τη συζήτηση που έγινε;» ρώτησε τους συναδέλφους του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία, προσθέτοντας ότι για τον ίδιο δεν είχε κανένα νόημα. Λέγοντας ότι προεκλογικά ο δήμαρχος έλεγε ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο», ο κ.Άγγελος Νταβίας ζήτησε από τη δημοτική αρχή να οργανωθεί σε άλλη βάση και να διεκδικήσει λύσεις για τα σχολεία.
«Το θέμα μας είναι να ασχολούμαστε με γραφειοκρατικά θέματα ή να μένουμε κολλημένοι σε εμμονές για τη μη ανάθεση εργασιών σε τρίτους ή να λύσουμε τα προβλήματα;»,έθεσε το ερώτημα προς τον αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας, για να προσθέσει ότι όντως ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να επιλύσει όλα όσα απασχολούν τη σχολική κοινότητα, αφού«εμείς δεν είμαστε κοινοβούλιο».
Παρεμβάσεις δημοτικών συμβούλων
Παρεμβάσεις επί του θέματος έκαναν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων Δημήτρης Λάμπρου. Μεταξύ όλων όσων ακούσθηκαν, αναφέρθηκαν και τα εξής:
Γρηγόρης Καλομοίρης: Να επανέλθουν οι εκπαιδευτικές ειδικότητες που καταργήθηκαν, με την απαραίτητη στελέχωση σε εκπαιδευτικούς και να λειτουργήσουν τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών οδηγεί σε απολύσεις, που επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία των σχολείων. Να υπάρξει χρονική μετάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου, για να συμπαρασταθούμε στη διαμαρτυρία των Ενώσεων Γονέων.
Δημήτρης Κάππος: Το χρέος των Σχολικών Επιτροπών προς τις ΔΕΚΟ αγγίζει τα 260.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 130.000 ευρώ βαρύνουν τη Β/βάθμια (σ.σ. άφησε να εννοηθεί ότι ίσως είναι αρκετά μεγαλύτερο). Δεν μπορούμε να μιλάμε για 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, αφού το 1/3 των μαθητών μετά βίας βγάζουν το Γυμνάσιο, αλλά να δώσουμε διέξοδο μέσω της τεχνικής εκπαίδευσης. Το σύστημα επιλογής στελεχών στην εκπαίδευση είναι διάτρητο.
Γεράσιμος Λυμπεράτος: Η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης είναι εμφανής σε όλες τις βαθμίδες της, αλλά οι δήμοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το κράτος. Το εκπαιδευτικό μέλλον της χώρας υπονομεύεται και υπάρχει σχέδιο διάλυσης της Παιδείας, μέσω πολιτικών όπως το «νέο Λύκειο» και η Τράπεζα θεμάτων.
Παναγιώτης Τζούρας: Η κατάσταση που επικρατεί στα ΕΠΑΛ είναι άθλια, ενώ με τα κονδύλια που δίνει το κράτος για τη λειτουργία τους δεν επαρκούν. Οι Σχολικές Επιτροπές λειτουργούν με ικανοποιητικό τρόπο, αλλά δυστυχώς μπορούν να καλύψουν μόνο τις λειτουργικές δαπάνες τους.
Μύρων Ανδριανάκης: Οι τρεις πυλώνες της σχολικής κοινότητας (υπουργείο Παιδείας, ΟΤΑ και Σύλλογοι Γονέων) κατέληξαν να γίνουν «σάντουιτς» έχοντας στη μέση τους «συμπιεζόμενους» δήμους. Η Ένωση Γονέων δεν πήρε συγκεκριμένες απαντήσεις από τη διοίκηση, η οποία πρέπει να αντιμετωπίσει, σε συνεργασία με τους γονείς, τα άμεσα προβλήματα της σχολικής κοινότητας. Η φιλοξενία σχολείων τεχνικής εκπαίδευσης, η οποία έχει υπερτοπικό χαρακτήρα, επιβαρύνει τον Δήμο Χαλανδρίου.
Δημήτρης Λάμπρου: Αν δεν συζητήσουμε τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα, δεν θα φθάσουμε ποτέ στην επίλυσή τους. Η δημοτική αρχή θα δεσμευτεί απέναντι στα συγκεκριμένα αιτήματα της Ένωσης Γονέων; Τα «πρώτα δείγματα γραφής» δεν είναι θετικά (σ.σ. έκανε αναφορά, μεταξύ άλλων στη μη ενίσχυση στην αγορά ξενόγλωσσων βιβλίων για το σύνολο των μαθητών και στα προβλήματα πρόσβασης μαθητή – ΑμεΑ σε σχολείο της πόλης). Ο Συνεταιρισμός Γονέων έρχεται να υπηρετήσει το συνολικότερο μοντέλο των ΚοινΣΕπ, που είναι «Δούρειος Ίππος» και τις οποίες καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό επίπεδο.
Σίμος Ρούσσος: «Ζούμε μια στοχευμένη κοινωνική καταστροφή»
Σίμος ΡούσσοςΟ δήμαρχος χαρακτήρισε χρήσιμη την εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα θέματα Παιδείας, η οποία -όπως είπε- δεν συνηθιζόταν τα τελευταία χρόνια, «μιας και κάποιοι δεν ήθελαν να διαμορφώνονται οι λύσεις με συναντίληψη». Απαντώντας ουσιαστικά στον κ. Άγγ. Νταβία, τόνισε ότι οι λύσεις στα προβλήματα δεν είναι μόνο τεχνοκρατικές και το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να μην είναι κοινοβούλιο, αλλά είναι«βουλευόμενο όργανο».
Ο κ. Σίμος Ρούσσος τόνισε ότι δεν ζούμε μία «φυσική καταστροφή» στον χώρο της εκπαίδευσης, αλλά μία «στοχευμένη κοινωνική καταστροφή και ναι, βρισκόμαστε σε πόλεμο, όπου διαλύεται όλος ο κρατικός μηχανισμός και οδηγούμαστε σε καταστάσεις που προσομοιάζουν μόνο με αποικιοκρατίες».
Εν συνεχεία, ο δήμαρχος δήλωσε ότι η πόλη είναι εγκατελειμμένη σε όλες τις βασικές υποδομές της και στα σχολεία κι αυτό δείχνει η πληθώρα αιτημάτων από πλευράς της Ενώσεως Γονέων. Χαρακτήρισε την κατάσταση της σχολικής κοινότητας της πόλης ως «τραγική», καθώς «μέχρι πριν λίγο καιρό οι προτεραιότητες της διοίκησης ήταν αλλού και σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο».
Όπως επεσήμανε ο κ. Σ. Ρούσσος, η δημοτική αρχή είναι αναγκασμένη να κινείται «στο ασφυκτικό πλαίσιο που θέτει ο “Καλλικράτης”» και το οποίο έχει «μετατρέψει την Αυτοδιοίκηση σε ετερο-διοίκηση». Απέδωσε, μάλιστα, τη συγκεκριμένη τακτική σε εκείνους που «επιθυμούν να παραδώσουν τη δημόσια παιδεία στα ιδιωτικά συμφέροντα».
Απαντώντας στις κατηγορίες για τα «πρώτα δείγματα γραφής» της διοίκησής του, ο δήμαρχος είπε ότι αυτά φάνηκαν στην άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που προέκυψαν σε σχολεία παραμονή των αγιασμών, στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού ώστε να δοθούν περισσότερα κονδύλια για τα σχολεία και τις Σχολικές Επιτροπές, στην πρόβλεψη κονδυλίων για τη συντήρηση βασικών υποδομών της πόλης κ.λπ. «Κάνουμε ό,τι περνά από τις δυνάμεις μας» είπε ο κ. Σ. Ρούσσος, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα μαγικό ραβδάκι, που να λύνει όλα τα προβλήματα διά μιας».
Όπως τόνισε, η διοίκησή του δεν δίνει μεγάλες υποσχέσεις και προχωρά ένα βήμα τη φορά, λέγοντας ότι «σήμερα εδώ καταθέτουμε την πολιτική βούλησή μας για την επίλυση των προβλημάτων της σχολικής κοινότητας».
Για το θέμα της τεχνικής εκπαίδευσης ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα τη στηρίξει μέχρι τέλους, λέγοντας ότι «είμαστε περήφανοι που παιδιά από όλη την Αττική έρχονται στο Χαλάνδρι για να φοιτήσουν».
Τέλος, για τις συνεταιριστικές δράσεις τόνισε ότι «είναι αναπόσπαστο μέρος του εργατικού κινήματος» και είναι αυτές που «έσωσαν κόσμο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και εδώ στο Χαλάνδρι». Τόνισε δε ότι η διοίκησή του είναι υπερήφανη που έχει μέλη τα οποία συμμετέχουν σε αυτές τις δομές, τις οποίες και θα ενισχύσει, αρνούμενος ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με ΜΚΟ και άλλες παρόμοιες οργανώσεις, προσθέτοντας ότι είναι οι μόνες που μπορούν να δώσουν λύσεις στα σημερινά πιεστικά προβλήματα, έως ότου αλλάξουν οι κεντρικοί συσχετισμοί.