20 Νοε 2014

Δεν υπάρχουν 2 δις για τους Δήμους από το ΕΣΠΑ

Δεν προβλέπονται από πουθενά τα 2 δις που διεκδικούν οι δήμο και η ΚΕΔΕ από το ΕΣΠΑ όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Αγ. Ι. Ρέντη – Νίκαιας κ. Γ. Ιωακειμίδης στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και ύστερα από την συνάντηση που είχαν μαζί με τον πρόεδρο κ. Πατούλη με τον κ. Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Ο. Κωνσταντινόπουλο.

Οπως ανέφερε ο κ. Ιωακείμίδης, ο κ. Κωνσταντινόπουλος στην συνάντησή τους διευκρίνισε ότι στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς Περιλαμβάνει περιλαμβάνονται στην τελική του μορφή, τα έξι πια Τομεακά και τα 13 Περιφερειακά Προγράμματα και κανένα ειδικό πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού. Το νέο ΕΣΠΑ έχει κατατεθεί και έχει υπογραφεί και απλά θα εξειδικεύεται μέχρι την τελική του μορφή τον Ιούνιο του 2015.

Στο νέο ΕΣΠΑ μάλιστα καταργούνται και οι 4 διαχειριστικές αρχές και Περιέρχονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης ενώ οι διευθύνσεις των άλλων υπουργείων ονομάζονται πια επιτελικές δομές και έχουν αρμοδιότητα την παρακολούθηση της εκτέλεσης.

Στα Περιφερειακά Προγράμματα δεν αλλάζει σχεδόν τίποτα εκτός του ότι ο Περιφερειάρχης χάνει πια την αρμοδιότητα της ένταξης των έργων και περιορίζεται στον σχεδιασμό.

Ολα αυτά σημαίνουν ότι οι δήμοι θα πρέπει να ακολουθήσουν πια πολύ πιο συνολικές διαδικασίες και μοντέλα καθώς ούτε ο Περιφερειάρχης θα μπορεί να βοηθήσει τους δημάρχους να εντάξουν έργα τους και η ευθύνη μεταβιβάζεται στις υπηρεσίες. Η δε διαδικασία ένταξης έργων γίνεται πολύ πιο πολύπλοκη και ανταγωνιστική και απαιτεί ειδικές μακρόχρονες διαδικασίες όπως η συγκρότηση Τοπικών Ομάδων Δράσης κ.α.

http://www.myota.gr/, 20/11/2014