Κερδισμένοι από τη δικαστική μάχη που έδωσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) βγήκαν οι ένστολοι και όσοι υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας, καθώς το ανώτατο δικαστήριο, με συντριπτική πλειοψηφία, έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικό το ψαλίδισμα στις αποδοχές τους. Ωστόσο η απόφαση του ΣτΕ, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, δεν μπορεί να συμπαρασύρει τα ειδικά μισθολόγια άλλων κρατικών λειτουργών. Αντίθετα, οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η κρίση των ανώτατων δικαστικών λειτουργών για τους ενστόλους έχει πολύ συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής - αποκλείοντας άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως τους πανεπιστημιακούς ή τους γιατρούς. Ορόσημο για την προσέγγιση και την επίλυση του θέματος που ανέκυψε με τις προσφυγές των ενστόλων αποτέλεσε για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς το ίδιο το Σύνταγμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο σκεπτικό τους επικαλούνται το γεγονός ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας ανήκουν στον «σκληρό πυρήνα» του κράτους και ως εκ τούτου μπορούν να τύχουν ειδικής προστασίας και μεταχείρισης σε σχέση με άλλους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα.
Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στην κατηγορία αυτή είναι επιφορτισμένοι με συγκεκριμένα καθήκοντα, όπως είναι η προστασία της δημόσιας ασφάλειας, και ως εκ τούτου η φύση του επαγγέλματός τους αποτελεί και τη διαχωριστική γραμμή. Για τον λόγο αυτόν νομικοί χαρακτηρίζουν ως «ανάχωμα» την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, υποστηρίζοντας - με την επιφύλαξη της δημοσίευσης ολόκληρου του σκεπτικού της δικαστικής απόφασης - ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως νομολογιακό δεδομένο και για άλλα ειδικά μισθολόγια.
Επικαλούνται δε περιπτώσεις όπως είναι οι γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί και οι διπλωματικοί υπάλληλοι, οι οποίοι εντάσσονται σε ειδικά μισθολόγια, έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά των αποφάσεων που έχουν φέρει περικοπές στους δικούς τους μισθούς και βρίσκονται εν αναμονή της δικαστικής κρίσης.
Σε ό,τι αφορά τους ενστόλους η κρίση, σύμφωνα με πληροφορίες, περί της αντισυνταγματικότητας αφορά το σύνολο των περικοπών στις αποδοχές τους όσο και τις αναδρομικές περικοπές που έχουν υποστεί από την 1η Αυγούστου 2012. Γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι η Πολιτεία, κατ' εφαρμογήν της απόφασης του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει τα ποσά που παρακρατήθηκαν παρά το Σύνταγμα, όπως τελικά κρίθηκε, από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι και την τυπική δημοσίευση της απόφασης.
Ποιοι είχαν προσφύγει
1 Η Ενωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου,
Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Κ. Μακεδονίας, Δ. Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Εβρου, Στ. Ελλάδος)
2 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων
3 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος
4 Η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού
5 Η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού
6 Η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας
7 Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών
8 590 στρατιωτικοί και λιμενικοί υπάλληλοι
της Μίνας Μουστάκα, εφημερίδα "Τα Νέα", 22/1/2014