Το σχέδιο για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015, για το οποίο η τρόικα ζητά από τώρα δεσμεύσεις
της Ειρήνης Χρυσολωρά
Σε συρρίκνωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα εμφανίζεται τώρα αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2015, για το οποίο η τρόικα ζητά από τώρα δεσμεύσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συρρίκνωση θα γίνει είτε μέσω συγχωνεύσεων ομοειδών επιχειρήσεων και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα είτε μέσω μείωσης των δραστηριοτήτων υφιστάμενων επιχειρήσεων. «Θα ακολουθήσουμε το μοντέλο των ΕΑΣ», σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αναφερόμενο στο κλείσιμο εργοστασίων και στον περιορισμό δραστηριοτήτων της αμυντικής βιομηχανίας που συμφωνήθηκε με την τρόικα στα τέλη του χρόνου.
Το δημοσιονομικό κενό του 2015 είναι μεγάλο, περίπου 1 δισ. ευρώ σύμφωνα με την κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι οι κινήσεις πρέπει να είναι δραστικές αν πρόκειται να καλυφθεί ένα αξιοσημείωτο τμήμα του από αυτές.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προχωρήσει, έπειτα από αξιολόγηση, στις αποφάσεις για τους φορείς που θα καταργηθούν. Το προσωπικό των φορέων αυτών του ευρύτερου δημόσιου τομέα μπορεί να απολυθεί άμεσα, κάτι που θα συμβάλει στη συμπλήρωση του αριθμού των 11.000 απολύσεων που απαιτεί το Μνημόνιο για το 2014.
Η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα είναι από τα μέτρα που ευνοεί η τρόικα γιατί θεωρεί ότι έχει διαρθρωτικό χαρακτήρα.
Το θέμα συζητήθηκε κατά τη σύσκεψη το Σάββατο μεταξύ του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στην οποία εξετάστηκαν όλες οι εκκρεμότητες για την επιστροφή της τρόικας.
Στη σύσκεψη άνοιξε όλη η βεντάλια των εκκρεμοτήτων με την τρόικα: από το δημοσιονομικό κενό του 2014 και του 2015, που απασχολεί το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι τις συστάσεις του ΟΟΣΑ για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κατά 3,9%.
ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ. Η μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, αναμένεται - σύμφωνα με τις πληροφορίες - να οδηγήσει σε κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση σκοπεύει να καλύψει τη μείωση καταργώντας τις σχετικές εισφορές υπέρ των οικογενειακών επιδομάτων ΟΑΕΔ και να μη θίξει τις εισφορές υπέρ των συντάξεων. Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου, πάντως, τα οικογενειακά επιδόματα θα καταργηθούν μόνο αν η τρόικα δεχθεί να μειωθούν όχι μόνο οι εργοδοτικές αλλά και οι εισφορές των εργαζομένων για αυτά. Ετσι, θα υπάρξει ελάφρυνση του εισοδήματος των εργαζομένων που θα αντισταθμίζει, εν μέρει ίσως, την απώλεια.
ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΕΚΝΩΝ. Το επίδομα του ΟΑΕΔ δεν έχει σχέση με το επίδομα τέκνων από τον ΟΓΑ που χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια. Δίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια σε εργαζομένους που δεν εισπράττουν αντίστοιχο από τον εργοδότη τους, είτε επειδή δεν το προβλέπει η συλλογική τους σύμβαση είτε επειδή προβλέπει χαμηλότερο, δηλαδή 8,22 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν ένα παιδί, 24,65 ευρώ για τα δύο παιδιά, 55,47 ευρώ για τα τρία παιδιά, 67,38 ευρώ για τα τέσσερα παιδιά, 78,68 ευρώ για τα πέντε παιδιά και συνεχίζει αυξανόμενο, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Εκτός από τις εισφορές οικογενειακού επιδόματος, εξετάζεται η κατάργηση των εισφορών υπέρ επιδόματος στράτευσης και υπέρ ΛΑΕΚ (επαγγελματική κατάρτιση).
Εφημερίδα "Τα Νέα", 20/1/2014