Με ανασφάλιστους εργαζομένους λειτουργούν οι 6 στις 10 επιχειρήσεις της χώρας, σύμφωνα με ενδεικτικά στοιχεία των εργαζομένων του ΙΚΑ που έρχονται να διαψεύσουν την εικόνα που επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ) τα στοιχεία που προέκυψαν από 2 συνεργεία ελέγχου τα οποία επισκέφτηκαν και έλεγξαν επιχείρηση της περιοχής Πατρών από 17/1/2014 – 20/1/2014, είναι αποκαλυπτικά. Συγκεκριμένα, ελέχθησαν 130 επιχειρήσεις (Βιομηχανίες – Υπηρεσίες καθαρισμού – security νοσοκομείου Ρίου – Ταξί – Λαϊκές αγορές – φορτηγά – Υγειονομικού ενδιαφέροντος).
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Διαπιστώθηκε ότι 85 επιχειρήσεις απασχολούσαν ανασφάλιστο προσωπικό (ποσοστό 60%). Από τους 741 ευρεθέντες εργαζόμενους, 280 βρέθηκαν ανασφάλιστοι (ποσοστό 37,8%).
Σημειώνεται ότι οι αμοιβές για την πλειονότητα των ανασφάλιστων εργαζομένων κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ το μήνα, όπως καταγγέλλουν σωματεία και καταδεικνύει σε όλους η καθημερινότητα.
Ένα ακόμα στοιχείο που αποδεικνύει το μέγεθος του φαινομένου είναι ότι τις τελευταίες 10 μέρες είχαν καταχωρηθεί στο Ε.Β.Κ.Ν.Π. (Ειδικό Βιβλίο Καταχώρησης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού) 244 νέοι εργαζόμενοι. Και όλα τα στοιχεία αυτά προέκυψαν με ενημερωμένους τους εργοδότες μέσω εφημερίδων – Ηλεκτρονικού Τύπου – site ότι στην περιοχή γίνονται έλεγχοι από κλιμάκια του ΙΚΑ!
Τα αίτια
Τα κύρια αίτια της «μαύρης εργασίας» είναι δύο: πρώτον επιχειρήσεις οι οποίες ελέω κρίσης όντως αδυνατούν να καταβάλλουν ακόμη και αυτούς τους «μνημονιακά κουρεμένους» μισθούς και, δεύτερον, επιτήδειοι εργοδότες οι οποίοι δράττονται της ανάγκης για λίγες δεκάδες ευρώ και απασχολούν άτομα κάθε ηλικίας, πλέον, υπό άθλιες συνθήκες και συμπεριφορές και με μισθούς – «ρεγάλο».
ΠΟΣΕ – ΙΚΑ: Το υπ. Εργασίας απέτυχε
«Αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας όχι μόνο δεν έλυσαν, αλλά ούτε μείωσαν το πρόβλημα της μαύρης αδήλωτης εργασίας που αποτελεί πληγή για το Δημόσιο Σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΣΕ – ΙΚΑ η οποία καταλήγει: «Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας πέρα από τις απαραίτητες θετικές πρωτοβουλίες όπως το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ να κατανοήσει ότι χρειάζονται και άλλες αποφάσεις παρεμβατικού χαρακτήρα, με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ), η οποία αποδεικνύεται μέσω στατιστικών στοιχείων που δημοσιοποιεί κάθε μήνα η μοναδική ουσιαστικά Υπηρεσία που μάχεται ενάντια στη μαύρη και αδήλωτη εργασία και όχι να διαμορφώνεται κλίμα απαξίωσης της και κατάργησης της».
http://www.nez.gr/, 22/1/2014