10 Δεκ 2013

Ζήτησε από Σαμαρά απαλλαγή των σχολείων από το φόρο πετρελαίου θέρμανσης ,ο Δήμος Καστοριάς


sxoleio kastorias - xatzhsimeonidis

Κατάργηση ή επιστροφή, ειδικά για τα σχολεία , του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης , ζητεί μ΄επιστολή του , προς τον πρωθυπουργό , Αντώνη Σαμαρά , ο Δήμαρχος Καστοριάς, Μανώλης Χατζησυμεωνίδης.

Ο κ. Χατζησυμεωνίδης , του επισημαίνει ότι με τιμή 1,35 € το λίτρο οι πιστώσεις που θα απαιτηθούν για την θέρμανση των Σχολείων θα , ανέλθουν στις 600.000 € ενώ η χρηματοδότηση που λαμβάνει ο Δήμος Καστοριάς συνολικά για τις λειτουργικές δαπάνες των Σχολικών Μονάδων του ανέρχεται ετησίως στο ποσό των 350.000 €.

Σύμφωνα με τον ίδιο , την προηγούμενη σχολική περίοδο για την θέρμανση των παραπάνω σχολικών μονάδων απαιτήθηκαν 450 τόνοι πετρελαίου. « Πιστεύουμε ότι η ίδια ποσότητα θα απατηθεί και εφέτος» , αναφέρει.

Στην επιστολή του , που παράλληλα την κοινοποίησε και στους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Εσωτερικών , Γιάννη Μιχελάκη, Παιδείας , Κωνσταντίνο Αβανιτόπουλο, αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών , Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη αλλά και στους βουλευτές του νομού του και την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας , ο Δήμαρχος Καστοριάς, απευθύνεται στην «κοινωνική ευαισθησία» , του πρωθυπουργού και προτείνει:

1ο Να μην επιβαρύνεται με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης το πετρέλαιο που προορίζεται για την θέρμανση των σχολικών μονάδων.

2ο Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να προβλεφτεί επιστροφή στις Σχολικές Επιτροπές Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης ολόκληρου του ποσού του φόρου το οποίο επιβαρύνει το πετρέλαιο θέρμανσης τους.

Ο κ. Χατζησυμεωνίδης , τονίζει ότι είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί η πρότασή του , « για να μην βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να αναστείλουμε την λειτουργία των Σχολείων κατά τους χειμερινούς μήνες», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά .Δεδομένου ότι, ο νομός Καστοριάς βρίσκεται στην πιο παγωμένη γωνία της Ελλάδας και «οιι καιρικές συνθήκες που επικρατούν εδώ είναι οι δυσμενέστερες της Ελλάδος. Ο χειμώνας διαρκεί 7 μήνες το χρόνο (Οκτώβριος έως και Απρίλιος) με θερμοκρασίες που πολλές φορές υπερβαίνουν και τους -20 C».

Στον νέο Καλλικρατικό Δήμο της Καστοριάς που πλέον κατέχει το 70% του νομού υπάγονται συνολικά 53 Σχολικές Μονάδες ( 35 Α΄ βάθμιας και 18 Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης) .

« Σήμερα, τονίζει, οι σχολικές επιτροπές Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης δεν έχουν ούτε ένα ΕΥΡΩ στα ταμεία τους και έχουν υποχρεώσεις από την περασμένη περίοδο για την θέρμανση και τα λοιπά λειτουργικά τους έξοδα» και προσθέτει:

« Αντιλαμβάνεσθε ότι με τα ανωτέρω δεδομένα είναι αδύνατη η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και ως εκ τούτου θα υποχρεωθούμε να μην λειτουργήσουν τα σχολεία του Δήμου μας γιατί οι αίθουσες τους θα μετατραπούν σε ψυγεία».

Τέλος , ο Δήμαρχος Καστοριάς , επισημαίνει στον πρωθυπουργό ότι η ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός του , δεν θα επηρεάσει σημαντικά τον προϋπολογισμό του Κράτους.

http://www.newsta.gr/, 10/12/2013