19 Δεκ 2013

Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΠΕ αγωνιούν για το μέλλον τους


Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΠΕ αγωνιούν για το μέλλον τους

Ανοιχτή επιστολή προς Στουρνάρα και Χατζηδάκη

Την ανησυχία τους για το μέλλον του ΚΕΠΕ εκφράζουν οι εργαζόμενοι στο ιστορικό επιστημονικό Κέντρο με επιστολή τους στους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Στην επιστολή τους αναφέρουν "με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) περιλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που αναφέρεται στους εποπτευόμενους φορείς (ΝΠΙΔ) ανά υπουργείο και το αντίστοιχο τακτικό προσωπικό, που θα αποτελέσει τη δεξαμενή άντλησης 2.000 αποχωρήσεων μέχρι το τέλος του 2013, με κριτήρια αξιολόγησης προσαρμοσμένα στις διαδικασίες και τα προσόντα πρόσληψης και εξέλιξης των διοικητικών υπαλλήλων των ΝΠΙΔ (ΑΣΕΠ, φύλλα ποιότητας, κτλ.).

Το ΚΕΠΕ αποτελεί περισσότερο από πενήντα έτη το μοναδικό δημόσιο ερευνητικό ίδρυμα που ασχολείται με την οικονομική έρευνα, τη μελέτη των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, την εκπόνηση μεσοπρόθεσμων εκτιμήσεων των οικονομικών εξελίξεων και σχεδίων πολιτικής και αποτελεί βασικό σύμβουλο της εκάστοτε κυβέρνησης σε θέματα οικονομικής πολιτικής. Την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, το ΚΕΠΕ συμβάλλει στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης υλοποιώντας μνημονιακές υποχρεώσεις, όπως οι μελέτες για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η επισκόπηση των δημοσιών δαπανών 2013-2016, συναντήσεις και συνεργασίες με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα σε κάθε έλεγχο προόδου του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, συμμετοχή στην ομάδα του Υπουργείου Οικονομικών για τη διαμόρφωση του ελληνικού σεναρίου των μακροοικονομικών μεγεθών, ενώ προβλέπεται να συμμετέχει ενεργά στον ορισμό του κατώτατου μισθού ως επιστημονικός σύμβουλος του Υπουργείου Εργασίας".


Στελέχη           

Οπως είναι γνωστό το ΚΕΠΕ ως ερευνητικός οργανισμός στελεχώνεται με προσωπικό ειδικών προσόντων με αυστηρές ανοιχτές διαδικασίες αξιολόγησης αντίστοιχες με αυτές των πανεπιστημίων και των άλλων ερευνητικών κέντρων της χώρας. Ειδικότερα, για την πλήρωση κάθε ερευνητικής θέσης γίνεται προκήρυξη και αξιολόγηση από 5μελές συμβούλιο κρίσης που απαρτίζεται από πανεπιστημιακούς καθηγητές και υψηλόβαθμους ερευνητές του οργανισμού και απαιτείται διδακτορικό δίπλωμα ΑΕΙ, δημοσιευμένο ερευνητικό έργο και τεκμηριωμένη ικανότητα για υπεύθυνη εκτέλεση ερευνητικού έργου. Παρόμοια διαδικασία ανοικτού διαγωνισμού ακολουθείται και για την υπηρεσιακή εξέλιξη των ερευνητών.

Σύμφωνα με το Π.Δ. 94/2000 προβλέπονται 65 ενιαίες θέσεις ερευνητών από τις οποίες σήμερα, λόγω αλλεπάλληλων συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων (19 τα τελευταία τρία έτη) είναι κατειλημμένες μόνον οι 25. Όλοι οι ερευνητές του ΚΕΠΕ αποτελούν τακτικό προσωπικό, καθώς οι ερευνητές Α' και Β' βαθμίδας καταλαμβάνουν οργανική θέση με σύμβαση αορίστου χρόνου, ενώ οι ερευνητές Γ' και Δ' βαθμίδας καταλαμβάνουν οργανική θέση ερευνητή με σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας τεσσάρων ετών, στη λήξη των οποίων προβλέπεται να κριθούν για την επόμενη βαθμίδα. Για τη στελέχωση των δομών του ΚΕΠΕ το διοικητικό προσωπικό και το προσωπικό επιστημονικής υποστήριξης διαθέτουν σημαντική εμπειρία και εξειδίκευση, ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του έργου που επιτελείται από τον οργανισμό, συντελώντας στην εύρυθμη λειτουργία του.  Το γεγονός ότι περισσότερο από το 40% των ερευνητών του οργανισμού έχει αποχωρήσει, με συνέπεια ο οργανισμός να λειτουργεί υποστελεχωμένος κατά 60%, παρά τις προσπάθειες της Διοίκησης, και δεδομένων των σημαντικών μνημονιακών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ανάπτυξη της χώρας, δημιουργεί ιδιαίτερα μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης του ερευνητικού δυναμικού του με νέους, καταρτισμένους επιστήμονες σε ειδικότητες αιχμής.

          
Οπως σημειώνεται στην επιστολή των εργαζομένων προς τους υπουργούς "από τα παραπάνω προκύπτει ότι το ΚΕΠΕ δεν είναι σκόπιμο να περιληφθεί σε διαδικασία αξιολόγησης με κριτήρια που δεν ανταποκρίνονται στο έργο και τα προσόντα των ερευνητών του. Για το λόγο αυτό άλλωστε δεν έχουν ενταχθεί στη συζητούμενη διαδικασία αξιολόγησης άλλα ερευνητικά κέντρα, ενώ και το ίδιο το ερευνητικό προσωπικό του ΚΕΠΕ εξαιρέθηκε από την προβλεπόμενη κατάργηση οργανικών θέσεων, σε εφαρμογή του Ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α΄). Επιπλέον, για μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία στον τομέα της επιστημονικής έρευνας κατέχει την τελευταία θέση στην ΕΕ, η ενδεχόμενη διάλυση ή απαξίωση ενός ερευνητικού Ιδρύματος, με την ιστορία και τη συνεισφορά του ΚΕΠΕ, δεν αποτελεί βήμα προς την ορθή κατεύθυνση".

http://www.tovima.gr/, 18/12/2013