3 Δεκ 2013

Με τη …διπλή ψήφο του Προέδρου πέρασε το τεχνικό πρόγραμμα στα Βριλήσσια

d.s. brilisivn - ioannidis - bougiouklakis
Με τη διπλή ψήφο του Προέδρου Τάκη Βουγιουκλάκη, αλλά και τη θετική ψήφο του επικεφαλής του συνδυασμού «Τα Βριλήσσια των Πολιτών» Νίκου Ζήση, εγκρίθηκε  τελικά το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Βριλησσίων για το έτος 2014.
Ούτε η επισήμανση _ « προειδοποίηση» του Δημάρχου , Κώστα Ιωαννίδη , ότι «ο κώδικας προβλέπει ευθύνη των Δημοτικών Συμβούλων εάν δεν ψηφιστεί εν τέλει το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός» , δεν ήταν αρκετή  για να « συνετίσει» και « πειθαρχήσει» στις σκοπιμότητές του , τους Δημοτικούς Συμβούλους.

Το ύψος του  είναι 2,6 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης, αλλά και έργα από το «Εξοικονομώ» ύψους 639.000 ευρώ.  Έντονη ήταν η κριτική που ασκήθηκε τόσο από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όσο και από ανεξάρτητους Δημοτικούς Συμβούλους.

Μανιατογιάννης
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ξένος Μανιατογιάννης, ανέφερε ότι με εξαίρεση τα έργα του «Εξοικονομώ» και  εκείνα που αφορούν την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, δεν βλέπει τίποτα το ιδιαίτερο στο τεχνικό πρόγραμμα, ενώ μίλησε για το « Σύμφωνο των Δημάρχων», ζητώντας να μάθει ποιες είναι οι ενέργειες της διοίκησης για την υλοποίηση του. Αναφερόμενος στην κυκλοφοριακή μελέτη, ο κ. Μανιατογιάννης παρατήρησε ότι εδώ και πολλά χρόνια μπαινοβγαίνει στα τεχνικά προγράμματα και υποστήριξε ότι τώρα προβλέπεται και πάλι γιατί είναι προεκλογική περίοδος.

«Η μελέτη δεν θα ολοκληρωθεί το 2014» προέβλεψε, με βάση τα ποσά που προϋπολογίζονται, ενώ υποστήριξε ότι μέχρι την εφαρμογή της, που προβλέπεται να γίνει μετά από ενάμιση χρόνο, η διοίκηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε κάποιες αναγκαίες παρεμβάσεις σε δρόμους της πόλης. Υπογράμμισε παράλληλα ότι δεν υπάρχουν μελέτες, αφού η διοίκηση δεν έχει σχεδιάσει τι θέλει να κάνει την επόμενη τριετία, έκανε λόγο για έλλειψη έργων βαδισιμότητας στην πόλη, τόνισε ότι η δημοτική συγκοινωνία έχει υποβαθμιστεί, ενώ κάλεσε τη διοίκηση να αποφασίσει τι πρόκειται να κάνει τελικά με την υπηρεσία καθαριότητας.    Μίλησε επίσης για το ΤΥΠΕΤ, λέγοντας ότι θα μπορούσε να μπει ένας ψηλός, καλαίσθητος φράκτης, ώστε να οριοθετηθεί ο χώρος και να μπουν κανόνες και ώρες λειτουργίας, ενώ σημείωσε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να έρθει μια μελέτη για τη Ναυτική Βάση και για το τι θέλει η διοίκηση να κάνει εκεί μέσα.

Τσούτσιας
Από το ερώτημα κατά πόσο έχει προηγηθεί κάποια αξιολόγηση για τα έργα που μπήκαν τελικά στο τεχνικό πρόγραμμα ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο επικεφαλής της «Δράσης για μια Άλλη Πόλη»,  Γιάννης Τσούτσιας. Υπενθύμισε παράλληλα ότι τα μισά απ’ όσα αναφέρονται στο τεχνικό πρόγραμμα τα έχει …καταψηφίσει.
Ακόμη παρατήρησε ότι από το σύνολο του τεχνικού προγράμματος μόλις το 7,5% αφορά μελέτες, ενώ αναφέρθηκε στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων. «Αν γίνουν αυτά τα οποία έχετε βάλει στο τεχνικό σας πρόγραμμα, θα πρέπει να ενημερώσετε τον κόσμο ότι από τις αρχές του χρόνου τα Βριλήσσια θα είναι πάλι ένα απέραντο εργοτάξιο» συνέχισε ο κ. Τσούτσιας, αναφερόμενος σε μια σειρά από έργα, όπως νέοι ασφαλτοτάπητες, συντηρήσεις πεζοδρομίων κλπ, που όλα θα γίνουν, όπως επισήμανε, κατά σύμπτωση την προεκλογική χρονιά. «Είναι δηλαδή η κλασική πολιτική που αρχίζει να μας προσβάλει πλέον, όπου δεν κάνουμε τίποτα τέσσερα χρόνια γι’ αυτά ακριβώς τα πράγματα» είπε .  Και κατηγόρησε τη διοίκηση ότι φέρνει ένα τεχνικό πρόγραμμα που στο μεγαλύτερο του μέρος προβλέπει το σκάψιμο όλων των Βριλησσίων, για να πει στους πολίτες τι ωραία πράγματα θα τους φτιάξει πριν από τις εκλογές. «Αυτή τη λογική είχατε, αυτή τη λογική εξακολουθείτε να έχετε -λυπάμαι που το λέω – και μ’ αυτή τη λογική βεβαίως δεν μπορείτε να περιμένετε τίποτα από εμάς» κατέληξε.

Βήττος
Η διοίκηση του Δήμου προσαρμόζεται στις εντολές της κεντρικής διοίκησης, προσπαθώντας παράλληλα να παρουσιάσει ένα έργο μέσα στην προεκλογική περίοδο, κατήγγειλε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασίλη Βήττο.
«Εμείς δεν αντιλέγουμε ότι κάποιο έργο γίνεται. Δεν μπορεί να μην γίνεται. Αλλά το ζήτημα είναι ότι το έργο αυτό δεν έχει ουσιαστική αντανάκλαση στο επίπεδο ζωής και διαβίωσης των κατοίκων» ανέφερε. Υπογράμμισε παράλληλα ότι ο Δήμος Βριλησσίων δεν είναι από εκείνους τους Δήμους που έχουν τεράστια προβλήματα. «Δεν είναι Πέραμα, δεν είναι Κερατσίνι και θα μπορούσατε κύριοι να αξιοποιήσετε και να αξιολογήσετε έργα που πραγματικά να δημιουργούν προϋποθέσεις για τις επόμενες γενεές» τόνισε.   Παρατήρησε επίσης ότι η κυκλοφοριακή μελέτη θα πρέπει να συνδυαστεί με τη λειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας, αλλά και να εξετάσει όλες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς στους δρόμους της πόλης. Δήλωσε τέλος  ότι θα καταψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα, όχι γιατί όπως είπε, δεν γίνεται κάποιο έργο, ειδικά στον τομέα των συντηρήσεων, αλλά επειδή η φιλοσοφία και η κεντρική ιδέα είναι η περικοπή των έργων με χρηματοδοτήσεις από ιδίους πόρους του Δήμου. «Αυτό δείχνει ότι από την κεντρική διοίκηση υπάρχει σαφής κατεύθυνση. Έργα υποδομής που ανακουφίζουν, που εξυπηρετούν την πλειοψηφία των κατοίκων περικόπτονται» ανέφερε και υποστήριξε ότι το τεχνικό πρόγραμμα θα δημιουργήσει ενδεχομένως περισσότερα προβλήματα απ’ αυτά που θα λύσει.

Ζήσης
Με ένα σχόλιο όσον αφορά την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου για το 2013, ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Τα Βριλήσσια των Πολιτών» Νίκος Ζήσης. Παρατήρησε συγκεκριμένα ότι η υλοποίηση του δεν ξεπέρασε το 20% και ανέφερε μια σειρά από έργα που δεν πραγματοποιήθηκαν τη χρονιά που πέρασε. Σχολίασε επίσης το γεγονός ότι κανείς δεν έχει αγγίξει το θέμα του γκαράζ των απορριμματοφόρων εδώ και δέκα χρόνια. «Θα περίμενα στο τεχνικό πρόγραμμα να προβλέπεται έστω κάτι» τόνισε, ενώ μίλησε και για τη ναυτική βάση, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι η διοίκηση δεν έχει προβλέψει τίποτα για τον μεγάλης αξίας αυτόν χώρο.
«Στο τεχνικό πρόγραμμα το φετινό δεν υπάρχει ένας προσανατολισμός, μια στόχευση συγκεκριμένη» υποστήριξε και επισήμανε ότι ένα μεγάλο κομμάτι που τεχνικού προγράμματος είναι τα έργα του «Εξοικονομώ». Παρόλο αυτά όμως, και επειδή όπως είπε θεωρεί ότι η Δημοτική Αρχή έχει τη θέληση να κάνει έργα, θα δώσει θετική ψήφο στο τεχνικό πρόγραμμα. «Θα ενισχύσουμε τη Δημοτική Αρχή έστω και μ’ αυτό τον τρόπο» σημείωσε.
Παπασπηλίου
Από το τεχνικό πρόγραμμα λείπουν βασικές αναπτυξιακές παράμετροι, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο Κώστα Παπασπηλίου.  Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για το οικόπεδο στην είσοδο των Άνω Βριλησσίων το οποίο προβλέπεται για γκαράζ των απορριμματοφόρων του Δήμου, κατηγορώντας τη διοίκηση ότι φοβάται να αγγίξει ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Αναρωτήθηκε δε ,  ποιες είναι οι προθέσεις για τη ναυτική βάση, ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια καινούργια και πολύ σοβαρή συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση του σχεδίου. «Δεν μπορούμε να αφήνουμε να επικρέμεται μια αναθεώρηση σχεδίου που έχει αποτύχει τα τελευταία τέσσερα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά. Παρατήρησε επίσης ότι η λεωφόρος Πεντέλης, παρόλο που επρόκειτο για ένα μεγάλο έργο, στην ουσία δεν λειτουργεί. Πρότεινε λοιπόν να τοποθετηθούν κολωνάκια εκατέρωθεν του δρόμου προκειμένου να αποτραπεί η στάθμευση των αυτοκινήτων. «Είναι απαράδεκτο να υπάρχει ένας εγκλωβισμός μετά από ένα τόσο μεγάλο έργο που στοίχισε και πολλά χρήματα» τόνισε. Υποστήριξε ακόμα ότι το τεχνικό πρόγραμμα θα έπρεπε να περιλαμβάνει μελέτες για μια σειρά από δρόμους, όπως για τη μετατροπή της Σπάρτης σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.
Ιωαννίδης
Απαντώντας στις παραπάνω τοποθετήσεις ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ιωαννίδης,  αναρωτήθηκε αν όσοι άσκησαν κριτική , « έριξαν μια ματιά» στο τεχνικό πρόγραμμα « ή ήταν παρών στα Δημοτικά Συμβούλια τα τρία τελευταία χρόνια».
Ο κ. Ιωαννίδης , υπογράμμισε  ότι τα έργα παρέμβασης που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στα Βριλήσσια έχουν κάνει το Δήμο γνωστό στο πανελλήνιο και τηλεοπτικώς και εντύπως. «Αλίμονο αν βρισκόμαστε στα Βριλήσσια και μιλάμε για ανυπαρξία έργων παρέμβασης» σημείωσε. Τόνισε παράλληλα ότι «το τεχνικό πρόγραμμα, όπως και τα προηγούμενα, κινείται πάνω σε μια απαρέγκλιτη από τη νομοθεσία κατεύθυνση, που σημαίνει γράφεις αυτό που έχεις χρήματα να υλοποιήσεις». Ενώ εξήγησε  ότι αν δει κανείς τις εγγραφές θα διαπιστώσει ότι και το όραμα για την πόλη και η συντήρηση των υποδομών ικανοποιείται, τουλάχιστον σχεδιάζοντας.

« Τόσα έργα »
Σημείωσε δε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές του τεχνικού προγράμματος είναι δύο. Πρώτα απ’ όλα η συντήρηση των υποδομών του Δήμου και η ασφάλεια όσων τις χρησιμοποιούν, και τα έργα της παρέμβασης. «Για τα έργα παρέμβασης εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε και να δεχτούμε τις προτάσεις. Όμως για τα ανελαστικά κανένα Δημοτικό Συμβούλιο δεν συγχωρείται να μην ψηφίσει αυτές τις απαραίτητες δαπάνες και να θέσει σε διακινδύνευση και την ασφάλεια και την υγεία των δημοτών. Γι’ αυτό και ο κώδικας προβλέπει ευθύνη των Δημοτικών Συμβούλων εάν δεν ψηφιστεί εν τέλει το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός» είπε και πρόσθεσε:
«Θα ήταν απρονοησία να μην ψηφιστεί το τεχνικό πρόγραμμα και έτσι να διακινδυνεύσουν οι υποδομές της πόλης. Με μεγάλη ευκολία ξεστομίζετε: Καταψηφίζω τον προϋπολογισμό. Έστω και αν μέσα από τον προϋπολογισμό, δεν θα μπορούν να πληρωθούν αύριο οι εργαζόμενοι. Καταψηφίζω το τεχνικό πρόγραμμα. Έστω και αν μέσα από την καταψήφιση του τεχνικού προγράμματος δεν θα μπορείς να επισκευάσεις τα αντλιοστάσια, δεν θα μπορείς να επισκευάσεις δρόμους, δεν θα μπορείς να επισκευάσεις τα μηχανήματα τα απαραίτητα της πόλης».

« Φημιζόμαστε»
Περνώντας στις επιμέρους παρατηρήσεις που έγιναν, ο Δήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος Βριλησσίων είναι γνωστός στο πανελλήνιο για τους ποδηλατόδρομους και τη δυνατότητα βαδισιμότητας, ενώ ενημέρωσε όσον αφορά το γκαράζ των απορριμματοφόρων στα Άνω Βριλήσσια, ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την Περιφέρεια για τη δημιουργία υπόγειου, όσον αφορά τη Μεταμορφώσεως, γκαράζ.  Σχετικά με τη ναυτική βάση, διαβεβαίωσε ότι προχωράνε σχετικές μελέτες, ενώ μίλησε και για το σύμφωνο των Δημάρχων, τονίζοντας ότι ο Δήμος έχει πάρει συγχαρητήρια από ειδικούς για το πρόγραμμα και τη βιοκλιματική ανάπτυξη του Δήμου. Ευχαρίστησε τέλος τον επικεφαλής του συνδυασμού «Τα Βριλήσσια των Πολιτών» Νίκο Ζήση για την πρόθεση του να στηρίξει το τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο όμως, όπως διαβεβαίωσε, δεν είναι προεκλογικό. «Αν είχαμε σκοπό την προεκλογική μας εκστρατεία, θα είχαμε ήδη κινηθεί σε πολλά απ’ αυτά τα θέματα και νωρίτερα» υποστήριξε και επανέλαβε ότι όλα όσα σχεδιάζονται, σχεδιάζονται με γνώμονα τους δύο πυλώνες που ανέφερε, δηλαδή τη συντήρηση των υποδομών της πόλης και τα έργα παρέμβασης.

http://www.newsta.gr/, 2/12/2013