11 Δεκ 2013

Εργασία με 540 ευρώ μηνιάτικο!



Πηγή: Στοιχεία συστήματος «Εργάνη» υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

* 27% ο μέσος όρος μείωσης των μισθών, 515.747
χαμένες θέσεις εργασίας και 106.592 «λουκέτα»
* Καθυστερήσεις από ένα έως 11 μήνες –ή και περισσότερο- στην καταβολή των «μνημονιακών» αμοιβών
* Ακόμα χρωστούν σε πολλούς εργαζόμενους το επίδομα αδείας του περασμένου καλοκαιριού

του Νά­σου Χατ­ζη­τσά­κου
Εφημερίδα "Η Εποχή", 8/12/2013

Μό­λις πριν α­πό τέσ­σε­ρις η­μέ­ρες, ο αρ­μό­διος υ­πουρ­γός Γιάν­νης Βρού­τσης, έ­δω­σε στη δη­μο­σιό­τη­τα τα α­πο­τε­λέ­σμα­τα της η­λεκ­τρο­νι­κής κα­τα­γρα­φής των ε­πι­χει­ρή­σεων και των μι­σθω­τών με σχέ­σεις ερ­γα­σίας ι­διω­τι­κού δι­καίου, στο σύ­νο­λο της ελ­λη­νι­κής α­γο­ράς ερ­γα­σίας. Όσο και αν ο υ­πουρ­γός ε­πι­χεί­ρη­σε να πα­ρου­σιά­σει μια κα­τά­στα­ση υ­πο­φερ­τή για την κοι­νω­νία, οι α­ριθ­μοί και τα συ­μπε­ρά­σμα­τα τα ο­ποία προ­κύ­πτουν α­πό την α­νά­λυ­ση τούς δια­ψεύ­δουν κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κά σε ό­σα η κυ­βέρ­νη­ση ε­πι­κοι­νω­νια­κά ε­πι­χει­ρεί να στη­ρί­ξει.

«Εξαϋλώ­θη­καν» 202.200 μι­σθω­τοί

Η κα­τα­στρο­φή την ο­ποία προ­κά­λε­σαν τα μνη­μό­νια φα­ντά­ζει α­νε­πα­νόρ­θω­τη. Συ­νο­λι­κά, με βά­ση τα τε­λευ­ταία στοι­χεία του συ­στή­μα­τος «Εργά­νη» προ­κύ­πτει ό­τι μό­νο σε ε­πί­πε­δο θέ­σεων μι­σθω­τής α­πα­σχό­λη­σης (ε­ξαι­ρου­μέ­νων των ε­λεύ­θε­ρων ε­παγ­γελ­μα­τιών, οι ο­ποίοι στο υ­πό ε­ξέ­τα­ση χρο­νι­κό διά­στη­μα πέ­ρα­σαν στην α­νερ­γία) α­πό το Μάιο του 2010 (ό­ταν ψη­φί­στη­κε και ξε­κί­νη­σε να τί­θε­ται σε ε­φαρ­μο­γή το πρώ­το μνη­μό­νιο) μέ­χρι τα μέ­σα Νο­εμ­βρίου του 2013 χά­θη­καν, ο­ρι­στι­κά και α­με­τά­κλη­τα, 515.747 θέ­σεις ερ­γα­σίας.
Η «ι­σο­πέ­δω­ση» της α­γο­ράς ερ­γα­σίας ξε­κί­νη­σε με έ­ντα­ση τα πρώ­τα δύο χρό­νια ε­φαρ­μο­γής των μνη­μο­νια­κών νό­μων (ο­πό­τε «ε­ξαϋλώ­θη­καν 313.547 θέ­σεις α­πα­σχό­λη­σης) και δεν α­να­κό­πη­κε, ό­πως η ση­με­ρι­νή κυ­βέρ­νη­ση α­ρέ­σκε­ται να υ­πο­στη­ρί­ζει. Το α­ντί­θε­το, και αυ­τό ε­πι­βε­βαιώ­νε­ται α­πό τα δε­δο­μέ­να των υ­πη­ρε­σιών (ΣΕ­ΠΕ, Ι­ΚΑ και Ο­Α­ΕΔ) του υ­πουρ­γείου Εργα­σίας...
Συ­γκε­κρι­μέ­να, α­πό την α­νά­λυ­ση των στοι­χείων του συ­στή­μα­τος «Εργά­νη» και των μη­νιαίων στα­τι­στι­κών δελ­τίων του Ι­ΚΑ προ­κύ­πτει ό­τι μέ­σα σε πε­ρί­που έ­να χρό­νο δια­κυ­βέρ­νη­σης ΝΔ και ΠΑ­ΣΟΚ χά­θη­καν ε­πι­πλέ­ον 202.200 θέ­σεις μι­σθω­τής α­πα­σχό­λη­σης. Τι ση­μαί­νει αυ­τό; Ότι κα­τά μέ­σο ό­ρο, λό­γω των ε­πι­χει­ρή­σεων που κλεί­νουν ή προ­χω­ρούν σε α­πο­λύ­σεις, χά­νο­νται πε­ρί­που 674 θέ­σεις ερ­γα­σίας μι­σθω­τών την η­μέ­ρα.
Ενδει­κτι­κά α­να­φέ­ρε­ται ό­τι το σύ­νο­λο των α­σφα­λι­σμέ­νων μι­σθω­τών του Ι­ΚΑ, το Μάιο του 2010 ή­ταν 1,88 ε­κατ. ά­το­μα. Τον Ιού­λιο του 2012, ο α­ριθ­μός τους εί­χε μειω­θεί στα 1,57 ε­κατ. ά­το­μα. Πε­ρί­που έ­να χρό­νο με­τά, οι α­σφα­λι­σμέ­νοι μι­σθω­τοί στο Ι­ΚΑ α­νέρ­χο­νται σε 1,37 ε­κατ. ά­το­μα με τη συ­νε­χι­ζό­με­νη συρ­ρί­κνω­ση της α­γο­ράς ερ­γα­σίας να δεί­χνει ό­τι δεν θα έ­χει τέ­λος ού­τε το 2014, ού­τε το 2015, εάν δεν α­να­τρα­πούν μνη­μο­νια­κοί νό­μοι οι ο­ποίοι α­κρι­βώς αυ­τή τη στό­χευ­ση έ­χουν.

«Λου­κέ­το» σε 106.695 ε­πι­χει­ρή­σεις

Από τα στοι­χεία του υ­πουρ­γείου Εργα­σίας γί­νε­ται ευ­διά­κρι­τος ο λό­γος για τον ο­ποίο κα­θη­με­ρι­νά χά­νο­νται ε­κα­το­ντά­δες θέ­σεις μι­σθω­τής α­πα­σχό­λη­σης. Τα «λου­κέ­τα» στις ε­πι­χει­ρή­σεις δεν α­πο­τε­λούν τα τε­λευ­ταία τρία χρό­νια εί­δη­ση, αλ­λά μια κα­θη­με­ρι­νή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα.
Συ­νο­λι­κά, α­πό το Μάιο του 2010 μέ­χρι και το Νοέμ­βριο του 2013 έ­κλει­σαν 106.592 ε­πι­χει­ρή­σεις οι ο­ποίες α­πα­σχο­λού­σαν προ­σω­πι­κό (α­πό έ­ναν μι­σθω­τό και πά­νω). Από αυ­τές 86.918 έ­βα­λαν «λου­κέ­το» τη διε­τία την πε­ρίο­δο 2010–2012 και ε­πι­πλέ­ον 19.674 «σφρα­γί­στη­καν» τον τε­λευ­ταίο χρό­νο.
Ει­δι­κά ο χώ­ρος των κα­τα­σκευών μοιά­ζει «βομ­βαρ­δι­σμέ­νος» α­πό τα μνη­μο­νια­κά μέ­τρα που ε­φαρ­μό­ζο­νται α­πό το 2010 και με­τά. Το Μάιο του ’10 ή­ταν κα­τα­γε­γραμ­μέ­νες 38.377 οι­κο­δο­μο­τε­χνι­κές ε­πι­χει­ρή­σεις. Τον Ιού­λιο του 2012 ή­ταν μό­λις 14.491, ε­νώ φέ­τος μέ­χρι το Νοέμ­βριο έ­φτα­σαν τις 9.057.
Οι ε­πι­πτώ­σεις των μνη­μο­νίων δεν εί­ναι δρα­μα­τι­κές μό­νο για τους μι­σθω­τούς που α­πο­λύο­νται χω­ρίς τη δυ­να­τό­τη­τα να ε­πα­νέλ­θουν στην α­γο­ρά ερ­γα­σίας, αλ­λά και για τις ε­πι­χει­ρή­σεις οι ο­ποίες εί­τε κλεί­νουν, εί­τε συρ­ρι­κνώ­νο­νται δρα­μα­τι­κά. Τα αρ­νη­τι­κά α­πο­τε­λέ­σμα­τα της α­σφυ­κτι­κής δη­μο­σιο­νο­μι­κής προ­σαρ­μο­γής την ο­ποία ε­πι­βάλ­λουν η τρόι­κα και οι κυ­βερ­νή­σεις της χώ­ρας α­πό το 2010 μέ­χρι σή­με­ρα, εί­ναι ο­ρα­τά ό­σο πο­τέ και στους ε­να­πο­μεί­να­ντες, στην α­γο­ρά, μι­σθω­τούς.

«Κού­ρε­μα» 27% στους μι­σθούς

Ει­δι­κά σε ό­σους α­πα­σχο­λού­νται σε ε­πι­χει­ρή­σεις με προ­σω­πι­κό έως 10 ά­το­μα (90% του συ­νό­λου), ο μέ­σος μη­νιαίος μι­σθός έ­χει υ­πο­στεί μείω­ση της τά­ξης του 27,5% μέ­σα στην πε­ρίο­δο 2010 – 2013. Από 931 ευ­ρώ το μή­να, μει­κτά το 2010 (πε­ρί­που 745 ευ­ρώ κα­θα­ρά) φέ­τος, υ­πο­λο­γί­ζε­ται ό­τι έ­χει φτά­σει στα… 675 ευ­ρώ το μή­να μει­κτά, δη­λα­δή πε­ρί­που στα 540 ευ­ρώ το μή­να κα­θα­ρά. Και ο «κα­τή­φο­ρος» συ­νε­χί­ζε­ται χω­ρίς τέ­λος…
Το πρώ­το «κού­ρε­μα» στις α­μοι­βές των μι­σθω­τών με σχέ­σεις ερ­γα­σίας ι­διω­τι­κού δι­καίου έ­πε­σε την πε­ρίο­δο 2010 – 2012, ό­ταν α­πό τα 931 ευ­ρώ το μή­να, μει­κτά, ο μέ­σος μι­σθός στις ε­πι­χει­ρή­σεις με προ­σω­πι­κό έως 10 ά­το­μα έ­φτα­σε στα 811,1 ευ­ρώ το μή­να.
Η κυ­βέρ­νη­ση Σα­μα­ρά ό­χι μό­νο δεν α­νέ­κο­ψε τη μείω­ση των μη­νιά­τι­κων αλ­λά την ε­πέ­σπευ­σε. Έτσι, μέ­σα σε έ­να χρό­νο ο μέ­σος μι­σθός σε ε­πι­χει­ρή­σεις με προ­σω­πι­κό έως 10 ά­το­μα έ­φτα­σε το Νοέμ­βριο του 2013 να εί­ναι στα 675,15 ευ­ρώ το μή­να μει­κτά (27,5% μείω­ση, συ­νο­λι­κή, συ­γκρι­τι­κά με τα ε­πί­πε­δα του Μαΐου του 2010).
Μι­κρό­τε­ρη μείω­ση φαί­νε­ται να έ­χουν υ­πο­στεί, κα­τά μέ­σο ό­ρο, στα μη­νιά­τι­κα τους, ό­σοι α­πα­σχο­λού­νται σε ε­πι­χει­ρή­σεις με πε­ρισ­σό­τε­ρα α­πό 10 ά­το­μα προ­σω­πι­κό (α­νέ­κα­θεν οι μη­νιαίες α­μοι­βές α­νά­με­σα στις ε­ται­ρίες με λί­γο προ­σω­πι­κό και στις με­γα­λύ­τε­ρες με βά­ση τον α­ριθ­μό των α­πα­σχο­λου­μέ­νων τους, εί­χαν –και δια­τη­ρού­ν- μια α­πό­στα­ση της τά­ξης του 40%). Συ­γκε­κρι­μέ­να, σε αυ­τή την κα­τη­γο­ρία ε­πι­χει­ρή­σεων, ο μέ­σος μι­σθός α­πό τα 1.397,9 ευ­ρώ το Μάιο του 2010, έ­φτα­σε στα 1.351,9 ευ­ρώ τον Ιού­λιο του 2012 και το Νοέμ­βριο του 2013 (με βά­ση την α­νά­λυ­ση των νεό­τε­ρων στοι­χείων της «Εργά­νης») φαί­νε­ται ό­τι έ­χει μειω­θεί στα 1.125,2 ευ­ρώ (19,6% μείω­ση α­πό το 2010 μέ­χρι και το 2013).

Μη­νιά­τι­κα - «ρε­γά­λο»

Το δρά­μα των μι­σθω­τών του ι­διω­τι­κού το­μέα δεν στα­μα­τά ε­δώ. Ακό­μη και αυ­τά τα 200 έως 600 ευ­ρώ που δι­καιού­νται στην πλειο­νό­τη­τά τους, ο έ­νας στους δύο τα λαμ­βά­νει με κα­θυ­στέ­ρη­ση α­πό έ­να μή­να έως και 11 μή­νες ή και πε­ρισ­σό­τε­ρο. Συ­νο­λι­κά, α­πό τους ε­να­πο­μεί­να­ντες 1,37 ε­κατ. μι­σθω­τούς, υ­πο­λο­γί­ζε­ται -με βά­ση και τις ε­κτι­μή­σεις των συν­δι­κα­λι­στι­κών φο­ρέω­ν- ό­τι πε­ρισ­σό­τε­ροι α­πό 700.000 δεν α­μεί­βο­νται στην ώ­ρα τους.
Μά­λι­στα, πολ­λές ε­πι­χει­ρή­σεις α­κό­μη και μέ­χρι σή­με­ρα δεν έ­χουν κα­τα­βά­λει στο προ­σω­πι­κό τους –ή έ­να μέ­ρος αυ­τού- το ε­πί­δο­μα α­δείας του πε­ρα­σμέ­νου κα­λο­και­ριού! Όπως ό­λα δεί­χνουν, αρ­κε­τές α­πό αυ­τές δεν θα το α­πο­δώ­σουν ού­τε μέ­χρι το τέ­λος του χρό­νου. Στε­λέ­χη τους α­να­φέ­ρουν ό­τι η προ­σπά­θεια τους ε­πι­κε­ντρώ­νε­ται στη χο­ρή­γη­ση μό­νο του ε­πι­δό­μα­τος Χρι­στου­γέν­νων, το ο­ποίο, εάν δεν κα­τα­βλη­θεί, ε­νέ­χει τον κίν­δυ­νο της αυ­τό­φω­ρης σύλ­λη­ψης του ερ­γο­δό­τη ή του υ­πεύ­θυ­νου της ε­ται­ρείας.