Πριν από 8,5 μήνες, στις 2 Μαρτίου 2013, η «Ε» είχε αποκαλύψει τα κρυφά κυβερνητικά σχέδια για σοκαριστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Σύμφωνα με όσα γράφαμε τότε, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, πρότεινε στην τρικομματική, ακόμη, κυβέρνηση σημαντικές μειώσεις συντάξεων και συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί μόνο ένα Ταμείο, που θα κατέβαλλε στους ασφαλισμένους την ενιαία εθνική σύνταξη των 360 ευρώ, μαζί με την ανταποδοτική, σε σχέση με τις εισφορές, προσαύξησή της.
Την πρόταση αναμένεται να επαναφέρει μεθαύριο, λένε οι πληροφορίες, ο διοικητής του ΙΚΑ σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Σ' αυτήν θα συμπεριλάβει την καθιέρωση των λεγόμενων επαγγελματικών Ταμείων, τα οποία θα παρέχουν πρόσθετα ασφαλιστικά δικαιώματα (σύνταξη, υπηρεσίες Υγείας κ.ά.), ανάλογα με τη συμμετοχή των ασφαλισμένων.
Ταυτόχρονα, εισηγείται κανόνες υπολογισμού της επάρκειας της σύνταξης, σε συνδυασμό με το ΑΕΠ και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας, καθώς και ανάπτυξη δομών για αποτελεσματικότερη είσπραξη των πόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.
Μόνιμη επωδός για τη δικαιολόγηση των μέτρων αυτών είναι τα συνεχώς αυξανόμενα ελλείμματα των Ταμείων (υπολογίζονται σε 2,6 δισ. για το 2014) και οι απαιτήσεις της τρόικας για περικοπές παροχών και αύξηση εσόδων.
Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος των Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, Α. Σαρρηγεωργίου, ο οποίος, αφού δήλωσε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων σε άλλες χώρες είναι πολύ χαμηλότερα, υπογράμμισε πως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες περιμένουν το άνοιγμα της επαγγελματικής αγοράς ασφάλισης! Ο θεσμός έχει νομοθετηθεί από το 2002, αλλά παραμένει ανενεργός.
Ολα αυτά οδηγούν στο αβίαστο συμπέρασμα ότι είναι προ των πυλών η συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα ενιαίο, με ταυτόχρονες δραστικές μειώσεις των συντάξεων.
Η επιχείρηση αναμένεται να συνδυαστεί με ένα ρεσάλτο των ιδιωτών στο ασφαλιστικό σύστημα, κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι ιδιωτικές εταιρείες με την είσοδό τους στη νέα ασφαλιστική αγορά θα επιδιώξουν το μέγιστο κέρδος. Και ότι το κράτος ετοιμάζεται να τους παραχωρήσει ουσιαστικές κοινωνικές λειτουργίες και δομές του, υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης έκτακτων δημοσιονομικών αναγκών.
Ο πυρήνας του κοινωνικού κράτους θυσιάζεται στην αγορά. Οι πολίτες γίνονται και πάλι έρμαιο των διαθέσεων ανεύθυνων διαχειριστών κεφαλαίων, στους οποίους θα αναγκασθούν να παραδώσουν τα όποια, πενιχρά, εισοδήματα τους έχουν απομείνει. Η κλοπή του λαού, όπως ονομάζεται κομψά η αναδιανομή πλούτου, κορυφώνεται. Και ο λαός χαζεύει μπροστά στις τηλεοράσεις και τα pc.
Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 12/11/2013