«Ζεις εσύ με 421 ευρώ;» Η κραυγή αυτή ακούστηκε πολλές φορές στη χθεσινή εναρκτήρια συνεδρίαση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη με θέμα «κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση». Οι σχολικοί φύλακες που βγήκαν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους το Μάρτιο, αφού είναι οι τελευταίοι που θα τοποθετηθούν, αν τοποθετηθούν, σε άλλες θέσεις του Δημοσίου.
Στις συναντήσεις που είχαν μέχρι τώρα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έλαβαν απολύτως καμία δέσμευση ότι θα μετακινηθούν αλλού, όπως θα συμβεί με τους περισσότερους δημοτικούς αστυνομικούς, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους αποκάλυψε, όπως οι ίδιοι έχουν πει, ότι τους πρότειναν δήμαρχοι ως «δεξαμενή διαθεσιμότητας» επειδή έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα. Είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο οι σχολικοί φύλακες είναι οργισμένοι εναντίον των δημάρχων και το εκφράζουν σε κάθε ευκαιρία.
«Τέθηκε από την κυβέρνηση το ερώτημα στην ΚΕΔΕ ποιοι εργαζόμενοι να φύγουν από την αυτοδιοίκηση και οι δήμαρχοι «έδωσαν» σε ένα βράδυ τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς» είπε ο εκπρόσωπος των σχολικών φυλάκων Σωτήρης Αυγέρης απευθυνόμενος χθες στους δημάρχους που βρήκε μπροστά του.
«Ουδέποτε ο πρωθυπουργός της χώρας ή οποιοσδήποτε υπουργός ρώτησε την ΚΕΔΕ για την κατάργηση της αρμοδιότητας της δημοτικής αστυνομίας ή των σχολικών φυλάκων» απάντησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης και διευκρίνισε ότι μόλις η Ένωση πληροφορήθηκε τις αποφάσεις αυτές, προχώρησε στο κλείσιμο των δήμων, τη σύγκληση των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης και την έκδοση αποφάσεων για κινητοποιήσεις. «Εμείς πρώτοι καταγγείλαμε τον «ξαφνικό θάνατο» αρμοδιοτήτων που ήταν ωφέλιμες και χρήσιμες στην αυτοδιοίκηση. Στην ερώτηση αν θέλουμε νοσηλευτές ή σχολικούς φύλακες η απάντηση είναι και τους δύο» πρόσθεσε ο κ. Ασκούνης.
Επιπλέον γνωστοποίησε ότι σε συνάντηση της ΚΕΔΕ με τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης την περασμένη Πέμπτη τέθηκε το θέμα των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας. «Είπαμε ότι οι άνθρωποι αυτοί μας είναι χρήσιμοι. Τρανταχτό παράδειγμα είναι οι καταστροφές που έχουν υποστεί τα σχολεία μας με πρόσφατα περιστατικά τους βανδαλισμούς στους Δήμους Νεάπολης – Συκεών και Καλλιθέας» είπε ο κ. Ασκούνης και ανέφερε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχουν δύο προθέσεις: η πρώτη αφορά την απασχόληση των σχολικών φυλάκων σε συγκεκριμένη υπηρεσία νοσοκομείων και η δεύτερη να υπάρξουν πλασματικά χρόνια συνταξιοδότησης για έναν σημαντικό αριθμό σχολικών φυλάκων.
Για την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα είπε ότι είναι μια πρόταση που έχει καταθέσει η ΚΕΔΕ και θα μπορούσε να επεκταθεί και στις περιφέρειες και στις αποκεντρωμένες διοικήσεις και σε όλο το φάσμα του Υπουργείου Εσωτερικών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης τόνισε ότι τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων τόσο με τις αποφάσεις τους όσο και με την παρουσία τους στους δικαστικούς τους αγώνες.
Από την πλευρά της ΠΟΕ – ΟΤΑ, ο κ. Μοναστηρίδης είπε ότι ήδη η τοπική αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει με το 50% των διαθεσιμοτήτων μέχρι τώρα ενώ η αντίδραση των διοικήσεων των δήμων και των δημάρχων ήταν κάτω από τις περιστάσεις και δεν ήταν αυτό που απαιτούσαν οι συνθήκες. Ζήτησε τέλος την επαναπρόσληψη όλων των σχολικών φυλάκων με απόφαση των δημάρχων και σε περίπτωση αντιδράσεων από την κυβέρνηση κάλεσε τους δημάρχους να παραιτηθούν.
Το βέβαιο είναι ότι οι σχολικοί φύλακες θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και θα βρίσκονται συνεχώς μπροστά στους δημάρχους, ζητώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
http://www.aftodioikisi.gr/, 22/11/2013