17 Νοε 2013

Ασυλία στο Δημόσιο -Επίορκοι με βαρύτατα αδικήματα παραμένουν στη θέση τους


Δεν τους αγγίζει κανείς -Επίορκοι υπάλληλοι με βαρύτατα αδικήματα παραμένουν στη

Παρά τις νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και τις υποσχέσεις για την επίσπευση της πειθαρχικής διαδικασίας στο Δημόσιο, όπως αποδεικνύεται τα πειθαρχικά συμβούλια συνεχίζουν τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Οπως αναφέρει και το ΕΘΝΟΣ το αποτέλεσμα είναι να παρέχουν «άσυλο» σε επίορκους υπαλλήλους με τις καθυστερήσεις επί χρόνια στην εκδίκαση των υποθέσεων.

Ο εντοπισμός των 55 επίορκων υπαλλήλων έφερε ξανά στο φως τις καθυστερήσεις

Οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης εντόπισαν 55 περιπτώσεις επιόρκων -των οποίων οι υποθέσεις καρκινοβατούν- που παραμένουν ακλόνητοι στις θέσεις τους. Πρόκειται κυρίως για εφοριακούς και τελωνειακούς. Σε βάρος τους έχουν ασκηθεί διώξεις ή έχουν επιβληθεί ποινές για κακουργηματικές πράξεις, ωστόσο παραμένουν ατιμώρητοι και στις θέσεις τους εκμεταλλευόμενοι το κενό γράμμα στη νομοθετική ρύθμιση που έχει τεθεί για την επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών, ώστε να απομακρύνονται από το Δημόσιο υπάλληλοι οι οποίοι ελέγχονται για βαρύτατα αδικήματα.

Για τον λόγο αυτόν με εντολή του κ. Μητσοτάκη πραγματοποιείται έλεγχος των πειθαρχικών διαδικασιών από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) σε όλο το φάσμα των κρατικών υπηρεσιών.

Υπάλληλοι κατηγορούνται για εκβιασμό, λαθρεμπόριο και εξακολουθούν να πληρώνονται από το Δημόσιο

Το καθεστώς της ατιμωρησίας καλά κρατεί στο Δημόσιο αφού όπως διαπιστώνεται τα πειθαρχικά συμβούλια είτε αδιαφορούν, είτε καθυστερούν υπερβολικά να ερευνήσουν τους φακέλους που έρχονται στα χέρια τους. Αυτό προκύπτει, τουλάχιστον, από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια ελέγχου το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) εντόπισε 55 υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ για τους οποίους δεν έχει προχωρήσει η πειθαρχική διαδικασία παρά το γεγονός ότι σε βάρος τους έχει έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ή έχει επιβληθεί ποινή από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι που στην πλεοψηφία τους είναι εφοριακοί και τελωνειακοί κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα (εκβίαση, λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, παθητική δωροδοκία, υπεξαίρεση, υπεξαγωγή εγγράφου, πλαστογραφία, απιστία, απάτη κατ' εξακολούθηση, παραβίαση μυστικών της πολιτείας, παράβαση καθήκοντος κλπ).

Τα σχετικά στοιχεία διαβιβάστηκαν αρμοδίως στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς απαιτείται η πειθαρχική διερεύνησή τους μια διαδικασία που όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους του ΣΕΕΔ δεν έχει προχωρήσει.

Οπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τη διαβίβαση των στοιχείων, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ζήτησε την πλήρη και σε βάθος πειθαρχική διερεύνηση όλων των περιπτώσεων, την επιβολή του μέτρου της αυτοδίκαιης αργίας σε όσους κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα και συντρέχουν οι απαιτούμενες εκ του νόμου προϋποθέσεις. Ζήτησε ακόμη, τη διερεύνηση των λόγων μη εκκίνησης ή καθυστέρησης ολοκλήρωσης της πειθαρχικής διαδικασίας.

http://www.iefimerida.gr/, 16/11/2013