28 Νοε 2013

Με την «πατερίτσα» της αντιπολίτευσης πέρασε προϋπολογισμό ο Δήμος Μεταμόρφωσης

d.s. metamorfosis
Με την στήριξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημήτρη Τζίτζιφα κατάφερε η δημοτική αρχή Μεταμόρφωσης να περάσει τον προϋπολογισμό για το 2014…! Και αυτό διότι η Διοίκηση του Μιλτιάδη Καρπέτα, ελέω των ανεξαρτητοποιήσεων, έχει απολέσει την πλειοψηφία. Έτσι, όπως ήταν επόμενο, χρειάστηκαν οι θετικές ψήφοι των δημοτικών συμβούλων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα…!
Αναλυτικότερα, το ύψος του προϋπολογισμού, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ανέρχεται στα 27,1 εκ. ευρώ και σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Μιλτιάδη Καρπέτα είναι απόλυτα προσαρμοσμένος στις συνθήκες της εποχής.

Καρπέτας
«Είναι τόσο αυστηρό το πλαίσιο που οποιαδήποτε παρέκκλιση είναι απαγορευμένη. Υπάρχει ένα καλαπόδι και σε αυτό πρέπει να λειτουργήσουμε», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καρπέτας.
Σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου, ο Προϋπολογισμός είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με το 2013, όπου ανερχόταν στα 36 εκ. ευρώ, καθώς αυτός του 2014 φτάνει στα 27,1 εκ. ευρώ.
«Ο Προϋπολογισμός είναι πολύ κοντά στην οικονομική πραγματικότητα του δήμου η οποία είναι πως στα ταμεία μας στο τέλος του επόμενου έτους θα υπάρχει πλεόνασμα 560.000 ευρώ. Μάλιστα, μπορεί να έχει και περισσότερο, καθώς ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με τα αυστηρότερα κριτήρια. Οι ανελαστικές δαπάνες ανέρχονται σε 11,5 εκ. ευρώ, ενώ το σύνολο των τακτικών εσόδων ανέρχεται στα 12,2 εκ. ευρώ, από όπου και προκύπτει το παραπάνω πλεόνασμα. Τα επενδυτικά έξοδα του δήμου (έργα, μελέτες κ.α.) προϋπολογίζονται σε 6,8 εκ. ευρώ και καλύπτονται από έσοδα που πρόκειται να εισπράξει ο δήμος από προσκυρώσεις, προσαυξήσεις, πρόστιμα, έσοδα ΠΟΕ, έκτακτα έσοδα κ.α. Ένα σημαντικό κονδύλι είναι και η εξυπηρέτηση των δανείων που ανέρχεται στο 1,9 εκ. ευρώ, ποσό εμφανώς μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Για κοινωνικές δαπάνες έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό 1,8 εκ. ευρώ. Επίσης, προβλέπονται δαπάνες 3,1 εκ. ευρώ για την αγορά εξοπλισμού της Υπηρεσίας Καθαριότητας, για έργα ηλεκτροφωτισμού, καθώς και για έργα που αναφέρθηκαν στο τεχνικό Πρόγραμμα και για τα οποία έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση», ήταν τα λόγια του κ. Καρπέτα.

Τζίτζιφας
Από την δική του μεριά, ο πρώην δήμαρχος και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Τζίτζιφας εξέφρασε μεν τις επιφυλάξεις του απέναντι στην εισήγηση της δημοτικής αρχής, αποφάσισε ωστόσο να δώσει «ψήφο ανοχής», προκειμένου να λειτουργήσει ο δήμος, εγκρίνοντας τους κωδικούς που αφορούν τις ανελαστικές δαπάνες και τα συνεχιζόμενα έργα.
«Είχαμε μία απόκλιση στα έσοδα της τάξης του 37%, καθώς από τα 36 εκ. που ήταν φέτος πάμε στα 27 για το 2014. Μάλιστα αν δεν είχαμε πάρει και τα 3,1 εκ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα τότε αυτή απόκλιση θα έφτανε το 46%. Είναι ένας προϋπολογισμός ανάγκης που καταρτίστηκε σε ασφυκτικό πλαίσιο. Όσον αφορά στο πλεόνασμα που είπε ο δήμαρχος είναι γεγονός ότι αν δεν κάνεις έργα και δεν δίνεις χρήματα θα έχεις και πλεόνασμα», δήλωσε ο κ. Τζίτζιφας.

Καραντωνίου
Αντίθετα, κατά του προϋπολογισμού τάχθηκε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Καραντωνίου, ο οποίος μίλησε για απόλυτη δικαίωση των θέσεων του ΚΚΕ απέναντι στο σχέδιο Καλλικράτης.
«Αυτός είναι ο τέταρτος προϋπολογισμός από την εποχή του Καλλικράτη που μας καλείται να ψηφίσουμε. Είναι ένας προϋπολογισμός κατά των λαϊκών στρωμάτων. Ο ίδιος ο Δήμαρχός έχει ψηφίσει στα συνέδρια της ΚΕΔΕ τη μείωση των πόρων για την αυτοδιοίκηση», τόνισε ο κ. Καραντωνίου.
Τέλος, για προχειρότητα και έλλειψη διαβούλευσης έκαναν λόγο κατά κύριο λόγο στις τοποθετήσεις τους οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Δημήτρης Πεπαρίδης, Έμυ Περιβολαράκη, Αλέξανδρος Νάστος, Χρήστος Χρυσανθακόπουλος (Δημοτική Αρχή) και Σταύρος Σαραούδας (Μείζων Μειοψηφία).

http://www.newsta.gr/, 27/11/2013