16 Οκτ 2013

Καταρρέουν ταμεία και συντάξεις από τη μαζική φυγή



Την ώρα που ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ψάχνει εναγωνίως έσοδα 1 δισ. ευρώ προκειμένου να "σπρώξει" τις περικοπές των κύριων συντάξεων στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων σε ιδιωτικό και κυρίως στον στενό δημόσιο τομέα διευρύνει το οικονομικό αδιέξοδο και οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις των συντάξιμων αποδοχών τα επόμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τριετία 2012 - 2014 έχουν συνταξιοδοτηθεί και θα συνταξιοδοτηθούν περισσότεροι από 50.000 υπάλληλοι από τον στενό δημόσιο τομέα και τα ήδη ελλειμματικά ταμεία του Δημοσίου οδηγούνται ολοταχώς σε οικονομική κατάρρευση, καθώς ταυτόχρονα έχουν σχεδόν απαγορευτεί οι προσλήψεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΤΠΔΥ που χορηγεί εφάπαξ καταγράφει έλλειμμα 1 δισ. ευρώ και τα εφάπαξ που χορηγεί, και ήδη έχουν μειωθεί κατά 39%, θα περικοπούν κατά 30%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ν. Καλάκου, προέδρου του Ταμείου. Όπως εξηγεί, "εφόσον εφαρμοστεί ο νέος νόμος (4093) για τον υπολογισμό του εφάπαξ, οι νέες περικοπές θα κυμανθούν μεταξύ 25% και 30%, με αποτέλεσμα το ταμείο να μη χορηγεί πλέον εφάπαξ, αλλά να επιστρέφει ουσιαστικά τις εισφορές των εργαζομένων και μάλιστα άτοκες"!
Ακόμα στο Μετοχικό Ταμείο εκκρεμούν περισσότερες από 25.000 αιτήσεις, ενώ στο Επικουρικό Ταμείο (που συγχωνεύτηκε με τα ταμεία του ιδιωτικού τομέα σε ΕΤΕΑ) το έλλειμμα για το 2013 υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ. "Από τη στιγμή που διαμορφώθηκε το ενιαίο μισθολόγιο, δεν υπάρχουν πλέον κίνητρα παραμονής των δημοσίων υπαλλήλων στην εργασία τους, καθώς μισθός και σύνταξη ουσιαστικά δεν διαφέρουν", σημειώνει ο κ. Καλάκος.

Ρυθμίσεις οφειλών σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ


Στο μεταξύ, σε καθεστώς ρύθμισης βρίσκονται 49.774 από τους περίπου 350.000 οφειλέτες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με ρυθμιζόμενο ποσό οφειλών άνω των 2.000.000.000 ευρώ. Επίσης, από την έναρξη των διατάξεων ρυθμίσεων οφειλών στον ΟΑΕΕ και μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, έχουν υποβληθεί 3.466 αιτήσεις στην πάγια ρύθμιση και 8.645 αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση «νέας αρχής».
Τα στοιχεία για τον αριθμό των οφειλετών που έχουν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, έχουν περιληφθεί σε έγγραφο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, σχετικά με τις ρυθμίσεις οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, "παρά τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις, η συντριπτική πλειοψηφία των φυσικών και νομικών προσώπων ανταποκρίνονται στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών τους, αλλά και στην τακτοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών μέσω των παγίων ή άλλων ρυθμίσεων, μετά τη σχετική αποστολή υπηρεσιακού σημειώματος, καθώς επίσης και με τις διατάξεις του Ν. 4152/2013 για οφειλές μέχρι 31.12.2012 (ρύθμιση νέας αρχής) καθώς και για τις οφειλές από 1.1.2013 και εφεξής (πάγια ρύθμιση)».
Όσον αφορά τον ΟΑΕΕ, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει την κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών για ποσά μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του ταμείου και να αποφευχθούν νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις. Ωστόσο όλα θα κριθούν από την τρόικα που σημειωτέον δεν έχει συμφωνήσει με την πρόταση του υπουργείου για μη εφαρμογή της ειδικής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, καθώς οι δανειστές δεν έχουν αποδεχθεί τα λεγόμενα «ισοδύναμα» μέτρα που έχουν τεθεί κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις.
του Ανδρέα Πετρόπουλου, εφημερίδα " Η Αυγή", 15/10/2013