3 Οκτ 2013

«Μυστική συμφωνία» για ομαδικές απολύσεις


του
Νά­σου Χατ­ζη­τσά­κου

Την α­πε­λευ­θέ­ρω­ση των ο­μα­δι­κών α­πο­λύ­σεων στις με­γά­λες -σε α­ριθ­μό προ­σω­πι­κού- ε­πι­χει­ρή­σεις του ι­διω­τι­κού το­μέα α­πό τις αρ­χές του 2014, ε­μπε­ριέ­χει «μυ­στι­κή» συμ­φω­νία κυ­βέρ­νη­σης και τρόι­κας.
Ο στό­χος αυ­τής της νέ­ας, α­ντερ­γα­τι­κής ρύθ­μι­σης, η ο­ποία α­να­μέ­νε­ται μέ­χρι το Νοέμ­βριο να κα­τα­τε­θεί στη Βου­λή προς ψή­φι­ση, εί­ναι διτ­τός: Πρώ­τον, α­πο­σκο­πεί στη διευ­κό­λυν­ση με­γά­λων ε­πι­χει­ρή­σεων, κυ­ρίως τρα­πε­ζών, στην α­πό­λυ­ση ε­νός α­ριθ­μού ερ­γα­ζο­μέ­νων οι ο­ποίοι έ­χουν υ­ψη­λές -για την α­κρί­βεια προ μνη­μο­νίου- α­πο­δο­χές και, δεύ­τε­ρον, στην α­ντι­κα­τά­στα­σή τους α­πό λι­γό­τε­ρους και κα­τά πο­λύ χα­μη­λό­τε­ρα α­μει­βό­με­νους α­πα­σχο­λου­μέ­νους με συμ­βά­σεις - «λά­στι­χο» και μι­σθούς της τά­ξης των 500 ευ­ρώ το μή­να.
Όπως προ­κύ­πτει τό­σο α­πό πλη­ρο­φο­ρίες της «Ε» ό­σο και α­πό τις πρό­σφα­τες το­πο­θε­τή­σεις του αρ­μό­διου Ευ­ρω­παίου Επι­τρό­που Ολι Ρε­ν, σε ε­ρώ­τη­ση του ευ­ρω­βου­λευ­τή ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Νί­κου Χου­ντή, η τρόι­κα έ­χει ζη­τή­σει -και η κυ­βέρ­νη­ση έ­χει συμ­φω­νή­σει- να αλ­λά­ξει το νο­μι­κό πλαί­σιο που διέ­πει τις ο­μα­δι­κές α­πο­λύ­σεις στον ι­διω­τι­κό το­μέα (να τις α­πε­λευ­θε­ρώ­σει) προ­κει­μέ­νου να μην α­παι­τεί­ται έ­γκρι­ση των ο­μα­δι­κών α­πο­λύ­σεων α­πό τον ε­κά­στο­τε υ­πουρ­γό Εργα­σίας ή τον Πε­ρι­φε­ρειάρ­χη.

Τι ι­σχύει

Με βά­ση τις τε­λευ­ταίες νο­μο­θε­τι­κές αλ­λα­γές του 2010, ο­μα­δι­κές α­πο­λύ­σεις θεω­ρού­νται ό­σες γί­νο­νται, α­πό ε­πι­χει­ρή­σεις που α­πα­σχο­λούν πε­ρισ­σό­τε­ρους α­πό 20 ερ­γα­ζό­με­νους, για λό­γους που δεν α­φο­ρούν στο πρό­σω­πο των α­πο­λυο­μέ­νων. Το ό­ριο που οι α­πο­λύ­σεις θεω­ρού­νται ο­μα­δι­κές, κα­θο­ρί­ζε­ται:
α) Μέ­χρι 6 ερ­γα­ζό­με­νους, προ­κει­μέ­νου για ε­πι­χει­ρή­σεις ή εκ­με­ταλ­λεύ­σεις που στην αρ­χή του μή­να α­πα­σχο­λούν α­πό 20 έως 150 ερ­γα­ζό­με­νους και
β) Σε πο­σο­στό 5% του προ­σω­πι­κού (α­πό 2% που ή­ταν προ μνη­μο­νίου) και μέ­χρι 30 ερ­γα­ζό­με­νους για τις ε­πι­χει­ρή­σεις ή εκ­με­ταλ­λεύ­σεις που α­πα­σχο­λούν πε­ρισ­σό­τε­ρους α­πό 150 ερ­γα­ζό­με­νους.
Η δια­δι­κα­σία για την πραγ­μα­το­ποίη­ση των ο­μα­δι­κών α­πο­λύ­σεων πε­ρι­λαμ­βά­νει τις ε­ξής φά­σεις:
1) Στην πρώ­τη φά­ση γί­νο­νται οι δια­βου­λεύ­σεις διάρ­κειας 20 η­με­ρών με­τα­ξύ ερ­γο­δό­τη και εκ­προ­σώ­πων των ερ­γα­ζο­μέ­νων. Για τις δια­βου­λεύ­σεις συ­ντάσ­σε­ται πρα­κτι­κό και υ­πο­βάλ­λε­ται στο Νο­μάρ­χη ή τον υ­πουρ­γό Εργα­σίας.
2) Εάν υ­πάρ­ξει συμ­φω­νία των με­ρών οι ο­μα­δι­κές α­πο­λύ­σεις πραγ­μα­το­ποιού­νται μέ­σα σε 10 η­μέ­ρες.
3) Εάν δεν υ­πάρ­ξει συμ­φω­νία, ο υ­πουρ­γός Εργα­σίας ή ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης μέ­σα σε 10 η­μέ­ρες εκ­δί­δει α­πό­φα­ση με την ο­ποία μπο­ρεί να πα­ρα­τεί­νει τις δια­βου­λεύ­σεις για 20 α­κό­μη η­μέ­ρες με αί­τη­ση των εν­δια­φε­ρο­μέ­νων ή να μην ε­γκρί­νει τις α­πο­λύ­σεις.

Τι αλ­λά­ζει και για­τί

Η βα­σι­κό­τε­ρη αλ­λα­γή, λοι­πόν, η ο­ποία θα προω­θη­θεί ά­με­σα για την α­πε­λευ­θέ­ρω­ση των ο­μα­δι­κών α­πο­λύ­σεων και α­να­μέ­νε­ται να τε­θεί σε ι­σχύ α­πό την 1η Ια­νουα­ρίου του 2014 το αρ­γό­τε­ρο, α­φο­ρά το τρί­το ση­μείο που α­να­φέ­ρα­με προ­η­γου­μέ­νως. Μέ­χρι σή­με­ρα, η πρό­βλε­ψη αυ­τή α­πο­τε­λεί πρό­βλη­μα στην υ­λο­ποίη­ση ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κών σχε­δίων τα ο­ποία πε­ρι­λαμ­βά­νουν την εκ­δίω­ξη με­γά­λου α­ριθ­μού ερ­γα­ζο­μέ­νων, α­φού τό­σο οι Πε­ρι­φε­ρειάρ­χες ό­σο και οι ε­κά­στο­τε υ­πουρ­γοί Εργα­σίας, δύ­σκο­λα συμ­φω­νούν στην ε­φαρ­μο­γή τους –ει­δι­κά στις πε­ρι­πτώ­σεις που δεν υ­πάρ­χει συμ­φω­νία ερ­γο­δό­τη και α­πα­σχο­λου­μέ­νω­ν- για την α­πο­φυ­γή του πο­λι­τι­κού κό­στους.
Κύ­κλοι του υπ. Εργα­σίας α­να­φέ­ρουν ό­τι δεν α­πο­κλείε­ται, πα­ράλ­λη­λα με την άρ­ση αυ­τής της πρό­βλε­ψης, να αυ­ξη­θεί και το ε­πι­τρε­πό­με­νο πο­σο­στό τους. Σε αυ­τή την πε­ρί­πτω­ση, ε­φό­σον η κυ­βέρ­νη­ση προω­θή­σει αυ­τή την αλ­λα­γή, ε­κτι­μά­ται ό­τι α­πό το σύ­νο­λο του προ­σω­πι­κού μιας με­γά­λης ε­πι­χεί­ρη­σης θα δύ­να­ται να α­πο­λυ­θεί ο­μα­δι­κά, ό­χι το 5% που ι­σχύει σή­με­ρα, αλ­λά ί­σως και το 7% με 10%.
Οι τε­λι­κές λε­πτο­μέ­ρειες για την προω­θού­με­νη νο­μο­θε­τι­κή αλ­λα­γή θα δια­μορ­φω­θούν ε­ντός των α­μέ­σως ε­πό­με­νων η­με­ρών, σε συ­να­ντή­σεις α­νά­με­σα σε υ­πη­ρε­σια­κούς πα­ρά­γο­ντες του υ­πουρ­γείου Εργα­σίας και τα μέ­λη των τε­χνι­κών κλι­μα­κίων της τρόι­κας.

Πο­γκρόμ εκ­κα­θα­ρί­σεω­ν

Άλλω­στε, έ­νας α­πό τους κε­ντρι­κούς στό­χους της α­πε­λευ­θέ­ρω­σης των ο­μα­δι­κών α­πο­λύ­σεων και της άρ­σης των τε­λευ­ταίων, κα­τά την κυ­βέρ­νη­ση και την τρόι­κα, «α­γκυ­λώ­σεων» (των ε­λά­χι­στων, ε­να­πο­μει­νά­ντων ρυθ­μί­σεων που ε­ξα­κο­λου­θούν να πα­ρά­σχουν έ­στω και έ­να ε­λά­χι­στο ε­πί­πε­δο προ­στα­σίας προς τους α­πα­σχο­λου­μέ­νους) εί­ναι να διευ­κο­λυν­θούν κυ­ρίως οι τρά­πε­ζες για να α­παλ­λα­γούν α­πό έ­να με­γά­λο ση­μα­ντι­κό μέ­ρος του προ­σω­πι­κού τους που -πα­ρά τις μειώ­σεις που ή­δη έ­χουν γί­νει- ε­ξα­κο­λου­θεί να λαμ­βά­νει μη­νιά­τι­κα κα­τά πο­λύ με­γα­λύ­τε­ρα α­πό τους «μνη­μο­νια­κούς μι­σθούς» των 500 ευ­ρώ το μή­να, μει­κτά. Από τις αρ­χές του έ­τους τρα­πε­ζι­κά στε­λέ­χη α­να­φέ­ρουν ό­τι η βρα­χυ­πρό­θε­σμη α­να­νέω­ση του προ­σω­πι­κού, και κα­τ’ ε­πέ­κτα­ση μείω­ση του μι­σθο­λο­γι­κού κό­στους, για τα χρη­μα­το­πι­στω­τι­κά ι­δρύ­μα­τα που βρί­σκο­νται στη δια­δι­κα­σία συγ­χω­νεύ­σεων και δο­μι­κών αλ­λα­γών α­πο­τε­λεί μια α­πό τις βα­σι­κές προϋπο­θέ­σεις για να «πε­τύ­χουν», ό­πως οι ί­διοι υ­πο­στη­ρί­ζουν, οι στό­χοι της πρό­σφα­της α­να­κε­φα­λαιο­ποίη­σης.


Εφημερίδα "Η Εποχή", 29/9/2013